Centra "Marta" vadītāja Iluta Lāce: Ja jūti, ka attiecības nav veselīgas, vērsies pēc palīdzības!

Centra "Marta" vadītāja Iluta Lāce: Ja jūti, ka attiecības nav veselīgas, vērsies pēc palīdzības!

28. Feb 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sieviešu skaits, kas Covid-19 epidēmijas laikā vērsušās pēc palīdzības resursu centrā “Marta”, ir teju dubultojies. Jau 2020.gadā rehabilitācija sniegta vairāk nekā 400 sievietēm, bet pērn rehabilitācija piedāvāta jau 470 sievietēm.

Resursu centra “Marta” vadītāja Iluta Lāce norāda, ka centra redzeslokā nonākušie gadījumi ir ļoti nežēlīgi. “Ir ļoti izteikta fiziskā vardarbība, bet aizvien vairāk redzeslokā nonāk arī seksuālās vardarbības gadījumi,” saka I. Lāce, piebilstot, ka centrā vēršas arī sievietes, kuras cietušas no emocionālās vardarbības. Emocionālās vardarbības gadījumos resursu centrs “Marta” iesaka pēc palīdzības vērsties arī krīžu un konsultāciju centrā “Skalbes”.

Kā atšķirt vardarbīgas attiecības?

Resursu centra “Marta” vadītāja skaidro, ka līdzvērtīgās attiecībās partnerim vienam no otra nav bail. “Ir viedokļu atšķirības, dusmojamies, izskaidrojamies, strīdamies un varbūt pat paceļam balsi, taču man nav bail no tevis un tev nav bail no manis. Ja ir emocionālā vardarbība, tad tā nav,” skaidro I. Lāce. Šādās attiecībās vienai pusei no otras ir bail, viņa nejūtas droša runāt par kaut kādiem jautājumiem, meklē īsto brīdi, lai izrunātu kādu problēmsituāciju. Ar laiku tiek apjausts, ka nav vairs neviena drauga vai paziņas, kas būtu atbalstoši, jo apkārt ir tikai partnera draugi. “Sieviete ir viena un izolēta, jo visi draugi, labie, atbalstošie cilvēki vairs nav tuvumā. Tas otram dod lielāku iespēju kontrolēt un pakļaut,” uzsver centra “Marta” vadītāja. Viņa atgādina, ka bieži vien iebiedēšanai nevajag pat pacelt roku. Pietiek ar saplēstu mīļāko vāzi vai fotogrāfiju, sakot, ka tā var notikt arī ar tevi, ja nedarīsi tā, kā gribēšu. Ir ļoti daudz dažādu veidu, kā ietekmēt otru, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai policija, ierodoties uz šādiem izsaukumiem, ar abām personām runātu atsevišķi.

Vaicāta, kā pierādīt emocionālo vardarbību, Iluta Lāce saka, ka iespēju robežās jācenšas piefiksēt visus izteiktos draudus. “Vajāšana bieži izpaužas arī tādā veidā, ka tiek sūtītas uzmācīgas īsziņas, draudi, e-pasti. Tiklīdz ir iespēja piefiksēt, dariet to, jo tas var palīdzēt procesā. Ja ir iespēja ierakstīt, tad ierakstiet,” mudina Iluta Lāce, uzsverot, ka nedrīkst aizmirst par savu drošību, jo var būt arī gadījumi, kad pati neapzinies, ka tiec izsekota. Tāpēc gadījumos, ja ir aizdomas par izsekošanu caur viedierīcēm, pēc palīdzības ieteicams vērsties, zvanot no draudzenes vai kolēģes tālruņa, vai arī vēršoties pēc palīdzības citā veidā, lai arī šajā ziņā netiec izsekota.

Iluta Lāce uzsver, ka daudzas sievietes ir dzīvas pateicoties tieši kaimiņiem: “Ja esi vardarbīgā situācijā, bieži nevar izsaukt palīdzību, tāpēc ir labi, ja blakus ir cilvēki, kas to var izdarīt un nav vienaldzīgi.”

Sabiedrībā nonāk aizvien vairāk stāstu par vardarbību

Pēdējā laikā atklātībā nonāk aizvien vairāk stāstu par vardarbīgām attiecībām. Resursu centra “Marta” vadītāja uzsver, ka viņa par to priecājas, jo tas nozīmē, ka sievietes jūtas daudz drošāk stāstīt, zinot, ka tiks sadzirdētas un atbalstītas. “Pirms laika, kad sievietes stāstīja par vardarbību, kas vērsta pret viņām, sabiedrība nosodīja. Nosoda arī šobrīd, bet ne tik ļoti. Attieksme pamazām mainās. Vēl pirms 20 gadiem par to nerunāja vispār, bija klusums, tad pamazām kaut kas sāk mainīties,” stāsta I. Lāce.

“Ja jūtat, ka attiecības nav veselīgas, vērsieties pēc palīdzības,” mudina Iluta Lāce.

  • Akūtas vardarbības gadījumā jāzvana policijai
  • Ja atrodies vardarbīgās attiecībās, pēc palīdzības var vērsties resursu centrā “Marta” un krīžu un konsultāciju centrā “Skalbes”.

 

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes" - 116123

Resursu centrs "Marta" - 67378539