Kādā vecumā ir īsti jēga vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi?

Kādā vecumā ir īsti jēga vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi?

24. Apr 2012, 21:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai maz jēga vakcinēties ar dzemdes kakla vēža vakcīnu, ja esmu lasījusi, ka visefektīvākā tā ir meitenēm, kuras vēl nav uzsākušas dzimumdzīvi? Sieviešu Klubam jautā kāda lasītāja.

 

Uzsākt vakcināciju ir iespējams jau no 10 gadu vecuma. Vakcinējoties pirms dzimumdzīves uzsākšanas, meitene tiks pasargāta no pirmās iespējamās jeb sākotnējās inficēšanās ar HPV. Vakcinācijas efektivitāti 10 – 26 gadus jaunām meitenēm un sievietēm pastiprina arī imūnsistēmas aktivitāte, kas šajā vecuma grupā ir visaugstākā.

 

Diemžēl jaunām sievietēm ir arī augstākā HPV sastopamība. Vakcinēties ir iespējams (un nepieciešams) arī pēc dzimumdzīves uzsākšanas, jo  sieviete var atkārtoti vai no jauna inficēties ar HPV visā savas seksuāli aktīvās dzīves laikā.

 

Turklāt ar gadiem imūnā funkcija mazinās, rezultātā sarūk arī organisma spēja reaģēt kā uz jauniem, tā dzīves laikā jau sastaptiem infekciju izraisītājiem - gan iedzimtā, gan iegūtā imūnā atbilde nav vairs tik spēcīga. Līdz ar to vakcinācija ir svarīga arī šajā vecuma grupā. 

 

 

Kādu jautājumu par dzemdes kakla vēzi tu gribētu uzdot Sieviešu Kluba ekspertiem?