Esi saņēmusi uzaicinājumu veikt dzemdes kakla vēža skrīningu? Noteikti pārbaudi savu veselību!

Esi saņēmusi uzaicinājumu veikt dzemdes kakla vēža skrīningu? Noteikti pārbaudi savu veselību!

16. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja esi vecumā no 25 līdz 70 gadiem, reizi trīs gados savā pasta kastītē saņemsi uzaicinājumi no Nacionālā veselības dienesta (NVD) veikt valsts apmaksātu profilaktisku dzemdes kakla vēža skrīningu.

NVD Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītājas vietniece Inga Brokere norāda, ka vēstule sievietei tiek nosūtīta trīs mēnešu laikā no dienas, kad iestājies minētais vecums. Tiesa, mēdz būt atsevišķi gadījumi, kuros vēstule netiek izsūtīta. Un tie ir:

  • ja izmeklējums jau veikts mazāk nekā gadu pirms paredzētā uzaicinājuma izsūtīšanas;
  • ja sievietei ir noteiktas slimības diagnozes, piemēram, dzemdes kakla vēža ļaundabīgs audzējs;
  • ja sievietei ir bijušas ķirurģiskas manipulācijas, piemēram, izņemts dzemdes kakliņš;
  • ja uzaicinājuma sagatavošanas brīdī sievietei nav deklarētas adreses Latvijā, jo vēstule tiek sūtīta uz personas deklarēto pasta adresi.

Gadījumā, ja vēstuli neesi saņēmusi vai arī esi to nozaudējusi, ir iespēja izgatavot tās kopiju. To iespējams izdarīt:

  • vēršoties savā ģimenes ārsta praksē;
  • iepriekš sazinoties ar NVD un noskaidrojot, vai vēstule patiesi bijusi izsūtīta, doties  uz NVD Teritoriālo nodaļu,  kur uz vietas tiks izgatavots jauns uzaicinājums.

Kas jādara, saņemot uzaicinājumu uz pārbaudi?

Saņemot vēstuli, kurā norādīts tās numurs, datums, kā arī Tavs vārds un uzvārds, pieraksties pie ārsta, norādot, ka izmeklējumu veiksi ar uzaicinājuma vēstuli. I. Brokere aicina sievietes neatlikt izmeklējumu uz vēlāku laiku un veikt to tuvāko trīs mēnešu laikā pēc vēstules saņemšanas. Jāņem vērā, ka vēstules derīguma termiņš ir 3 gadi.

Dodoties uz izmeklējumu, līdzi jāņem uzaicinājuma vēstule, skrīninga testēšanas karte, kas saņemta kopā ar vēstuli, kā arī iepriekšējo izmeklējumu rezultāti, ja tādi ir.

Pēc vizītes pie ginekologa neaizmirsti sazināties ar ārstniecības iestādi, lai uzzinātu izmeklējuma rezultātus!

Vai izmeklējums ir bez maksas?

Valsts programma pilnībā apmaksā izmeklējumus, kas tiek veikti pie ārsta, kas ir līgumattiecībās ar NVD. Uzaicinājuma vēstulē varēsi iepazīties ar savai deklarētajai dzīvesvietai tuvākajām ārstniecības iestādēm, kurās vari veikt valsts apmaksātu izmeklējumu. Pilns ārstniecības iestāžu saraksts atrodams NVD interneta mājas lapā.

NVD pārstāve I. Brokere atgādina, ka ar uzaicinājuma vēstuli veikt dzemdes kakla vēža skrīningu vari doties arī pie maksas ginekologa, kas nav līgumattiecībās ar NVD, taču šajā gadījumā no valsts budžeta līdzekļiem tiks apmaksāts tikai citoloģiskais izmeklējums, savukārt vizītes izmaksas būs jāsedz Tev pašai.

Lai iegūtu informāciju, vai Tev pienākas valsts apmaksāts dzemdes kakla vēža skrīninga izmeklējums, sazinies ar NVD, zvanot pa tālruni 80001234 vai arī rakstot e-pastu uz nvd@vmnvd.gov.lv.