ONLINE saruna par nereģistrēto attiecību tiesiskajiem riskiem - kā sevi pasargāt no problēmsituācijām?

ONLINE saruna par nereģistrēto attiecību tiesiskajiem riskiem - kā sevi pasargāt no problēmsituācijām?

03. Mar 2014, 13:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Partnera bojā eja, smaga slimība, attiecību izbeigšana – tās ir tikai dažas no dzīves situācijām, kad nereģistrētas attiecības var radīt būtiskus riskus un sarežģījumus. Zvērināti notāri ik dienas sniedz konsultācijas un palīdz rast risinājumus tiem, kuri nonākuši nereģistrētu attiecību “slazdā”. Pēc saticīgas kopdzīves otram partnerim nav tiesību uz mantojumu, problēmas ar kopīpašuma sadali šķiršanās brīdī, jaundzimušā reģistrācija uz sievietes bijušā vīra vārda – šīs situācijas būtu iespējams novērst, juridiski sakārtojot attiecības.

Plašāk par šiem jautājumiem ikvienam interesntam ir iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotajās gadskārtējās Notāru dienās, kuras šogad notiks 5. un 6. martā. To ietvaros 111 notāri visā Latvijā savos birojos bez maksas konsultēs un skaidros, kā parūpēties savu tiesisko drošību gan nereģistrētās attiecībās, gan laulībā.

Taču jau pirmdien, 3. martā, no plkst. 12:00 līdz 15:00 uz māmiņu jautājumiem, kas skar nereģistrētas kopdzīves juridiskos aspektus!

Atbildes sniegs 

20140226193936-59828.jpg

Rīgas Apgabaltiesas zvērināte notāre Sandra Stīpniece

 20140226193945-31196.jpg

Rīgas Apgabaltiesas zvērināts notārs Aigars Kaupe

Lūk, biežāk sastopamās problēmas, kuras skar nereģistrētās attiecībās dzīvojošus partnerus:

 1.     Nav tiesību uz mantojumu

Lai arī kopā nodzīvoti vairāki gadi, likuma priekšā nereģistrēto attiecību partneri ir sveši cilvēki. Faktiskais dzīvesbiedrs nav tiesīgs pretendēt uz mantojumu, jo likumiskie mantinieki ir laulātais draugs un citi tuvākie ģimenes locekļi. Lai nepieļautu šādu scenāriju savā dzīvē, viens no risinājumiem ir laulības.

Iespējamais risinājums:Tomēr, ja abi vai viens no partneriem nevēlas stāties laulībā, ir iespēja attiecības sakārtot arī pie notāra, savlaicīgi noslēdzot mantojuma līgumu vai testamentu.

2.     Nav tiesību uz kopīpašumu 

Nereģistrētās attiecībās partnerim nav nekādu tiesību uz īpašumu, kas reģistrēts uz otra vārda, pat ja tas iegādāts un uzturēts par kopīgiem līdzekļiem.

Iespējamais risinājums:Lai izvairītos no strīdiem un sarežģījumiem vairāku gadu garumā, nereģistrētās attiecībās dzīvojošiem pāriem būtu vēlams noslēgt vienošanos par mantas sadali, vai arī iegādājoties īpašumu, reģistrēt to uz abu vārda.

3.     Nav tiesību saņemt informāciju par partnera ārstniecības procesu 

Par nelaimes gadījumu un ārstniecības procesu vispirms tiek informēti tuvākie ģimenes locekļi, nereģistrētās attiecībās partneris pēc likuma neskaitās radinieks.

Iespējamais risinājums: Pie notāra noslēgts nākotnes pilnvarojums šādā gadījumā var kalpot kā risinājums attiecību sakārtošanā. Tas sniedz tiesības pilnvarot kādu tuvu cilvēku pieņemt lēmumu savā vietā, ja veselības vai citu iemeslu dēļ tiek liegta iespēja saprast un vadīt savu rīcību.

4.     Sarežģījumi ar bērna paternitātes noteikšanu                                                                           

Ja nav šķirta sievietes iepriekšējā laulība, saskaņā ar likumu, par bērna tēvu tiek uzskatīts mātes vīrs.

Iespējamais risinājums:Šķirt iepriekšējo laulību un oficiāli noformēt jaunās partnerattiecības 

Ja arī Jums nereģistrētas attiecības radījušas sarežģījumus un ne visai patīkamus mirkļus, izmantojiet iespēju un vaicājiet padomu notāriem!

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 03. Mar 2014, 15:57

Paldies visiem, kas piedalījās, un paldies ekspertiem!

sandux sandux 03. Mar 2014, 15:30 Sandra Stipniece

Atradu šādu atsauci - Arī bērnam ir tiesības prasīt paternitātes noteikšanu, ja māte to nav darījusi, un viņš sasniedzis 18 gadu vecumu (divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas).
Man ir jau 34 gadi.

sandux sandux 03. Mar 2014, 15:18 Sandra Stipniece

Sakiet, un kā tas notiek?

03. Mar 2014, 15:12 aab

tēva ir jāmaksā nevis pēc iespējām, bet kārtīgi un katru mēnesi!

aab aab 03. Mar 2014, 14:51

Labdien! Vēlos lūgt padomu. Vīram (esam likumīgā laulībā) ir bērniņs no iepriekšējām nereģistrētām attiecībām. Ir draudēts ar tiesām par uzturlīdzekļiem, kaut katru mēnesi uzturlīdzekļus maksā atbilstoši iespējām. Mums ir kopīgs bērns. Jautājums - vai tiesa ņem vērā cik bērni ir cilvēkam, jo, ja katram ir jāmaksā apm 30% no algas, tad sanāk, ka 60% ir jāmaksā uzturlīdzekļos (pirmais bērns+mūsu bērns)? Cilvēks strādā par nedaudz pāri minimālajai algai.
Otrs jautājums - vai uzturlīdzekļu aprēķināšanā (arī tiesā) tiek ņemti vērā arī mani, kā sievas, ienākumi? Vai man kā sievai ir kāds pienākums uzturlīdzekļu ziņā, ja vīrs nevar maksāt tik daudz, cik tiek prasīts?

sandux sandux 03. Mar 2014, 14:51

Labdien! Problēma ir tā, ka mani vecāki oficiāli nav pecējušies, lai gan dzīvo kopā. Mans tēvs juridiski nav man atzīmēts nekādos dokumentos, arī ne dzimšanas apliecībā. Kā notiks viņa īpašumu mantošana? Vai ieguvējs būs tuvākais likumīgais radinieks - tēva brāļa dēls? Vai es savas tiesības varēšu pierādīt (piem., tiesas ceļā)? Paldies!

Māmiņu klubs Māmiņu klubs 03. Mar 2014, 12:00

Mums māmiņa lūdza noskaidrot:
- kā atšķiras vecāku šķiršanās, ja attiecības nav reģistrētas laulībā, no attiecībām, kas reģistrētas laulībā? Vai otrajā gadījumā, šķirot laulību, tiek noteikti arī vecāku pienākumi/tiesības attiecībā uz bērniem? Vai pie viena tiek noteiktas arī procentuālās vecāku aprūpes tiesības?
- kāds ir vidējais laulību šķiršanas procesa ilgums? Un kādos gadījumos tiesa var lūgt kopīgo bērnu vecākiem apdomāt, vai tiešām viņi vēlas šķirties?
- kādi ir laulāto attiecību plusi un nereģistrēto attiecību plusi?

28. Feb 2014, 08:26

es un bērna tēvs, nedzīvojam kopā, tēvs dzīvo Anglijā es ar dēliņu Latvijā.
Sākumā ar uzturlīdzekļu jeb alimentu sūtīšanu viss bija labi, bet kad tēva uzradās jaunā draudzene tad tik sākās.
Kā es saku, ka bērnam vajag naudiņu ieskaitīt, tā sākās, ka tēvs ( viņa draudzene ) taisīt analīzes, jo redz neticot, ka tas ir viņa bērns.
Līdz ar to es šo pirmdien iesniedzu tiesā prasību par uzturlīdzekļiem.
Bērna dzimšanas apliecībā tēvs ir ierakstīs un bērnam ir tēva uzvārds.
Šajā situācijā, vainīga ir tēva draudzene, jo viņam viņam saka, ko darīt.