Kā bērna nākšana pasaulē ietekmē jauno māmiņu attiecības ar apkārtējiem cilvēkiem?

Kā bērna nākšana pasaulē ietekmē jauno māmiņu attiecības ar apkārtējiem cilvēkiem?

05. Mar 2018, 04:00 Evija_Riduze_Skujina Evija_Riduze_Skujina

(Šis raksts ir balstīts uz 2016. gada nogalē veiktu kvaliatīvu pētījumu.)

Bērna nākšana pasaulē ir pārejas posms, kas nes lielas pārmaiņas sievietes dzīvē, ne tikai fiziski, bet arī emocionāli un sociāli. Pēkšņi ierastā ikdiena krasi mainās - ģimenē ir ienācis jauns cilvēks, kas prasa daudz uzmanības un rūpju. Lielākā daļa sieviešu atstāj savu ierasto vidi un pakārto to vairāk vai mazāk bērna aprūpei. Bērna aprūpe prasa daudz laika, kas savukārt samazina laiku ierastajām aktivitātēm, piemēram, draugu satikšanai, kino apmeklēšanai vai skriešanai.  Bet kā bērna nākšana pasaulē ietekmē jaunās māmiņas attiecības ar apkārtējiem cilvēkiem? Lai noskaidrotu kādas jaunajai māmiņai ir attiecības ar draugiem, ģimeni un pārējiem cilvēkiem pēc bērna nākšanas pasaulē,tika veiktas četras pusotru stundu garas intervijas  ar jaunajām māmiņām, kurām ir bērni vecumā līdz vienam gadam.

Kļūstot par māmiņu, ikdiena krasi mainās un tiek pakārtota bērna vajadzībām, kā rezultātā arī sociālais attiecību tīkls (t.i. attiecību kopums, kurā iekļaujas gan ģimene, gan draugi, gan kolēģi un šīs attiecības ir abpusējas) var mainīties. Jaunajai māmiņai mainās uzskati un dzīves redzējums, jo mainās prioritātes –bērna labklājība kļūst par prioritāti, kas, iespējams, attiecības ar dažiem cilvēkiem var padarīt vājākas, bet ar citiem stiprākas. Sociālais tīkls var ietekmēt jauno māmiņu uzvedību un labsajūtu. Balstoties uz iegūto informāciju interviju laikā ar jaunajām māmiņām, var izdalīt trīs atsevišķus attiecību tīklus - ģimeni, draugus un jaunus kontaktus, kur katru no šīm grupām bērniņa piedzimšana ir ietekmējusi savā veidā.

Sākumā par attiecībām ar ģimeni.

Katrā intervijā jaunās māmiņas uzsvēra, ka viņām uzlabojās attiecības ar saviem vecākiem pēc bērna nākšanas pasaulē, it īpaši ar pašu mammām. Pēc bērna nākšanas pasaulē paveras pilnīgi cits skatījums uz ģimeni kā tādu un jaunās māmiņas daudz vairāk novērtē to, ko viņu mammas/ vecāki ir darījuši viņu labā.

Līdz tu pati neesi mamma, tu arī nezini, tu domā, ka esi jauka pret mammu bet nevari to līdz galam novērtēt. Bija daudz atklāsmes, un es noteikti esmu palikusi daudz iejūtīgāka un pateicīgāka savai mammai par to, ko viņa ir darījusi manā labā un turpina darīt. Elīna ( vārds mainīts)

Bērns ir tāds maģisks notikums, kas patiesībā satuvina ne tikai tuvāko ģimeni, bet arī attālākus radiniekus, jo visi vēlas apčubināt un redzēt mazāko ģimenes locekli. Dažas māmiņas intervijas laikā atzina, ka biežāk apciemo radiniekus, jo jūt pozitīvu pienākumu atrādīt tiem savu mazuli. Savukārt attiecības ar draugiem pēc bērna nākšanas pasaulē ne vienmēr tiek raksturotas kā uzlabojušās, kā tas ir bieži ar ģimeni un radiniekiem.

Attiecības ar draugiem

Interesanti, ka izmaiņas draugu lokā māmiņas skaidroja caur to, vai viņiem arī ir bērni vai nē. Draugu attiecības nav tādas pašas kā ģimenes, kas paliek uz mūžu. Draudzība ir plūstoša, un to veido kopīgas intereses.Divas respondentes atzina, ka attiecības ar draugiem pēc bērna nākšanas pasaulē nemainījās tieši tā iemesla pēc, ka draugiem arī bija bērni. Savukārt, ja draugu lokā nav bērni, tad samazinās vai vispār zūd kontakts ar šiem draugiem, jo viņu intereses vairs nesakrīt. Māmiņas arī atzina, ka ar draugiem, kuriem ir bērni, viņas labāk saprotas, jo ir līdzīgā dzīves situācijā un var dalīties pieredzē viens ar otru, kas padara attiecības noturīgas. Savukārt ar draugiem, kam nav bērni, viņas pat nevēlas runāt par bērnu tēmām, jo viņām šķiet, ka tas apgrūtina bezbērnu draugus. Arī pavadīt laiku kopā, piemēram, braucot izbraukumā vai lielākā ceļojumā, daļa no māmiņām izvēlētos kopā ar draugiem, kam ir bērni, jo viņām šķiet, ka tā būtu vieglāk.

Turpmāk mēs saprotam, ka mēs nevaram braukt kopā ar draugiem, kuriem nav bērnu, jo, lai arī viņi apgalvo, ka viņiem nebūs nekādu problēmu. Es saku, ka it kā varētu, bet es īstenībā nedomāju, ka, varbūt tā ir mana skepse, bet man liekas, ka viņi nesapratīs līdz galam, kā tas ir. Tā ir tomēr tāda, varbūt sapratīs, bet varbūt arī es pati jutīšos slikti, kad man liksies, ka mēs viņiem esam tāds apgrūtinājums. Bet, ja tev ir bērni, tu daudz vairāk izjūti un tas apgrūtinājums neliekas vairs tik traki un es pati nejustos, jo es zinu, ka viņi zina, kā tas ir ar bērnu.Elga (vārds mainīts)

Protams, šis ir ļoti individuāli un ne vienmēr attiecības ar draugiem bez bērniem pasliktināsies. Tas ir ļoti atkarīgs no pašas jaunās māmiņas un no tā, kā viņa pati ir izmainījusies pēc bērniņa piedzimšanas un kā viņa turpmāk veidos attiecības ar apkārtējiem. Interviju laikā parādījās arī tas, ka jaunās māmiņas jau grūtniecības laikā labprāt veido jaunas attiecības ar citām jaunajām māmiņām.

Jaunas attiecības

Tā kā bērns paver pilnīgi citu pasauli un rada krasas izmaiņas ikdienā, mammas labprāt meklē kontaktu ar citām mammām, ar kurām var dalīties šajā jaunajā pieredzē un sajutās. Intervijās māmiņas atklāja, ka uzlabojās attiecības ar attālām paziņām, kurām izrādās arī ir bērni, vai arī radās jaunas attiecības, apmeklējot māmiņām paredzētas nodarbības.

Man liekas vispār tas mammu gēns ir tāda lieta, ka īstenībā.. ir piemēram meitenes ar kurām skolas laikā biju tā garām ejot saasveicinājāmies, citreiz arī nē, bet tagad liekas beidzot tādas, piemēram, rītdien mēs ar vienu meiteni brauksim kopā ar saviem bērniem uz muzejiem un arī citreiz esam gājušas staigāties. Anna (vārds mainīts)

Māmiņas, kas piedalījās šī pētījuma tapšanā apmeklēja arī māmiņu klubu - kur mammas kopā ar bērniem satikās ik nedēļu, veidoja jaunas attiecības un pavadīja kopā laiku, kā arī smēlās atbalstu viena no otras.

Kā redzams, bērns ienes izmaiņas ne tikai jaunās māmiņas ikdienā, bet arī attiecībās ar apkārtējiem cilvēkiem - pamainot cilvēku loku, kas atrodas blakus jaunajā dzīves posmā. Ja ar ģimeni bieži attiecības uzlabojās, jo visi vēlas piedalīties mazā cilvēka augšanas procesā, tad ar draugiem attiecības var gan pasliktināties, gan uzlaboties, atkarībā no tā vai pēc bērna piedzimšanas draugus aizvien vieno kopīgas intereses un tiek pavadīts laiks kopā. Māmiņas, kas sniedza intervijas, uzsvēra bērnu esamību vai neesamību kā svarīgu kritēriju tam, vai attiecības ar draugiem uzlabojās vai pasliktinās. Tāpat arī jaunās mammas labprāt meklē jaunas attiecības ar citām mammām, ar kurām ir līdzīgas intereses un kurām prioritāte tajā brīdī arī ir bērns. Katrā ziņā Ir jābūt gataviem lielām pārmaiņām pēc bērniņa piedzimšanas, bet tas ir tikai normāli un beigu beigās mums paliek blakus cilvēki, kam tu un tavs bērniņš ir ļoti svarīgs. Novēlu jums visām mammām būt apkārt ar cilvēkiem šajā skaistajā posmā, kas jūs atbalsta, saprot un spēj vairot pozitīvās emocijas, ko rada bērniņa piedzimšana un audzināšana!