Dzemdes kakla vēzi iespējams novērst jau pirmsvēža stadijā

Dzemdes kakla vēzi iespējams novērst jau pirmsvēža stadijā

18. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Parasti domājam, ka ļaundabīgi audzēji skar tikai vecāka gadagājuma cilvēkus, taču dzīve ir pierādījusi, ka slimība nešķiro pēc vecuma, un saslimst arī jaunākas sievietes. Slimība, ar kuru mēdz slimot arī jaunas sievietes, ir dzemdes kakla vēzis. Tas ir otrs visbiežāk sastopamais ļaundabīgais audzējs sievietēm Latvijā.

Rīgas Stradiņa universitātes docente, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ginekoloģe Dr. Jana Žodžika atgādina, ka dzemdes kakla vēzis ir viena no retajām onkoloģiskajām saslimšanām, kuru iespējams pilnībā novērst jau priekšvēža stadijā, tāpēc ir svarīgi slimību konstatēt pēc iespējas agrīnāk, kas ļaus uzrādīt labākus ārstēšanas rezultātus. To iespējams izdarīt:

  • vakcinējoties pret slimības ierosinātāju – cilvēka papilomas vīrusu;
  • veicot regulāras profilaktiskas analīzes, kas ļaus identificēt problēmu un to savlaicīgi novērst.

Dr. Jana Žodžika: “Cilvēka papilomas vīruss, kas ir dzemdes kakla vēža ierosinātājs, ir ļoti izplatīts, jo starp visiem seksuāli aktīvajiem cilvēkiem vecumā līdz 30 gadiem tas ir aptuveni 60% gadījumu. Labā ziņa ir tāda, ka mūsu organisma imūnā sistēma ar šo vīrusu spēj cīnīties un 80% gadījumu tas pāriet nemanot. Atlikušajos gadījumos vīruss šūnās var atrasties ilgstoši, tas var ieperināties šūnu kodolos un mainīt šūnu dabu. Tāpēc ikviena sieviete, kura dzīves laikā kaut reizi dzīvojusi dzimumdzīvi, var būt pakļauta šī vīrusa iedarbībai.”

Šī iemesla dēļ ginekoloģe rekomendē ikvienai sievietei regulāri veikt profilaktiskās pārbaudes. Ja vienā izmeklējumā izmaiņas organismā netiek konstatētas, pēc laika analīzes var uzrādīt citus rezultātus.

Kā pasargāt savu meitu no dzemdes kakla vēža?

No saslimšanas iespējams izvairīties, veicot vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu.  Meitenēm vecumā no 12 līdz 18 gadiem vakcīnu apmaksā valsts. Dr. Jana Žodžika norāda, ka vakcinācija jaunietēm nākotnē aiztaupīs stresu, medicīniskās manipulācijas un ievērojami samazinās risku saslimt ar ļaundabīgu audzēju.

Lēmumu par vakcināciju pieņem meitenes vecāki, bet pēc 16 gadu vecuma meitene pati var izlemt, vai saņemt vakcināciju. Saņemt vakcināciju iespējams sava ģimenes ārsta praksē.

Ginekoloģe aicina mammas ar meitām pārrunāt jautājumus par seksuālo veselību, jo, pēc J. Žodžikas teiktā, risks saslimt ar kādu no seksuāli transmisīvām infekcijām ir saistīts ar seksuālo uzvedību un cilvēka papilomas vīruss nav izņēmums. “Protams, katrā vecumā saruna ar meitu atšķirsies, taču galvenais būtu akcentēt rūpes par veselību nākotnē. Runājot par vakcināciju, pārrunājiet arī jautājumus par grūtniecību, izsargāšanos un to, kā pasargāt sevi no infekcijām, jo jaunieši apzinās iespēju inficēties, taču neapzinās iespējamās sekas,” piebilst ārste.

Kā notiek ārstēšana, konstatējot izmaiņas organismā?

Ginekoloģe skaidro, ka gadījumā, ja analīzēs tiek konstatētas izmaiņas dzemdes kakla gļotādā, kas varētu liecināt par priekšvēža stāvokli, tiek veikti papildu izmeklējumi. Gadījumā, ja fiksētās izmaiņas būs tikai viltus trauksme, terapija nebūs nepieciešama, jo vairāk nekā 60% gadījumu cilvēka imūnā sistēma pati spēj tikt galā ar vīrusu. Taču, ja tiek konstatētas vidējas vai izteiktas izmaiņas, būs nepieciešama neliela un vienkārša operācija, kura visbiežāk tiek veikta ar vietējo atsāpināšanu un norit bez sarežģījumiem. J. Žodžika piebilst, ka atsevišķos gadījumos pēc operācijas var palielināties priekšlaicīgu dzemdību risks, tāpēc būtu svarīgi infekciju novērst jau sākotnēji.

Ar ko sākt?

Dr. Jana Žodžika aicina ikvienu sievieti atbildēt sev uz jautājumu, kad pēdējo reizi būts pie ginekologa uz apskati? Ja nespējat atcerēties pēdējo vizīti, ir laiks pierakstīties pie ārsta uz izmeklējumiem!

Savu veselību sievietes aicina pārbaudīt arī Nacionālais veselības dienests, kas sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem reizi trīs gados nosūta uzaicinājumu veikt valsts apmaksātu dzemdes kakla vēža skrīningu.

Tāpat arī ginekoloģe norāda, ka gadījumos, ja sievietei ir sūdzības par asiņošanu starp menstruācijām vai arī asiņošana ir kļuvusi stiprāka, ir svarīgi, negaidot uzaicinājumu veikt izmeklējumu, vērsties pie speciālista, kas veiks vajadzīgās pārbaudes.

Domājot par savu un meitu veselību, speciāliste aicina sievietes pārrunāt veselības jautājumu arī ar savām mammām, jo tieši sievietes vecuma grupā pēc 50 gadiem bieži vien neatsaucas uz uzaicinājumiem veikt pārbaudes, tāpēc piezvani savai mammai un apvaicājies, kad viņa pēdējo reizi bijusi uz ginekoloģisko pārbaudi!