SEB bankas eksperta Edmunda Rudzīša ieteikumi visām ģimenēm

SEB bankas eksperta Edmunda Rudzīša ieteikumi visām ģimenēm

16. Sep 2010, 08:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

3 Māmiņu Kluba ģimenes budžetu ir saplānojušas un laiks SEB bankas eksperta Edmunda Rudzīša ieteikumiem visām ģimenēm! Ieskaties!

 

- Pirms doties uz veikalu, pārdomājiet nepieciešamos pirkumus un sarakstiet tos uz lapiņas. Tādā veidā, atrodoties veikalā, iespējams atcerēties visas nepieciešamās lietas un izvairīties no spontāniem, bieži vien nevajadzīgiem pirkumiem.

 

- Ja veikalā pamanāt pievilcīgas atlaides un akcijas, pārskatiet iepirkumu sarakstu – diez vai Jūs spēsiet apēst vairāk, nekā ierasts! Tādēļ, pamanot lielisku piedāvājumu gaļas nodaļā, varbūt ir vērts atteikties no plānotās zivs iegādes, tā vietā nopērkot gaļu? Jūs taču vienā vakarā negatavosiet divas vakariņas – gan kotletes, gan ceptu zivi? Pat ja iepriekš neesat izveidojuši iepirkumu sarakstu, padomājiet, cik ilgam laikam pārtiku iegādājaties – nākamajai dienai, nākamajām divām dienām vai nedēļai – un cik bieži ēdīsiet mājās, vai būs laiks gatavot pilnvērtīgas vakariņas u.tml.

 

- Neiepērcieties veikalā, kad esat izsalkuši! Rezultāts ir prognozējams – Jūsu iepirkumu grozā būs vismaz par 30% vairāk pirkumu.

 

- Skatieties uz salīdzināmām izmaksām – litrs pret litru, kilograms pret kilogramu, nevis iepakojums pret iepakojumu. Protams, kādreiz Jūs izvēlēsieties dārgāku preci, jo tai ir labāka kvalitāte vai šoreiz gribas kaut ko īpašāku, bet lai tā būtu Jūsu mērķtiecīga izvēle, nevis tikai pieņēmums par šķietamo izdevīgumu. Veikalā cenām ir jābūt norādītām tā, lai pircējs varētu salīdzināt vienādu vai līdzīgu produktu cenas, neņemot līdzi savu kalkulatoru. Izmantojiet to savā labā – salīdziniet!

 

- Lai arī reizēm akcijas preces mūs paķer uz muļķi, liekot iegādāties to, kas mums nebūt nav vajadzīgs, tomēr atlaides palīdz arī ievērojami ietaupīt. Sekojot līdzi veikalu un tirdzniecības centru akcijām, Jūs varat atrast veidu, kā samazināt izdevumus. Mēs katru nedēļu savās pastkastītēs saņemam bukletus un avīzes ar akciju aprakstiem. Lai arī tas mūs reizēm kaitina, kā dēļ pastkastītes saturs uzreiz nonāk atkritumu kastē, tomēr, plānojot nākotnes izdevumus, šāda informācija var noderēt: izšķirstiet reklāmas avīzes ceļā uz darbu, un Jūs zināsiet, kur un kā visizdevīgāk iegādāties Jums nepieciešamās preces! Tikai neaizraujieties! Nekad un neko neiegādājieties tikai tāpēc, ka tam ir laba cena. Obligāti novērtējiet, vai pirkums Jums tiešām ir nepieciešams.

 

- Daudz kas ir atkarīgs no tā, kurā veikalā Jūs iegādājieties ikdienas preces, jo cenu atšķirība var būt ievērojama. Ja parasti izvēlaties veikalu vistuvāk mājām vai darbam, padomājiet, varbūt piecu minūšu gājienā atrodas cits veikals, kur zemākas cenas ļaus būtiski ieekonomēt Jūsu līdzekļus.

 

- Viens no taupīšanas veidiem ir preču iegāde vairumā. Protams, šeit ir jāatrod līdzsvars, jo nevajadzētu iegādāties vairumā biezpiena sieriņus vai pienu! Tās ir preces, kas bojājas, un rezultātā, visticamāk, pārpalikumi nonāks atkritumu kastē. Taču, piemēram, rīsus vai veļas pulveri vai konservēto pārtiku lielākos apjomos var pirkt bez bažām.

 

- Veidojiet veselīgus paradumus! Ja esat neglābjami saldummīļi, ierastās šokolādes vietā nopērciet auzu pārslu cepumus un ābolus – tā apmierināsiet gan savu kāri pēc saldumiem, gan arī parūpēsieties par savu labsajūtu!
 
 

- Iegādājoties ilglietošanas preces, der atcerēties latviešu tautas sakāmvārdu: «Kal ratus ziemā, ragavas vasarā», jo sezonas preču izpārdošanā iespējams iegādāties preces ar būtiskām atlaidēm. Piekritīšu, ka iegādāties apģērbu vai apavus bērnam nākamajai sezonai gandrīz nav iespējams, jo mazie un pusaudži aug neprognozējamos tempos. Bet Jūs paši gan varat izmantot vasaras vai ziemas preču izpārdošanas.

 

- Noteikti izmantojiet Latvijas un ārzemju interneta veikalu piedāvājumus. Nav noslēpums, ka šobrīd iepirkties globālajā tīklā ir ne tikai moderni, bet arī izdevīgi.

 

- Nav nekā nosodāma, ja lietosiet draugu un radu bērnu drēbes un apavus: bieži vien mazulis nemaz nevar nonēsāt kādu konkrētu apģērba gabalu, un tas noder citam bērnam. Ja Jums tas ir pieņemami, arī Jūs varat dalīties ar citiem bērniem. Dižķibele saliedē!

 

- Atcerieties, ka Jums ir iespēja veikt hipotekārā kredīta pirmstermiņa atmaksu daļēji vai pilnā apmērā. Ja izdodas uzkrāt zināmu summu, to var novirzīt kredīta atmaksai, kā rezultātā samazināsies ikmēneša kredīta maksājums vai kredīta termiņš (pēc Jūsu izvēles), un procentu pārmaksa būs mazāka. Arī studiju kredītu varat atmaksāt ātrāk, tādā veidā izvairoties no procentu pārmaksas.

 

- Savas vēlmes vienmēr nevajadzētu ierobežot tikai tādēļ, lai vairāk varētu atļauties savai otrai pusītei vai bērniem. Ja neaiziesiet uz jogu vai vīrs – uz futbola spēli – vai nenodarīsiet lielāku ļaunumu ģimenei, ja abi būsiet neapmierināti? Mēģiniet atšķirt savas iegribas no nopietnām vēlmēm!

 

 

Ieskaties, kā ģimenes budžetu plānoja mūsu ģimenes!

Budžetu plāno māmiņa Liene

Budžetu plāno māmiņa Zane

Budžetu plāno māmiņa Līga

 

Sāc plānot savu budžetu arī Tu! Ieskaties un uzzini vairāk ŠEIT!