Vai visas sievietes drīkst lietot riņķīti?

Vai visas sievietes drīkst lietot riņķīti?

14. Oct 2011, 09:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 „Gribētu uzzināt kaut ko vairāk par hormonālo riņķīti. Esmu dzirdējusi, tam ir salīdzinoši neliels hormonu daudzums, tādēļ tas ir sievietēm veselīgāks. Bet, vai visas sievietes drīkst lietot riņķīti?“ Māmiņu Klubam jautā mūsu patstāvīgā lasītāja.

 

Lūk, pieci būtiski jautājumi, uz kuriem jāzina atbildes, pirms ķerties pie hormonālā riņķīša lietošanas.


1. Kādā gadījumā nedrīkst lietot riņķīti?

Hormonālo kontracepciju, t.sk., riņķīti, nedrīkst lietot, ja:

• ir iestājusies grūtniecība vai ir aizdomas par grūtniecības iestāšanos,

•  slimo vai esi slimojusi ar trombozi (kāju vēnās ir izveidojušies asiņu recekļi),

• slimo ar stenokardiju, insultu vai infarktu,

•ir ļoti augsts asinsspiediens,

•  slimo ar smagu cukura diabētu, kas ir bojājis nieres, acis, nervus vai asinsvadus,

• nomoka spēcīgas galvassāpes un neiroloģisku slimību simptomi,

• slimo ar krūts vai dzemdes vēzi vai ir aizdomas par to,

• grūtniecības laikā vai lietojot citus hormonālos kontracepcijas līdzekļus (piemēram, tabletes) ir bijusi dzelte (dzeltenīga āda),

• slimo ar aknu audzēju,

• slimo ar komplicētu sirds vārstuļu nepietiekamību,

•  ir paredzēta ilgstoša ķirurģiska ārstēšana (hormonālo kontracepcijas līdzekļu lietošana ir jāpārtrauc vienu mēnesi pirms plānotās operācijas, atsākt to lietošanu drīkst tikai pēc konsultācijas ar ārstu),

•  esi alerģiska pret kādu no kontracepcijas līdzekļos esošajām vielām.

 

Tādēļ pirms sākt lietot šo kontracepcijas metodi, ieteicams konsultēties ar ārstu. Ja tiek konstatēts kaut viens no minētajiem apstākļiem, ārsts piedāvās citu piemērotu kontracepcijas metodi.

 

2. Vai riņķīti varu lietot, ja ir vēnu problēmas?

Ja ir vēnu problēmas, tas noteikti jāizstāsta ārstam, pirms izvēlaties kontracepcijas metodi. Venoza tromboze anamnēzē (tas nozīmē - kaut kad dzīves laikā bijusi venoza tromboze) vai riņķa lietošanas laikā, zināms paaugstināts risks arteriālai vai venozai trombozei, kas saistīts ar iedzimtību vai arī bez tās - šīs ir situācijas, kad hormonālās kontracepcijas lietošana nekavējoties jāpārtrauc vai arī to nedrīkst uzsākt lietot.

 

3. Vai riņķīti varu lietot, ja smēķēju?

Smēķēšana palielina nopietnu kardiovaskulāro (sirds asinsvadu sistēmas) blakusefektu iespējamību, īpaši, ja tiek lietota hormonālā kontracepcija. Īpaši šis risks pieaug sievietēm pēc 35 gadu vecuma, kā arī, ja tiek smēķētas 15 un vairāk cigaretes dienā. Sievietēm, kuras smēķē un vienlaikus lieto kontracepcijas riņķīti, vajadzētu atmest smēķēšanu, lai novērstu nopietnu blakusefektu risku.

 

4. Vai riņķītis pasargā no seksuāli transmisīvām slimībām?

Nē, riņķītis, tāpat kā citas hormonālās kontracepcijas metodes nepasargā no HIV un citām seksuāli transmisīvām slimībām, piemēram, hlamīdijām, herpēm, gonorejas, sifilisa… No seksuāli transmisīvām slimībām pasargā vienīgi prezervatīvs tā pareizas lietošanas gadījumā.

 

5. Vai, lietojot riņķīti, var lietot medikamentus, piemēram, piena sēnītes ārstēšanai?

Balstoties uz pētījumiem, maz ticams, ka pretsēnīšu līdzekļu un spermicīdu ievadīšana vagināli varētu pazemināt riņķīša drošību un kontraceptīvo efektivitāti. Tomēr, lietojot riņķīti un pretsēnīšu līdzekļus vagināli, ir nedaudz lielāka iespēja riņķītim salūzt.

 

 

Atbilde uz mūsu lasītājas jautājumu tapusi sadarbībā ar portālu www.tikaisievietem.lv

 

Ko par hormonālo riņķīti tu gribētu sīkāk uzzināt?