Neauglības eksperte: Lai radītu bērniņu, ir vajadzīgi divi, tāpēc ļoti svarīgas ir pāra attiecības

Neauglības eksperte: Lai radītu bērniņu, ir vajadzīgi divi, tāpēc ļoti svarīgas ir pāra attiecības

16. Jan 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sertificēta psiholoģijas speciāliste Gunta Čebotarjova sarunā ar Māmiņu Klubu norāda, ka, viņasprāt, visiem pāriem, kuriem ilgstoši ir diagnoze “neauglība”, nepieciešama psiholoģiskā palīdzība, jo 60% gadījumu cilvēki, kuri saskaras ar neauglību, piedzīvo mentālās veselības problēmas.

Vienlaikus Gunta Čebotarjova atgādina, ka neauglība ir medicīniska diagnoze: “Bieži vien sabiedrībā ir uzskats, ka neauglība ir tikai sievietes problēma, taču tā nav. 30% no visiem gadījumiem tā ir sievietes neauglība, bet 30% - vīriešu, bet 30% - abiem pārī. Pārējos 10% gadījumu ir neizskaidrojami iemesli, kuriem nav skaidru cēloņu.” Speciāliste piebilst, ka šajos 10% gadījumu iemesls varētu būt saistīts ar psiholoģiskiem jautājumiem.

Reproduktīvie psihologi, kuri strādā ar neauglības jautājumiem, bieži min, ka tas varētu būt saistīts ar dažāda veida bailēm. "Piemēram, bailes radīt slimu pēcnācēju. Sevišķi, ja kādam no pārī esošajiem dzimtā ir dzimuši slimi bērni. Tad šī trauksme var būt liela," stāsta speciāliste. Viņa norāda, ka sievietei tās var būt arī apzinātas vai neapzinātas bailes, piemēram, bailes no dzemdībām, dažādas grūtības pāru attiecībās. Cēloņi var būt saistīti arī ar sievietes pašas bērnības pieredzi, piemēram, ja vecāki izšķīrušies, kad piedzimis bērns. Tad sievietei var būt izveidojusies programma, ka radīt bērnu ir bīstami attiecībām. "Tas ir neapzināti. Bieži šī tēma tiek aktualizēta tikai psihoterapijas procesā ," uzsver Gunta Čebotarjova.

Bērniņa ienākšana dzīvē ir ļoti svarīga. Tas ir svarīgs uzdevums un loma pārim, tomēr viens no psiholoģiskajiem iemesliem, kas var kalpot par šķērsli tikšanai pie mazuļa, ir pastāvīgs stress. Tas ietekmē hormonālo sistēmu. Lai gan gadījumos, kad pārim ir grūtības tikt pie mazuļa, apkārtējiem viens no padomiem ir doties atvaļinājumā un par neauglību nedomāt, Gunta Čebotarjova uzsver, ka tikai ar atvaļinājumu vien var būt par maz. “Galvenais ir, neskatoties uz to, ka piedzīvojam smagu diagnozi, turpināt dzīvot savu dzīvi,” atgādina speciāliste.

Sertificēta psiholoģijas speciāliste Gunta Čebotarjova: “Viens no pētījumiem saka, ka neauglības pārdzīvojumi pēc mentālās veselības ietekmes pielīdzināmi tiem, kurus pārdzīvo vēža slimnieki.”

Partnera loma ārstējot arī psiholoģisko neauglību

Lai radītu bērniņu, ir vajadzīgi divi, tāpēc ļoti svarīgas ir pāra attiecības. “No savas pieredzes redzu, ka tie pāri, kuri neauglības gadījumā spēj par to savā starpā sarunāties, meklēt risinājumus un viens otru atbalsta, to pārdzīvo vieglāk,” stāsta Gunta Čebotarjova, piebilstot, ka ļoti svarīgi ir tas, cik tuvas un veselīgas ir pāra attiecības.

Sertificēta psiholoģijas speciāliste Gunta Čebotarjova atgādina, ka, lai arī vairāk tiek runāts par sievietes emocionālajiem pārdzīvojumiem, ar tiem saskaras arī vīrietis. “Tas ietekmē viņa pašvērtējumu, jo viņam šķiet, ka nav pilnvērtīgs vīrietis,” saka speciāliste.

Viņa mudina pārus nepalikt vienus, meklēt labu medicīnisko palīdzību. “Ja nevarat uzticēties ārstiem vai šaubāties, meklējiet medicīnisko palīdzību citur un esiet saudzīgi pret savu mentālo veselību. Savlaicīga parūpēšanās par sevi ir svarīga, lai sasniegtu rezultātu un sagaidītu savu bērniņu,” atgādina speciāliste.