Ar mazā iegurņa veselības problēmām sievietei nevajag samierināties!

17. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar kādām mazā iegurņa problēmām visbiežāk saskaras sievietes pēc dzemdībām? Dodamies uz Rīgas 1. slimnīcu, kur izveidota īpaša rehabilitācijas klīnika.

Sarunā ar Māmiņu Klubu Rīgas 1. slimnīcas fizioterapeite Lizete Pitena norāda, ka sievietes pēc dzemdībām pie speciālista visbiežāk vēršas ar diastāzes, kā arī mazā iegurņa veselības problēmām. Biežākās sūdzības šādos gadījumos ir urīna nesaturēšana, mazā iegurņa orgānu noslīdējumi, kā arī seksuālā disfunkcija.

Pēc dzemdībām pirmās 6-8 nedēļas sievietei ir jāievēro ļoti saudzīgs režīms. Tas ir laiks, kad mammai ir veicami divi svarīgi darbi – jārūpējas par sevi un jaundzimušo bērniņu.

“Visbiežāk, ja runa ir par pēcdzemdību rehabilitāciju, sieviete sešas nedēļas pēc dzemdībām dodas pie ginekologa, kuram pastāsta par visām lietām, kas satrauc. Bieži vien sieviete pie fizioterapeita nonāk tieši pēc ginekologa apmeklējuma,” novērojusi Lizete Pitena. Viņa norāda, ka šādos gadījumos kopā ar fizioterapeitu jaunajai māmiņai tiek sastādīta speciāla programma, kas ietver gan vingrojumu kompleksu, gan speciālās aparātu procedūras. “Runājot par programmu, ļoti svarīgi, lai tā būtu individualizēta, piesaistot nepieciešamos speciālistus,” uzsver viņa.

Zinām, ka jaunajām māmiņām laiks ir ierobežots un spēka arī nav daudz, taču pēcdzemdību rehabilitācija var uzlabot visu turpmākās dzīves kvalitāti.

Kāpēc jaunajai māmiņai nevajadzētu ignorēt savas veselības problēmas? “Ja būs vāja vēdera priekšējās sienas muskulatūra, tas var radīt muguras lejasdaļas sāpes. Mazā iegurņa problēmas, urīna nesaturēšanu. Tās nav lietas, ar kurām samierināties,” uzsver fizioterapeite, piebilstot, ka ir viegli pazust bērna kopšanā un nolikt sevi pēdējā plānā, taču to nevajadzētu darīt.