Ieteikumi ģimenēm ar bērniem, izvēloties kaķi

Ieteikumi ģimenēm ar bērniem, izvēloties kaķi

07. Aug 2018, 10:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir laiks, kurā daudzi vecāki un bērni laiku pavada arī ārpus pilsētas. Dodas apciemot radieniekus laukos, bieži bērni laiku laukos pavada arī bez vecākiem, pie vecmāmiņām un vectētiņiem. Daudziem mūsdienu vecākiem, atmiņā noteikti ir palikušas tās jautrās vasaras, kad starp lauku darbiem un dauzīšanos, ir bijis uzdevums parūpēties arī par mājdzīvniekiem. Bet vasara beigsies, būs jādodas mājās un kādam bērnam būs milzīga vēlme, lai arī viņa mājās uz palikšanu, ierastos kāds mājdzīvnieks par ko rūpēties. 

Šogad, pārlūkojot sociālos tīklus un dažādās interneta platformas, ir redzams, ārkārtīgi liels lielāku un mazāku kaķēnu piedāvājums. Kaķēnu, kas palikuši bez mājām, izmesti, pamesti, kādam traucējuši vai mājas kaķenei netīšām piedzimuši. Iespējams, tieši Jūsu ģimene apsver domu par mājdzīvnieku, par mazu mīļu kaķēnu, kas varētu kļūt par Jūsu ģimenes locekli. 

Māmiņu klubs uzrunāja dzīvnieku aizsardzības biedrības "Palīdzēsim dzīvniekiem" pārstāvi Kristīni Zvaigznīti, lai noskaidrotu, kas ir svarīgi, lai zinātu - jā, mūsu ģimene ir gatava savās mājās uzņemt kaķi! 

20180807101515-89490.jpg

ĻOTI SVARĪGI:

Kristīne stāsta, ka ģimenei ir jāsaprot vai to var finansiāli atļauties, jo kaķis - tie ir regulāri ikmēneša izdevumi:

  • ikdienas izdevumi - jāiegādājas pārtika, smiltiņas, aprūpes lietas
  • Ikgadējie maksājumi  - vakcīnas
  • Negaidītie izdevumi - ja kaķis saslimt, ir jāsedz ārstēšanas izdevumi

Tāpat, ir jāsaprot vai esat gatavi kaķim veltīt laiku, jo arī viņš prasa uzmanību. Tādas ikdienas rūpes kā kastītes tīrīšana, barošana un spēlēšanās. 

Vēl kāds svarīgs arguments ir mājoklis. Nevar pieņemt lēmumu par kaķīša ienākšanu ģimenē, ja ģimene dzīvo īrētā dzīvoklī, bet par to, vai dzīvokļa saimnieki tam piekrīt vai nepiekrīt, pirms tam nepainteresējas! 

  • Ja saprot, ka visi apstākļi atbilst, tad var domāt, ne tikai to, cik skaists, bet par to - vai ir ģimenei piemērots. 

Ja izlemj par labu šķirnes kaķim, jāizpēta īpatnības, ja grib mīļu kaķi, tad, piemēram, lai cik britu īsspalvainais skaists un pūkains, viņi bieži vien ir vienpaši un nav roku mincīši.

Ja ņem bezšķirnes kaķi, mans ieteikums būtu ņemt pieaugušu kaķi, jo viņa raksturs jau ir redzams un patversmes vai dzīvnieku aizsardzības biedrības pārstāvji zinās pastāstīt un palīdzēs izvēlēties piemērotāko.

Kaķēni sākumā visi šķiet mīlīgi un draudzīgi, bet var izaugt par neatkarīgiem un ne-roku kaķiem, kas nav slikti, tikai, varbūt nav tas, ko ģimene vēlas.

Ar bērnu noteikti ir jāizrunā dzīvnieka ienākšana ģimenē, ko drīkst un ko ne. Ja bērns kaķim darīs pāri, kaķim radīsies antipātijas un visbiežāk nosodījumu saņem kaķis, jo nav draudzīgs, bet arī mēs nedraudzētos ar cilvēku, kurš mūs rausta, baksta un staipa.

20180807101207-30944.jpg


KĀ SAGATAVOT MĀJOKLI?

Kaķim ir jāiegādājas kastīte un ko tajā bērt, trauciņi, nagu asināmais, rotaļlietas. ja mājās ir mazi bērni, kaķim noteikti vajag kādu augstāku vietu, kur paslēpties brīžos, kad viņš vēlas mieru, jo jāatceras, ka kaķis nav rotaļlieta un arī dzīvniekam reizēm var gribēties pabūt vienam.

Ja uz dzīvnieku pamatā ir pierunājis bērns un piekritis, ka tīrīs viņam kastīti, par tā nedarīšanu sods nedrīkst būt atteikšanās no kaķa. Tādējādi bērnam tiks iemācīts, ka kaķi var paņemt un tad atdot atpakaļ, ja kaut kas nepatīk.

Šobrīd ļoti aktuāla ir arī alerģijas tēma. Pirms dzīvnieka ienākšanas ģimenē mans ieteikums būtu apciemot radus vai draugus, kuriem mājās ir kaķis, paskatīties, vai bērnam nav kādas tūlītējas alerģiskas reakcijas. Dažiem tas neizpaužas uzreiz un ciemošanās nepalīdz noteikt, ir bērnam alerģija vai nav, bet vismaz būs kādi novērojumi. Tāpat šādas reizēs var novērot bērna attieksmi pret dzīvnieku un saprast - ko ir svarīgi ar bērnu izrunāt! 

Adopcija ir nopietns lēmums uz daudziem, daudziem gadiem, ne kurpītes, ko izmet vai atdod, kad spiež.

Jāsaprot, ka jebkurš kaķis nonākot jaunā vidē var būt sabijies un baidoties neadekvāti reaģēt, sākumā dzīvnieku jāliek mierā, jāļauj pierast pie jaunās vides, smaržām un trokšņiem, viņš pats atvērsies draudzībai

Kaķi, tāpat kā bērnu, vajag nevis sodīt, bet audzināt. Ja kāpj uz galda, aicina prom uz citu vietu, ja asina nagus pie dīvāna, māca to darīt uz nagu asināmā, piedāvā dažādus - stāvošus, guļošus, kartona, virvju, kāds noteikti patiks. Ja kaķēni kož pirkstos, lec kājās, ar kaķi vienkārši jāspēlējas, uzmanību no negatīvām lietām jāpievērš pozitīvām, jo viņš vienkārši mācās medīt, bet šo instinktu no rokām ir jāpievērš rotaļlietām.

Kristīne vēl stāsta, ka, ja ģimene ir nolēmusi ģimenē uzņemt dzīvnieku, viņa iesaka izvēlēties tieši pamestos dzīvniekus, kuru šobrīd, patversmēs un pagaidu mājās ir ļoti, ļoti daudz, kā piemēram: 

  • Kristīnes pārstāvētajā biedrībā Palīdzēsim dzīvniekiem, ik dienas ir kāds pūkainis, kurš alkst atrast īstas mājas
  • TUTTI palīdzība dzīvniekiem lapā, atradīsi ķepaiņus, kuri tiek glābti, adaptēti un sagatavoti,ceļam uz savām īstajām mājām. 
  • Patversmē Dzīvnieku draugs - šobrīd mājas tiek meklētas vairāk nekā 30 lielākiem un mazākiem kaķu bērniem
  • Biedrība "Par ķepām". ik dienas kāds mīlulis vēlas nokļūt mājās
  • Minku lapa - grupa, vietnē Facebook, kur ik dienas tiek ievietota gan informācija par pamestiem un atrastiem kaķiem, kuri meklē mājās, gan iespēja uzdot dažādus ar kaķu auzināšanu saistītus jautājumus, citiem kaķu saimniekiem un kaķu jautājumu zinātājiem! 

Mājdzīvnieka ienākšana ģimenē nav vienas dienas lēmums un mājdzīvnieks nav rotaļlieta, tāpēc - esiet atbildīgi!

Foto: No Kristīnes Zvaigznītes privātā arhīva

 Māmiņu klubs, 2018

Mar_Mar Mar_Mar 07. Aug 2018, 22:05 Mamm.mamm

Tik trāpīgi pateikts 😀

07. Aug 2018, 20:30

Jebkurš mājdzīvnieks izmaksā (tāpat kā jebkas). Mums kaķis izmaksā ap 70 EUR mēnesī (vidējie izdevumi par barību ap 40, pakaišiem ap 20 un 10 (varbūt drusku vairāk) mēnesī krājās vakcinācijai, vet-apskatēm, jaunai kastītei, attārpošanas līdzeklim...). Zinu, ka muļķīgi salīdzināt, bet jebkurai arī lietai labs samnieks atveltīs zināmus izdevumus. Pērkot jaunu iekārtu, apzinu, kur to vest uz apkopi, cik izmaksās rezreves daļas...
Lielākā problēma ir mājdzīvnieku saimnieku nesaimnieciskums un bezatbildīgums. Plašajā paziņu lokā esam vienīgie, kuru mīlulis (lai arī bezšķirnes mājas runcis, kas paņemts jau liels no patversmes pirms vairākiem gadiem) ir regulāri attārpots, vakcinēts pēc kalendāra, čipēts, reģistrēts elektroniskajā sistēmā un ar ES pasi. Visneērtāk ir runāt par dzīvnieku audzināšanu. Īpaši suņu vidū. Diemžēl atbildīgi saimnieki ir ārkārtīgs retums. Par prasībām atbilstošu aprīkojumu uz ielas vispār nerunājot. Cik daudzi, cienot citus un ievērojot normatīvos aktus, liek mīlulim uzpurni? Godīgi sakot, vairākus gadus tos neesmu redzējusi.
Ja gribat mīļumu, ko sniedz mājdzīvnieks un gribat ļaut vaļu, neievērot citus cilvēkus, tad sēdiet mājās ar savu lielisko kompāniju, bet - neapdraudiet citus ar nevakcinētu, nečipētu, neaudzinātu un nepietiekami aprīkotu mīluli!