Kontracepcija pēc dzemdībām: ko izvēlējāties Jūs?

Kontracepcija pēc dzemdībām: ko izvēlējāties Jūs?

31. Aug 2012, 12:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdības ir aiz muguras, tagad visas Tavas domas un darbības ir vērstas mazās radībiņas virzienā. Vajadzīgs laiks, lai pierastu pie jaunās māmiņas lomas. Kad tas beidzot notiks, varēs padomāt arī par „personīgo dzīvi”.

 

Tomēr, pirms atrast tai laiku un spēkus, apspriedies ar savu ārstu par iespējamiem kontracepcijas variantiem un izvēlies sev piemērotāko.

 

Baro ar krūti - izsargājies


Ja Tavos plānos pagaidām neietilpst vēl viens bērniņš, tad Tev jāatceras daži pēcdzemdību perioda dzimumdzīves noteikumi. Kamēr sieviete baro bērniņu ar krūti, viņa nevar  palikt stāvokli – tas ir pirmais un galvenais mīts, kuram nevajag ticēt. Kamēr bērns zīž krūti, iespējamība palikt stāvoklī samazinās. Krūts barošana NEIZSLĒDZ iespēju palikt stāvoklī. Daudzi bērni dzimuši tieši „pateicoties” šim maldīgajam apgalvojumam.



Otrais mīts. Kamēr nav atjaunojies menstruāciju cikls, var neizsargāties. Šajā jautājumā, atzīšos, maldījos arī es pati. Bet pirmajā ārsta apmeklējumā pēc dzemdībām, daktere mani apgaismoja. Izrādās, ka menstruāciju iztrūkums nepasargā sievieti no atkārtotas grūtniecības! Tieši otrādi, tajā periodā iespējams nepamanīt savu „interesanto” stāvokli. Tātad, jāizsargājas ir pat pirmajā pēcdzemdību seksa reizē.

 

 

Prezervatīvs ir labākais izsargāšanās veids?


Arī tas ir vēl viens mīts. Barojošai mammai vajag izsargāties tikai ar prezervatīvu vai izsargāties dabīgā veidā – ar pārtraukto dzimumaktu. Nekā tamlīdzīga. Lielais vairums kontracepcijas metožu der arī krūts barošanas laikā.



Kas attiecas uz dabisko metodi, pamatojoties uz „bīstamajām” un  „mazāk bīstamajām dienām” bērniņa ieņemšanai, tad liela daļa ārstu – ginekologu ir kategoriski pret šādu metodi. Vismazāk tāda metode der  pēc dzemdībām. Pirmkārt, šī metode, ievērojot visus tās priekšnosacījumus, pat gadījumā, ja ir pilnīgi regulārs menstruāciju cikls, ir ne vairāk kā 50% gadījumu efektīva. Tas ir maz. Un, otrkārt, tam ir vajadzīgas noteiktas iemaņas, lai sekotu pat vismazākajām organisma pārmaiņām.

 

Kad „var” pēc dzemdībām?


Dzimumdzīvi atsākt ieteicams ir ne ātrāk kā apmēram 5-7 nedēļas pēc dzemdībām, pēc tam, kad pārstājuši izdalīties asiņaini izdalījumi. Šis ir nosacījums, kas jāievēro 2 iemeslu dēļ.



Pirmkārt, iespējams iegūt infekciju dzimumceļos, dzemdes kaklā un pašā dzemdē. Otrkārt, dzimumakta laikā, dzemdībās traumētie trombi, var atnākt vaļā un var būt spēcīga asiņošana. Tomēr ne visi pāri pieturas pie šiem noteikumiem, gaidot „sieviešu” ārsta atļauju. Labāk tomēr ir atrast laiku šīs tēmas apspriešanai ar savu ginekologu, tajā skaitā, uzdodot jautājumu par sev piemērotāko kontracepciju.



Diemžēl, ideālas kontracepcijas nav, tādas neeksistē, saka ginekoloģe Anna Kukanova. Jebkurai metodei ir savas priekšrocības un trūkumi, kas jāņem vērā.

 

Spirāli vai tabletes?


Viena no izplatītākajām kontracepcijas metodēm pēc dzemdībām ir spirāles ievietošana.



Spirāle apgrūtina spermatozoīdu kustību un apaugļošanās kļūst neiespējama. To var ievietot ne ātrāk kā 6 nedēļas pēc dzemdībām. Šī līdzekļa efektivitāte ir 98%.



Priekšrocības šādai kontracepcijas metodei ir sekojošas: iedarbība ir no 5 līdz 10 gadiem, tā neietekmē bērnu un laktācijas turpināšanu, spirāli var izņemt jebkurā brīdī.



Pie trūkumiem varētu atzīmēt spēcīgākas menstruācijas. Spirāli neiesaka ievietot sievietēm ar hroniskām iekšējo orgānu saslimšanām, un arī pēc ķeizargrieziena operācijas. Vēl viens mīnuss šim līdzeklim ir tāds, ka sievietes nepanes savā organismā svešķermeņa klātbūtni, kas ir spirāle.



Prezervatīvs. 

Pareizas izmantošanas gadījumā, efektivitātes procents sniedzas līdz pat simtam. Prezervatīvu ir vienkārši lietot, to var sākt lietot uzreiz, kad atsākat dzimumdzīvi pēc dzemdībām, tam nav negatīvas ietekmes uz laktāciju un bērna veselību. Galvenais prezervatīva pluss ir tāds, ka tas ir vienīgais kontracepcijas veids, kas aizsargā no seksuāli transmisīvajām slimībām. Prezervatīvs nereti nepatīk kā sievietēm, tā vīriešiem. Bet pirmajos mēnešos pēc dzemdībām, kad nokārtojas krūts barošanas jautājumi, ārsti iesaka izmantot tieši šo kontracepcijas metodi, un uzsver to, kā vienu no drošākajām.

 



Spermicīdi. Konkrētā kontracepcijas metode ir saistīta ar krēmu, tablešu, svecīšu, gēlu lietošanu, kas satur spermicīdus, piemēram, „Farmateks”. Krēms vai tabletes jāievada makstī 5-20 minūtes pirms dzimumakta (konkrēts laiks norādīts katra preparāta instrukcijā). Plus šai metodē ir tāds, ka tas var dažādot seksuālo dzīvi – palielinās prelūdija, ievadīt konkrēto preparātu var ne tikai sieviete, bet arī viņas partneris.



Šī metode var tikt izmantota arī krūts barošanas laikā viena pati, vai arī kopā ar kādu citu kontracepcijas metodi. Metodes efektivitāte, pareizas tās lietošanas gadījumā sasniedz 95%. Kontraceptīvais efekts iestājas vairākas minūtes pēc ievadīšanas un ilgst no 1 līdz 6 stundām, atkarībā no preparāta veida. Šī metode pašlaik tiek ieteikta no ārstu puses gan vēl nedzemdējušām sievietēm, gan jaunajām māmiņām pēc dzemdībām.

 


Orālā kontracepcija (hormonālās tabletes). Šīs tabletes satur vienu hormonu – gestagēnu.  Tādas tabletes var lietot arī krūts barošanas laikā, tabletes neietekmē negatīvi krūts piena kvalitāti un bērna veselību. Ieņemt bērniņu iespējams uzreiz pēc preparāta lietošanas pārtraukšanas. Preparātu var sākt lietot apmēram 6 nedēļas pēc dzemdībām. Ievērojot regulāru un pareizu preparāta lietošanu, metodes efektivitāte sasniedz 98%.



Preparāti, kas satur 2 hormonus jeb arī tā sauktā kombinētā orālā kontracepcija. Tādu hormonālo kontracepciju iespējams lietot vien tad, kad sieviete jau pārtraukusi krūts barošanu vai arī nav nemaz tādu uzsākusi. Šo kontracepcijas metodi iesaka uzsākt 6 nedēļas pēc dzemdībām. Preparātu nozīmē tikai ārsts pēc attiecīgas apsekošanas. Šīs metodes efektivitāte, ja to pareizi un regulāri lieto, ir pat ar 100% efektivitāti.

 



Avārijas kontracepcija – kontracepcija, kas lietojama pēc dzimumakta.  Šo kontracepcijas veidu izmanto pēc gadījuma rakstura seksuālajām attiecībām, gadījumā, ja prezervatīvs ir bojāts vai, ja ir izlaista kombinēto morālo kontraceptīvu ieņemšana. Viens no tādiem atpazīstamākiem šīs kontracepcijas pārstāvjiem ir „Postinor”.  Šīs grupas preparāti var izraisīt spēcīgu maksts asiņošanu. Un šādus preparātus nedrīkst uzņemt krūts barošanas laikā, jo tiem ir augsts hormonu saturs; preparāts nokļūst pienā, izmaina tā saturu un kvalitāti.



Jebkurā gadījumā, daktere Anna Kukanova rekomendē izvēlēties sev piemērotāko kontracepcijas veidu, nevis, ieskatoties grāmatās, vai reklāmas bukletos, bet, vadoties pēc sava ārsta – ginekologa ieteikumiem. Ārsts zina labāk Tava organisma nianses, nekā Tu spēj iedomāties. Esi pārliecināta, kopā ar savu ārstu, ar kuru Tu gāji cauri visai grūtniecībai, Tu varēsi izvēlēties Tev un Tavam dzīvesbiedram piemērotāko kontracepcijas metodi pēc dzemdībām. 

 

Māmiņu Klubs

 

Kādu kontracepciju pēc dzemdībām izvēlējies Tu?

25. Nov 2011, 08:04

Es 3 mēnešus pēc meitiņas piedzimšanas sāku lietot Azalia. Lietoju pusotru gadu un tad pārtraucu,jo mēnešreizes šaka vilkties ap 2 nedēļām -viegla smērēšanās. Tā jau feini,iztikt varēja tikai ar ieliknūti,bet reāli 2 nedēļas tas vilkās un pēc mazāk kā 2 nēdēļām atkal.... Tagad jāiet pie ārstes un jāizvērtē,ko lietot.

taschinka taschinka 24. Nov 2011, 16:40

Sākumā man izrakstīja tabletes Yasminella,tās man nederēja,pēc 2 nedēļā pārtraucu dzert.
Tad uz 6 mēnesiem ieliku parasto nehormonālo spirāli,viss patika,izņemot stprās m/r kas man jau tā ir no asins nerecēšanas.tad izņēmu spirāli un sāku lietot injekciju Depo Provera.
Lietoju jau pusotru gadu.
Visu so laiku man nav m/r,nav nekādas smērēšanās,tas man patīk.Cenas ziņā arī lēta,ik pēc 12 nedēļām 3ls.

princesemince princesemince 24. Nov 2011, 14:03

mēs izvēlamies to kontracepciju, kuru dēvē par lokālo - mums ērti un nejūtamies nekā traucēti. nekāda spontanitāte, kad mājas jau mazs bērns, vairs nesanāk 😀
bija doma par hormonālo spirāli, bet izlēmu, ka ko tādu lietošu, kad 100% zināšu, ka vairs grūtniecību neplānoju.

24. Nov 2011, 13:48

nav tik traki lietoju jau cik gadus

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 24. Nov 2011, 13:36

Vai nav kādas blakusparādības pēc Azalias? Man ginekoloģe ieteica spirāli,bet kkā baida tās spēcīgās MR.

24. Nov 2011, 12:42

Es ari lietoju tikai parasto spirali un neko citu neesmu lietojusi ir ari gadijies iekrist ar spirali bet ne pec tik atra laika ka ieprieks mineja un turpinu lietot spirali jo tapat nekas nav 100%