Inficēšanās risks permanentā grima procedūras veikšanas laikā

Inficēšanās risks permanentā grima procedūras veikšanas laikā

22. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizvien vairāk un vairāk skaistuma salonu piedāvā saviem klientiem permanentā grima procedūru. Neatkarīgi no procedūras nosaukuma – mikropigmentācija, kontūrgrims, permanentais grims – tā ir invazīva (t.i. iekļūstoša), kas nozīmē, ka sterilitāte un higiēniskā drošība ir svarīgākie momenti praktizējoša speciālista darbā.

Jāatzīmē, ka tikpat augstas drošības prasības jāievēro arī, veicot tetovēšanas procedūru. Piedāvājumu tirgus pieaug, attiecīgi pieaug arī potenciālo klientu skaits un to skaits, kas jau veikuši šādas procedūras. Tai pat laikā pieaug arī inficēto skaita palielināšanās bīstamība.  

Realitāte ir tāda, ka asins pilienā, kas satur HBV hepatīta vīrusu (B, C, D hepatīts), vīrusa aktivitāte saglabājas līdz pat 6 mēnešiem. Praksē tas nozīmē to, ka visas virsmas, kas procedūras laikā ir kontaktā ar klienta asinīm vai limfu, var būt potenciāli bīstamas vēl vairākus mēnešus pēc procedūras veikšanas. 

Pēc statistikas datiem ar katru gadu palielinās ar hepatītu un HIV inficēto skaits, neskatoties uz visiem veselības aizsardzības iestāžu veiktajiem pasākumiem. Nereti inficētais cilvēks nejūt nekādus slimības simptomus un, nenojaušot par slimību, pakļauj inficēšanās riskam apkārtējos cilvēkus.

„Permanenta” speciālists nevar „uz aci” noteikt, vai klients ir vesels, un vairumā gadījumos neviens nepieprasīs klientam izziņu par fizisko veselību. Kā lai garantē higiēnisko drošību, ja, esot kontaktā ar klienta asinīm un limfu, riska zonā nokļūst gandrīz visas aparatūras virsmas, neatkarīgi no tās ražotāja vai permanenta uzklāšanas metodes? Īpaša riska zonā ietilpst:   

  • Aparāts ar metāliskām detaļām adatas stiprināšanai; aprāti ar nenomaināmiem adatas turētājiem un jebkura aparatūras daļa, kas var nonākt kontaktā ar klienta asinīm vai limfu un kas nav 100% nomaināma vai vienreiz lietojama.
  • Savienojošais kabelis.
  • Aparāta ieslēgšanas slēdzis. Procedūras laikā bieži nepieciešams palielināt ātrumu vai izslēgt aparātu. Tā kā tas tiek darīts ar notraipītiem cimdiem, nevar izslēgt inficēšanās iespēju. 
  • Dažādi aparatūras daļu turētāji, kuriem nav vienreizējas lietošanas aizsargpārklājumu.
  • Zīmuļi un otiņas.
  • Jebkurš vairakkārt lietojams iepakojums (piemēram, flakoni ar anestētiķi vai pigmentu), kas tiek izmantots procedūras laikā.

Dažreiz no speciālistiem var dzirdēt apgalvojumus, ka darbā ar viņu aparatūru nemēdz būt asinis. Bet gribu atzīmēt, ka pat tad, ja darbs tiek veikts samērā virspusēji (kaut arī ikvienai permanentā grima aparāta adatai ir jāstrādā samērā virspusēji, ar to tā atšķiras no tetovēšanas aparatūras), tas var izraisīt asiņošanu vai limfas izplūšanu. Tas pirmkārt ir atkarīgs no klienta ādas īpatnībām, ja viņam ir ļoti plāna epiderma, augsta asinsvadu caurlaidība, slikta ādas reģenerācija.    

Tādējādi permanentā grima speciālists var kļūt par pārnēsājošo posmu infekcijas izplatīšanās ķēdē, pakļaut inficēšanās riskam sevi un savus klientus. Tieši tāpēc katram speciālistam, kurš strādā permanentā grima vai tetovēšanas jomā, ieteicams vakcinēties pret hepatīta vīrusu, lai izvairītos no inficēšanās nejaušas traumas gadījumā.

Turklāt topošo speciālistu apmācību laikā pasniedzējam ir jāpaskaidro, cik ļoti nozīmīgs ir higiēnas un drošības aspekts. Meistaram ir jāievēro visi drošības pasākumi, lai novērstu iespējamās infekcijas izplatīšanos, jāsaprot vienreizējo pārklājumu lietošanas nozīmīgums, procedūras laikā jāizvairās no kontakta ar jebkuru virsmu, kas nav pārklāta ar plēvi. Infekcijas izplatīšanās ziņā visbīstamākie var izrādīties cimdi, kas aizsargā meistaru. Ja ar rokām, uz kurām nokļuvušas baktērijas, paņem pigmenta pudelīti, dezinfekcijas līdzekli, pielabo lampu vai atbild uz telefona zvanu, tad visas virsmas, kurām jūs esat pieskāries, automātiski kļūs par potenciāli bīstamiem infekcijas perēkļiem.

Ļoti svarīgi valstiskā līmenī kontrolēt šos speciālistu darba aspektus, pārbaudīt darba vietas stāvokli, visu sterilitātes ievērošanai obligāto komponentu esamību, kā arī pārbaudīt permanentā grima speciālistu mācību programmas mācību centros.   

Bet, kā zināms slīkstošo glābiņš ir pašu slīkstošo rokās. Ja klients redz, ka netiek ievēroti drošības pasākumi, procedūra ir jāpārtrauc vai tā vispār nav jāuzsāk.

Tāpat tas attiecas arī uz situāciju, kad procedūru piedāvā veikt uz vietas izstādē, potenciālo klientu iekārdinot ar vēl neredzētām atlaidēm. Kā iespējams garantēt higiēnisko drošību atklātā, lielā un putekļainā telpā, kad garām kušetei staigā cilvēku bari netīros apavos un drēbes? Teorētiski nav izslēgta iespēja, ka procedūra tiek veikta izstādē, ja vien iespējams nodrošināt nelielu izolētu telpu, kurā neiekļūst netīrumi un ar tiem saistītā „kompānija”. Bet vai visi to realizē praksē?

Bez higiēniskā jautājuma ne mazāk svarīgs ir arī jautājums par normālu meistara darbu izstādes laikā. Ja kušete novietota ejās, tad viennozīmīgi nevar garantēt, ka ziņkārīgais skatītājs nejauši to nepagrūdīs. Arī asas un skaļas skaņas var traucēt speciālista darbu. Vārdu sakot, ir daudzas nianses, kurām jāpievērš uzmanība, pirms piekrist veikt šādu lētu procedūru – tā var jums dārgi izmaksāt! 

Mans mērķis, dārgie lasītāji, nekādā ziņā nav jūs nobiedēt, vienkārši pienācis laiks nopietni izturēties pret savu drošību. Un, neapšaubāmi, mūsdienu kosmetoloģijā pastāv iespējas veikt permanentā grima procedūru, izvairoties no visām nepatikšanām.  

PROJEKTU "PIRMS UN PĒC 2013"

ATBALSTA

20130311092905-36194.jpg

www.pmc.lv