Fotogrāfe Liāna Brūvere par fotografēšanu: Tas ir kaifīgi!

Fotogrāfe Liāna Brūvere par fotografēšanu: Tas ir kaifīgi!

07. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Liāna Brūvere ir viena no populārākajām sieviešu fotogrāfēm Latvijā. Tomēr fotogrāfija nav bijusi viņas pirmā izvēle. Vēl pirms tam viņa strādājusi bankā, un vien dzīves kūlenis licis apstāties un pieņemt lēmumu par dzīves prioritāšu maiņu.

Kad Liāna auga, viņas dzīvē bija pavisam citas prioritātes. “Vajag mācīties, atrast darbu, kas labi finansiāli nodrošina, jo māksliniekam jau nebija vērtības. Tā nonācu finanšu nozarē, kur nostrādāju ilgu laiku,” stāsta Liāna, piebilstot, ka tas viņai devis lielu pieredzi. Fotografēt viņa sākusi tad, kad aizgājusi no darba bankā.

Kas viņu pamudinājis uz šādu soli? “Tas bija stāsts par manas mazās meitiņas veselību, jo dienas laikā tas kļuva par dzīvības un nāves jautājumu. Liānas meitiņai tobrīd vēl nebija pat gadiņš, kad viņas deniņos izauga milzīgs bumbulis. Nonākot Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā viņi uzreiz tika aizsūtīti uz Onkoloģijas nodaļu. Tas ļoti ātri lika sastrukturizēt savas dzīves prioritātes un saprast, ko vēlos tālāk darīt,” ar dzīves pavērsieniem dalās Liāna. Doma par fotogrāfiju nākusi pamazām, aptuveni 9 gadus atpakaļ. “Sākumā nebija ambīciju, ka gribētu savu studiju. Tas vairāk bija kā hobijs, lai nesēdētu tikai mājās,” stāsta Liāna, sakot, ka tās bija lielas pārmaiņas viņas dzīvē, jo no intensīvi strādājošas sievietes nonāca mājās, pilnībā mainījās viņas profils, savukārt dzīves fonā visu laiku bija nerealizētā potenciāla sajūta. Kā beidzās stāsts par Liānas meitiņas veselību? “Tas bija ļoti sirreāli un smagi, taču beigās tā bija nevis onkoloģiska saslimšana, bet gan viegli atrisināma problēma,” dalās viņa.

Kad fotogrāfija kļuva par ienākumu avotu?

Liāna stāsta, ka pēc dzīves nežēlīgā pavērsiena viņa neatradās situācijā, kad uzreiz būtu nepieciešams pelnīt. Tāpēc viņa pamazām vēroja apkārt notiekošo, nobrieda savam konceptam un tā izmēģināšanai. “Tas bija kaifīgi! Pagāja kādi 3-4 gadi no starta, kad sāku pelnīt,” stāsta Liāna, piebilstot, ka interese tieši par sieviešu fotografēšanu viņai radās jau pirmajā reizē, kad fotografēja pāri. “Jau tajā reizē man bija skaidrs, ka mani interesē sieviete un tieši viņas jutekliskais portrets,” tā Liāna. Vienlaikus viņa sapratusi, ka arī pašai ir totāls sievišķīgās enerģijas iztrūkums, kā arī pietrūkst sajūtas, ka sieviete viena otrai nav konkurente. 

Šķiršanās

Gadu atpakaļ Liāna izšķīrās no sava vīra. “Šo gadu esmu nodzīvojusi viena pati. Tas izklausās kā viens teikums, taču šīs pārmaiņas sevī ietvērušas ļoti daudz ko. Nācās izkāpt ārā no līdzšinējā un nonākt punktā, kurā uzdod sev daudzus jautājumus – kāpēc ir tik ļoti bail būt vienam, cik ļoti ir vajadzīga ģimenes sajūta. Nāca visi jautājumi, kāpēc esi tik nedroša, nemīlēta un nesaprasta,” atklāta ir Liāna, sakot, ka tas bijis dziļš iekšējais process.

Kā viņa nonākusi līdz solim par šķiršanos? “Vienā brīdī šis impulss sevī ir tik skaļš, ka nevari to ignorēt, lai gan sākumā jau šķiet, ka viss ir tik skaisti sakārtots, ka to nevajag kustināt,” dalās Liāna. 

Lai pārvarētu šķiršanās sāpes un pārdzīvojumus, Liāna daudz meditējusi, tāpat arī viņai paveicies ar blakus esošajiem cilvēkiem, kuriem kaut simtiem reižu var stāstīt vienu un to pašu. “Pamazām tās lietas sāk likties kopā. Arī apziņa, kur vēlies iet un kas esi,” saka Liāna, kura daudz runājusi arī ar savu bijušo vīru. “Tas varbūt izklausās sekli, bet ļoti jutu laika elpu pakausī, jo sapratu, ka man tūlīt ir jau 40. Ja gribu savu dzīvi kaut kad redzēt citādāk, tad nav ļoti daudz laika. Es nevaru domāt vēl 5 gadus,” teic viņa.