8 ieteikumi, kā risināt konfliktus ģimenē

8 ieteikumi, kā risināt konfliktus ģimenē

19. Feb 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visticamāk, nav ģimenes, kura nezinātu, ko nozīmē strīdi un konflikti, jo veidojot attiecības, mēs ne vienmēr piekrītam sava partnera vēlmēm, idejām un pārliecībām. Ir reizes, kad mēs vēlamies pierādīt savu taisnību un nekādā gadījumā nepieņemam otra teikto, tad, protams, no konflikta neizbēgt. Konsultē psiholoģisko treniņu vadītāja Sandra Lase.

"Cilvēki uztver, ka konflikts ir kaut ks ļoti slikts un brīžos, kad starp diviem cilvēkiem pārī rodas konflikts, var nodomāt, ka tā ir krīze attiecībās; es piedāvāju vienmēr uz šo jautājumu skatīties plašāk- ne vienmēr diviem cilvēkiem sakrīt viedoklis par kādu jautājumu," savu definīciju konfliktam atklāj Sandra Lase. "No savstarpējiem konfliktiem noteikti nevajag baidīties, drīzāk mācīties, kā no konfliktsituācijas iziet maksimāli maigiem paņēmieniem, neaizvainojot otru pārāk dziļi- konfliktu var pārdzīvot dienas, stundas vai 10 minūšu laikā, ja cilvēks to prot."

Lai zinātu, kā konfliktus novērst vai prastu savaldīties strīda laikā, ir iespējams apgūt komunikācijas prasmes – mācīties iejusties otra cilvēka sajūtās, paskatīties uz situāciju no dažādiem skatu punktiem.

Komunikāciju var iemācīties!

Uzdevumu un vingrinājumu, kurus izmantot sarunu veidošanas prasmju attīstīšanai ir daudz, galvenais ir vēlēties pilnveidoties, lai mēs prastu uzlabot savstarpējās attiecības. Psiholoģisko treniņu vadītāja Sandra Lase iesaka uzdevumu, kā pāris var mācīties komunikāciju:

"Vienam uz otru ir jāskatās, uzturot acu kontaktu. Nekas cits nav nepieciešams darīt, vienkārši jāskatās viens otram acīs un galvenais uzdevums ir klātbūtne- šajā uzdevumā nedomājam, kas bija vakar, aizvakar vai kas jādara rīt. Mēs esam saskarsmē ar partneri caur acu skatienu."

Jā, patiesi, prasmes, kā uzvesties konflikta laikā, var pilnveidot un treniņi un īpašas mācības ir droša vide, kur partneri lomu spēles gaitā var izmēģināt dažādas tehnikas un taktikas, paskatoties,kā partneris uz to reaģē.

8 padomi konfliktu risināšanā

Partneriem ir tendence uzplēst patiešām vecas rētas, bet psiholoģe neiesaka to darīt: "Konflikta iemesls visbiežāk nav nemaz tik liels, bet visbiežāk šajos strīdu brīžos metamies izkliegt visu, kas ir bijis iepriekš, tomēr to darīt nevajag- jāpieturas pie konflikta risināšanas šeit un tagad- ja runa ir par šodienas traukiem, tad runājam par šodienas traukiem, nevis vakardienas."

Vienmēr ir vērts atcerēties, ka strīda laikā vēlams neaizvainot vienam otru, jo interešu konflikts vēl nenozīmē divu cilvēku dziļu konfliktu. Otrs cilvēks nav jāuztver kā ienaidnieks, risinot jautājumu, kurā mums nesakrīt domas.

Izvairīties no konfliktogēniem- šis ir psiholoģes Sandras Lases ieteikums, kas noteikti jāievēro konfliktu risināšanas laikā. Skatiens, mājiens, neveikls vārds, tiešs aizvainojums- tas viss var saaisināt konfliktu, tāpēc nevajadzētu šādus konfliktogēnus izteikt otram un pieņemt no otra, mēģinot izlīdzināt situāciju vai nereaģēt uz tiem.

Arī apvainoties konflikta laikā mums ir atļauts, tas nav nekas nosodāms, taču svarīgāk par visu ir pēc konflikta izrunāties – kas īsti notika un kāpēc partneri tā reaģēja, jo klusēšana un rūgtuma turēšana sevī neko nerisina.

Konflikta laikā noteikti kādā no pusēm ir dusmas- šīs emocijas ir pārņēmušas prātu un kādā mirklī jāiemācās pateikt Stop. Vērtīgs ieteikums ir pamainīt telpu- ja konflikta risināšana notika virtuvē, aiziet uz izstabu; ja nav iespējams iziet no telpas, var mainīt arī stāvokli- ja sēdējām, celties kājās; ja stāvējām, apsēsties; tāpat var meklēt fizisko saskarsmi un pieskarties viens otram- tas jau dzēš konfliktu kā tādu.

"Ir svarīgi sūtīt tā saucamos "Es ziņojumus", nevis "Tu ziņojumus"," iesaka psiholoģe. ""Tu ziņojumi" ir – tu mani apvainoji, tu esi vainīgs, tev nav taisnība... To pašu var pateikt caur "Es ziņojumiem" – man tajā brīdī sāpēja, es nevarēju pieņemt to, kas man bija teikts, es kļuvu dusmīga, es nevaru samierināties; tas pavisam citādāk jau skan."

Konfliktam ir bijusi nozīme tikai tad, ja katrā no mums ir vēlēšanās saglabāt attiecības un ģimeni, jo bez vēlēšanās būt kopā un kopīgi risināt problēmas, nevienām zināšanām un prasmēm nav dziļākas jēgas.

Mēs nevaram izmainīt pasauli,  bet mēs varam izmainīt attieksmi, jo ja mēs sākam izpausties citādi, tad saņemam pretī arī citādu reakciju!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā