Ģimenes budžeta veidošana. Kāpēc ir svarīgi, lai sievietei būtu savi finanšu līdzekļi

27. Dec 2018, 00:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā tiek veidots jūsu ģimenes budžets? Vai jūs veidojat kopīgu kontu, kurā abi no sava attalgojuma pārskaita konkrētu naudas summu, vai arī katram ir savi tēriņi un atbildības jomas, un kopīgs naudas fonds netiek veidots?

Ģimenes psihoterapeite Aina Poiša skaidro, ka situācijās, kad viens no pāra pelna, bet otram nauda ir jāprasa, var novērot izveiktu varu. “Lai gan vārdos varbūt viens saka, ka otram taču nav problēmu paprasīt naudu, otrs var atzīt, ka prasīšana ir grūta,” situāciju ieskicē psihoerapeite. Viņa uzsver, ka tas nostāda attiecības nevis līdzvērtīgi, bet diagonāli, vienam no pāra radot sajūtu, ka situācija, kad nav pašam savas naudas, ļoti “sit” pa pašapziņu.

Swedbank apdrošināšanas un investīciju jomas vadītājs Kristaps Kopštāls atzīst, ka Latvijā nav izplatītas situācijas, kad pāri atver kopīgu bankas kontu, un visbiežāk ģimenes locekļi pārskaita naudu starp sievas un vīra kontiem, un naudas apmaiņa lielākoties notiek tieši šādā veidā. “Ja naudas pārskaitījumi atkārtojas mēnesi no mēneša, tad ir ērti pieslēgt regulāro maksājumu, kad noteiktā mēneša datumā uz attiecīgo kontu tiek pārskaitīta konkrēta naudas summa,” rosina K. Kopštāls.

Swedbank apdrošināšanas un investīciju jomas vadītājs Kristaps Kopštāls

Svētku laikā sievietei, kurai nav savu ieņēmumu, tikai neliela māmiņu alga, kas lielākoties tiek iztērēta dažādiem sadzīviskiem niekiem, var būt sarežģīti sagādāt dāvanu savam vīram. Aina Poiša: “Viņai jāatrod aplinki vai arī jāizmanto meli, lai palūgtu no vīra naudu.” Ģimenes psihoterapeite atzīst, ka šādas situācijas ir dīvainas un daudz vienkāršāks risinājums būtu, ja sievietei tiktu piešķirts konkrēts naudas apjoms, ar kuru var manevrēt un nepieciešamības gadījumā iekrāt. Piekopjot šādu risinājumu, sievietei nav jādzīvo pēc minimālās programmas, piedevām, jākrāj čeki gadījumiem, ja vīrs pieprasa atskaitīties par tēriņiem. Psihoterapeite uzsver, ka šādi gadījumi neveicina veselīgas attiecības.

Taču, ko darīt, ja nepietiek līdzekļu, lai iepriecinātu otru un sagādātu dāvanas?

Kristaps Kopštāls: “Protams, ja ģimenē arī vienīgajam pelnītājam nav iespējas sniegt otram finansiālu atbalstu, tad dāvanas noteikti nav tā lieta, kuras sagādāšanai nepieciešami lieli finansiāli līdzekļi, jo otru varam pārsteigt arī ar lietām, kas neprasa lielus ieguldījumus, piemēram, romantisks kino vakars vai vakariņas mājās sveču gaismā.”

K. Kopštāls aicina atcerēties studiju gadu laiku, kad finanšu līdzekļi bija ierobežoti, bet tāpat spējām izklaidēties un viens otru patīkami pārsteigt.

Kā piesaistīt naudu?

Varbūt esi dzirdējusi, ka citi, lai piesaistītu naudu, mēdz dedzināt čekus. To praktizē arī divu meitu tētis Raivis, kurš skaidro, ka šo procesu var nodēvēt par neirolingvistisko programmēšanu, jo čeki simbolizē naudu, kas iztērēta, bet ar šādu rituālu mēs veicinām pozitīvo domāšanu, ka iztērēto atgūsim atpakaļ. Viņš atzīst, ka no šī rituāla nav kļuvis par miljonāru, taču, ja tiek izvēlētas pareizās mēness fāzes un pareizais brīdis čeku dedzināšanai, tad mēdz notikt arī brīnumi un nauda kādā veidā atnāk atpakaļ.

Kosultants Jānis Bēniķis skaidro, ka čeku dedzināšana ir sava veida jauns rituāls. Viņš salīdzināšanai piesauc Jāņu ugunskurus, kuros tiek sadedzināti iepriekšējā gada vainagi, simboliski atvadoties no pagātnes. “Čeku dedzināšana ir tieši tāds pats process, tikai notiek reizi mēnesī,” iezīmē J. Bēniķis, skaidrojot, ka brīdī, kad tiek dedzināti čeki, īstermiņā tiek iegūts fokuss uz savu biznesu un tiek labāk saskatītas nākotnes iespējas. Viņš uzsver, ka tikpat labi var izmantot citu biznesa treneru pieejas, piemēram, katru dienu uzrakstīt savus mērķus vai arī katru dienu noslēgt ar 5 labo lietu, kas notikušajas attiecīgajā dienā, uzrakstīšanu, jo efekts šajos gadījumos būs ļoti līdzīgs, jo tiks radīts fokuss uz pozitīvo. Jānis Bēniķis uzsver, ka čeku dedzināšana ir veids, kā savā veidā nofokusēt uzmanību, kas var sniegt salīdzinoši lielu efektu.