Pote pret biežāko sieviešu ļaundabīgo saslimšanu. Ko Tu domā par to?

Pote pret biežāko sieviešu ļaundabīgo saslimšanu. Ko Tu domā par to?

20. Oct 2010, 14:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iepriekš pārslimota HPV infekcija neveido pietiekamu imunitāti, kas spētu pasargāt no atkārtotas infekcijas, tādēļ inficēšanās risks sievietēm saglabājas visu mūžu. Atšķirībā no dabīgās imunitātes, vakcinācija nodrošina spēcīgu un ilgstošu imunitāti jeb aizsardzību gan pret sākotnēju, gan atkārtotu HPV infekciju.

 

Vakcinācija ir dzemdes kakla vēža profilakses metode, kas darbojas, stimulējot sievietes imūnsistēmas spējas sniegt papildu aizsardzību pret HPV infekciju.

 

Pēc vakcinācijas sievietes imūnsistēma atpazīst „uzbrūkošos” vīrusus un izstrādā antivielas, kas cenšas tos iznīcināt vai padarīt nekaitīgus. Šādā veidā imūnā sistēma labāk spēj aizsargāt sievieti no dzemdes kakla vēža.

 

Pat ja sieviete jau ir nonākusi saskarē ar vīrusu, vakcinācija vēl aizvien ir noderīga. Kaut arī HPV infekcija ir izplatīta to sieviešu vidū, kurām ir seksuālas attiecības,  lielākā daļa no tām nav inficētas ar visiem vakcīnā iekļautajiem vīrusa tipiem.

 

Tas nozīmē, ka nevakcinējoties viņas var pirmreizēji inficēties ar citu augsta riska vīrusa tipu vai atkārtoti inficēties ar to pašu vīrusa tipu, ko iepriekš! Sievietei pirms vakcinācijas nav obligāti jānosaka vīrusa klātbūtne organismā, jo ar šīs analīzes palīdzību nav iespējams konstatēt, vai vīruss ir nepārejošs vai nē. Vakcinējoties, sieviete iegūst aizsardzību pret jau iepriekš konstatētā vīrusa tipa atkārtotu infekciju, ja šis tips ir iekļauts vakcīnas sastāvā, kā arī aizsardzību pret citiem vēzi izsaucošajiem HPV tipiem, kas iekļauti vakcīnas sastāvā.

 

Latvijā (līdzīgi kā visā pasaulē) kopš 2007. gada ir pieejamas 2 vakcīnas pret HPV izraisīto infekciju. HPV vīrusa pamatā ir DNS struktūra, tāpēc  tas ir ģenētiski stabils. Šī ģenētiskā stabilitāte nodrošina to, ka vakcīnas spēj pasargāt no vīrusa ilgā laika periodā – piemēram, atšķirībā no gripas vīrusa, kam pamatā ir RNS struktūra un kas ir mainīgs gadu no gada.

 

Lai novērstu inficēšanos ar dzemdes kakla vēzi  izraisošajiem  HPV tipiem, vakcinācija tiek rekomendēta vēl pirms dzimumdzīves sākuma. Tieši tāpēc ES u.c. valstīs  vakcinācijas kalendāru ietvaros notiek tieši pusaugu meiteņu vakcinācija. Tomēr vakcinācija var būt noderīga  ikvienai sievietei sekojošu iemeslu dēļ:

 

  • sieviete var inficēties ar HPV vīrusu jebkurā dzīves posmā, ja vien viņai ir seksuālas attiecības;
  • iepriekš iegūta HPV infekcija nerada darbīgo imunitāti un nepasargā no atkārtotas inficēšanās;
  • dati liecina, ka, sievietei novecojot, dzemdes kakla vēzi izraisošajai HPV infekcijai ir tendence iegūt nepārejošu raksturu un potenciāli veicināt pirmsvēža izmaiņu un dzemdes kakla vēža attīstību.

 

Latvijā 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret HPV vīrusu Imunizācijas valsts programmas ietvaros tiks uzsākta 2010. gada 1. septembrī.

 

Ko Tu domā par šo poti?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Meitenēm būs bez maksas