Atbild ārste - triholoģe: Biežāk uzdotie jautājumi par matiem

30. Sep 2013, 12:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti pēc bērniņa dzimšanas jaunās māmiņas matu stāvoklis mainās, un tas ir pilnīgi normāli. Tāpat - ar laiku mainās arī mūsu matu, galvas ādas kopšanas paradumi. Bet kā pareizāk matus kopt? Ko darīt ar sirmajiem matiem un vai pret dažādām matu veselības problēmām var palīdzēt vitamīnu lietošana? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes sniedz ārste triholoģe, Latvijas Matu ārstu jeb Triholoģijas asociācijas vadītāja Inga Zemīte.

Vitamīnu lietošana palīdz uzlabot matu veselības stāvokli?

Ja jūs lietojat kaut ko no medikamentiem, jārēķinās, ka arī bērniņš, ko baro ar krūti, saņem šos medikamentus. Tieši tāpat ir arī ar vitamīniem, ko bērniņš caur nierēm un aknām saņem.

Labāk būt lietot grūtnieču vitamīnus pēc dzemdībām, jo tos nav iespējams pārdozēt. Vitamīni matu izkrišanu neaptur, un neveicina matu ataugšanu. Mati var augt spēcīgāki, bet nevajag tos lietot ar domu, ka matu izkrišana tiks apturēta.

Sirmi mati – ģenētika?

Ja cilvēks vēlas izskatīties citādāk, jo viņam ir sirmi mati, krāsošana var derēt kā metode. Sirmi mati ir saistīti ar gēniem, bet ļoti bieži, ņemot vērā konkrētus apstākļus, piemērma, ja cilvēkam ir stress, psihoemocionāla trauksmainība, šie gēni izpaužas ātrāk. Jāprot dzīvē atrast vairāk prieka, pozitīvu emociju.

Vēsā laikā – cepure: vai vienmēr?

Cepures ir gaumes lieta, jo aukstā laikā parasti ir tā, ka jūtam – galvai ir auksti, tātad tas ir signāls – cepuri vajag. Bet, ja galvai auksti nav, dažkārt cepure pat var pasliktināt galvas ādas apasiņošanu un pasliktināt arī matu saknīšu stāvokli kopumā. Nevajadzētu izvēlēties cepures, kas nospiež galvas ādu.

Zvīņēde – ādas psoriāze

Nepārragotas dzīvas ādas šūnas nonāk ādas virspusē, tās izskatās kā kreveles, liela izmēra blaugznas, izsitumi – uz elkoņiem, ceļiem, zem matiem. Tādā gadījumā noteikti jāvēršas pie dermatologa, kas ar medikamentu palīdzību var simptomus samazināt vai pat vispār atbrīvoties no tiem.

Dažkārt šo saslimšanu var mantot arī ģenētiski.

Vai matu veselības stāvokli var pārbaudīt mājas apstākļos?

Ja cilvēks zina, ko darīt, var pārbaudīt.

  • Paņemam matu šķipsnu, velkam ārā matus, un, ja izvelk vairāk kā 6 matus bez plēšanas, tad tā ir zīme – jādodas pie speciālista.
  • Ja viens izvilktais mats pavelkas garumā par 1/3  - mats ir pietiekoši elastīgs un vesels.
  • Var apskatīt arī savu galvas ādas stāvokli – vai nav apsārtumu, izsitumu, blaugznu.
  • Matu spīdumu var novērtēt – kad kutikulas ir līdzenas, mats atstaro gaismu vienmērīgi, viss kārtībā. Ja mati ir blāvi, šķeļas, matu stāvoklis jāuzlabo, piemēram, ar keratīna procedūrām.

Keratīns  – taisnākiem matiem

Jebkura svešķermeņa iespiešana matu struktūrā, padara matu trauslāku, tieši tāpat ir arī ar matu krāsošanu. Ar aci to pamanīt nevar, bet piemēram, pēc matu krāsošanas ļoti labi var redzēt, ka brīdī, kad krāsa nomazgājusies, mats vairs neizskatās veselīgs.

Ir kosmētikas līdzekļi, kas satur keratīnu, lai mata struktūru mājas apstākļos regulāri uzturētu formā, lietojot šos līdzekļus apmēram mēnesi reizi nedēļā, divās nedēļās.

Vai nodzenot matus bērniņam uz nullīti, tie ar laiku izaug biezāki?

Tas drīzāk ir mīts, jo ļoti daudziem praksē ir pierādījies, ka nekas no tā nav taisnība. Kad bērniņš piedzimst, viņam ir pūku matiņi, kas līdz gadam turpina nostiprināties. Bērniņam augot, mats paliek spēcīgāks.

Pūku matiņi tiek nogriezti, un mati turpina augt un nobriezt, tāpēc šķiet, ka notiek kas pozitīvs, ka visam ir efekts.

Bet bērniņš sevi ierauga spogulī un ierauga, ka viņam nav matu.. Vai viņš pēc tam nesabīstas? Pastāv iespēja, ka bērns iegūst pat kompleksus, bailes no plikpaurības jau bērnībā.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV konsultācija ar frizieri un matu speciālisti

Tiešraidi  piedāvā

20130906123631-12819.jpg