Dace Matule: Ir gadījumi, kad mioma veidojas jau pēc 20 gadu vecuma

Dace Matule: Ir gadījumi, kad mioma veidojas jau pēc 20 gadu vecuma

02. May 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mioma ir visbiežāk sastopamais labdabīgais audzējs sievietēm. Sarunā ar Māmiņu Klubu pieredzējusī ginekoloģe Dace Matule norāda, ka mioma skar pat astoņas no desmit sievietēm. Nereti mioma var būt iemesls grūtībām ieņemt bērniņu vai arī mazuli iznēsāt.

Kas ir mioma?

Mioma ir visbiežāk sastopamais labdabīgais audzējs sievietēm. “Iedomāsimies dzemdi kā harmonisku muskuli. Vienā no tā šķiedrām sāk vērpties mezgliņš, kas līdzinās dzemdes muskuļa šķiedrām, bet veido mezglus,” par miomu veidošanos stāsta Dace Matule. Viņa norāda, ka sievietes, uzzinot diagnozi, piedzīvo šoku, taču šis audzējs ir labdabīgs. Tas var gan turpināt augt, bet tikpat labi var arī neaugt. Pēc Daces Matules teiktā, visbiežāk miomas konstatē sievietēm pēc 40 gadu vecuma, taču operējošie ginekologi zina teikt, ka ir gadījumi, kad miomas sāk veidoties jau pēc 20 gadu vecuma. 

Kas veicina miomu veidošanos?

Viens no faktoriem, kas veicina miomu veidošanos, ir iedzimtība. “Ļoti bieži mātei ir mioma, arī vecmāmiņai. Ja izmaiņas dzemdē sievietēm bijušas vairākās paaudzēs, ļoti iespējams, ka arī meitai ļoti ātri veidosies mioma, tāpēc savlaicīgi jāplāno grūtniecība,” tā ārste. Viņa zina teikt, ka pusē gadījumu sievietēm nav nekādu simptomu, iestājas grūtniecība, nav ne asiņošanas, ne arī sāpju. “Mezgli neaug, un sieviete nodzīvo laimīgi līdz menopauzei. Tā kā miomas mezglus veicina olnīcu hormoni, tad mioma aug tik ilgi, kamēr strādā olnīcas,” saka Dace Matule, piebilstot, ka līdz ar menopauzes iestāšanos mioma regresē un samazinās.

Tikmēr ceturtajai daļai no visām sievietēm, kurām ir mioma, mezgli var augt ļoti ātri. “Ja nav grūtniecības, miomas mezgli deformē dzemdes dobumu. Ja apaugļotā olšūna iekritīs vietā, zem kuras ir miomas mezgli, var veidoties asiņošana, neiznēsāšana, sarežģījumi dzemdībās, jo miomas mezgli deformē dzemdes dobumu,” teic ārste, sakot, ka šādās situācijās grūtniecība var arī nemaz neiestāties.

Kas liecina par miomu?

Viena no pazīmēm, kas var liecināt par miomu, ir spēcīgas menstruācijas. “Ja sieviete vēršas pie ģimenes ārsta, kurš analīzēs konstatē zemu hemoglobīnu un dzelzs saturu, ārsts var nodomāt, ka tas saistīts ar gremošanas problēmām, taču gadījumos, kad jaunai sievietei ir dzelzs deficīts, pirmais, ko vajag apsvērt, ir ginekoloģijas joma,” uzsver Dace Matule. Viņa teic, ka šādos gadījumos, visticamāk, vainojamas būs nevis kuņģa zarna problēmas, bet gan spēcīgas menstruācijas. “Svarīgi saprast, vai tā ir sievietes īpatnība, kā dēļ dzelzs ne tik labi uzsūcas, vai arī ir kaut kas nepareizs ar dzemdi, piemēram, polipi, kaut kas nav kārtībā ar dzemdes iekšējo slāni, vēlākā vecumā tā var būt dzemdes mioma,” tā viņa.

Konstatējot hronisku dzelzs trūkumu, svarīgi saprast, ka tas vienlaikus nozīmē, ka diviem organismam svarīgiem orgāniem – smadzenēm un sirdij – pietrūkst skābekļa, tāpēc par šo problēmu ir jārunā! “Iespējams, šādos gadījumos, kad tiek atlikta grūtniecība, jādomā par hormonālo kontracepciju, jo tas palīdzēs samazināt asins zudumus,” saka ārste.

Pievērs uzmanību!

Veidojoties labdabīgiem mezgliem, dzemde palielinās. “Miomas izmēru salīdzina ar grūtniecību 6. – 8. nedēļā, bet ir gadījumi, kad sieviete vēršas pie ārsta tad, kad vēderā jau ir taustāms bumbulis,” stāsta Dace Matule, sakot, ka miomas gadījumā var būt spiediena sajūta, biežāk jāiet uz tualeti.

Vaicāta, kā rīkoties miomas gadījumā, Dace Matule norāda, ka, atkarībā no tā, vai sieviete plāno bērniņu tūlīt vai tālākā periodā, vai tuvojas menopauze, pastāv vairāki algoritmi. Piemēram, ja miomas mezgls ir liels, atrodas dzemdes dobumā un rada asiņošanu, vislabākā metode ir histeroskopiska mezglu izņemšana. Tā ir minimāli invazīva operācija. Tajā pašā laikā ir arī speciāli medikamenti, kurus lietojot miomas mezgli samazinās.