Daina Gāga-Ēķe: Mūsdienās ir svarīgi attīstīt bērna pašapziņu

Daina Gāga-Ēķe: Mūsdienās ir svarīgi attīstīt bērna pašapziņu

25. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daina Gāga - Ēķe ir Latvijas Kultūras koledžas dizaina un modes virziena vadītāja un piecu bērnu mamma, kura nu pazīstama arī kā izglītojošā un izklaidējošā raidījuma bērniem “Mazo ģēniju akadēmija” producente un vadītāja.

Par raidījuma tapšanu

Kā stāsta Daina, ideja par šāda veida raidījumu viņai briedusi jau kādu laiku un nu tā arī īstenojusies. Piedāvājums veidot “Mazo ģēniju akadēmiju” nācis brīdī, kad visa ģimene bijusi mājās, tostarp no studijām ārvalstīs bija atgriezusies arī vecākā meita Felicita, kura piesaistīta kā raidījuma radošais spēks. Felicita teic, ka raidījuma tapšana bijusi grūta un pati brīžiem smējusies, ka par tā tapšanu varētu uzfilmēt arī dokumentālo filmu. “Tas bija darbietilpīgs pasākums. Nekad iepriekš nebiju domājusi, ka bērnu raidījumiem jāvelta tik daudz uzmanības,” secina Felicita. Visi kopīgi izaicinājumu gan paveikuši un šobrīd ar gandarījumu uzņem pozitīvās atsauksmes, kas liecina, ka “Mazā ģēniju akadēmija” patīk arī citiem.

Raidījuma producente un vadītāja Daina Gāga - Ēķe saka, ka šobrīd ir lieliska sajūta, jo raidījuma tapšana bija kas pilnīgi jauns, kas šo procesu padarīja vēl interesantāku: “Radi un nezini, kāds būs rezultāts. Tas bija gan adrenalīns, gan stress. Protams, bija arī krīzes situācijas, kad nevari saprast, kur beidzas mammas un bērna attiecības, bet kur sākas profesionālās attiecības, taču domāju, ka ar to tikām galā.”

Par ģimeni un radošumu

Daina kopā ar vīru Andreju audzina piecus bērnus un pati saka, ka viņai patīk liela ģimene, jo nemaz nezina, kā būtu, ja tā būtu savādāka. “Katra ģimene ir savādāka un katrai ir savs algoritms, jo vieniem ar diviem bērniem jau slīd nost jumts, bet citiem ar pieciem bērniem ir ļoti mierīgi. Es domāju, ka ģimenē visi esam ļoti emocionāli cilvēki, bet kaut kā iegadās, ka emocionālais sprādziens katram ir citā laikā, tāpēc pārējie varam pieslēgties un mēģināt to risināt. Man patīk tā sajūta, kas ir mājās.”

Viņa, runājot par bērniem, arī uzsver, ka bērniem bieži vajag nevis skolotāju, bet gan lolotāju, kas ierauga, pamana un pasaka, ka tas, ko viņš dara, ir ļoti forši. “Radošas profesijas arī prasīs lēcienus un kritienus, un bērniem ir jāapzinās, ka tas ir saistīts ar ļoti daudziem aspektiem, jo tas nav tikai darbs. Tas ir arī tas, kā cilvēki tevi novērtēs, kā atradīsi iespējas,” saka Daina. Gāgu - Ēķu ģimenē visi ir ļoti radošas personības un Daina par sevi saka, ka tas, ko dara viņa, nav tikai vienkārši profesija, jo viņa apzinās, ka tā ir vienīgā profesija, kurā viņa gribētu strādāt, jo tā ir iespēja radīt, neapstāties un attīstīties.

Dainas vecākā meita Felicita teic, ka savu mammu redz kā piemēru: “Varētu šķist, ka esam bohēmiska ģimene, kurā viens dejo, otrs glezno, bet īstenībā aiz tā visa ir disciplīna un stingrība. Mamma nekad nav bijusi kontrolētāja, kas skatās līdzi, jo tā ir savstarpējā uzticība, taču robežas ir jūtamas.”

Daina saka, ka viņai kā mammai ir ļoti būtiski, lai radošumā ieietu dziļāk un saprastu vairāk, jo katrs māklas veids iemāca citas prasmes un katrs no tiem arī savādāk attīsta raksturu. “Manuprāt, mūsdienās ir svarīgi attīstīt bērniem pašapziņu, jo bez tās pasaulē nav iespējams izdzīvot. Ja tava pašapziņa ir zema, tu nevari būt tu pats. Ģimene ir pirmā vieta, kurā bērns tiek akceptēts vai arī nē,” uzsver Daina.

Par mammas būšanu

Sākot dzīvot kopā ar Andreju, gan Dainai, gan arī Andrejam bija svarīgi, ka abi var turpināt rūpēties par bērniem tā, kā abi to vēlas darīt. Protams, apvienojoties diviem cilvēkiem ar dažādām pieredzēm, abi nonāca jautājumu krustugunīs, kāpēc kaut kas tiek darīts tā un ne savādāk. Neapskaužamā situācijā nonākuši arī bērni, taču ar visu tikuši galā, lai gan, kā saka Daina, tas aizvien ir nebeidzams process. “Tā ir jebkurā ģimenē, lai arī kāda būtu situācija, jo cilvēki ir īpaši ar to, ka viņi mainās un mēs neesam kā pulkstenis ar baterijām. Bērniem mainās vecums, un katrā vecumā ir savādāk, jo tā, kā bija vakar, nebūs šodien, un rīt būs pavisam savādāk. Mēs nekad nevaram zināt, kāda būs situācija, taču vecākiem ir iespēja sekot līdzi un pēc iespējas palīdzēt saviem bērniem,” teic Daina.

Viņa pati gan nedomā, ka ir vislabākā mamma, jo neuzskata, ka kāds vispār ir vislabākais: “Ir situācijas, kurās esmu laba, un ir situācijas, kurās neesmu laba. Galvenais ir ieraudzīt, kad situācija iet šķēršām grāvī, un meklēt, reaģēt, jo nevaru uzskatīt, ka esmu kolosāla māte tikai tāpēc, ka esmu māte.”

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT