Kā izaudzināt grāmatu mīļotāju?

Kā izaudzināt grāmatu mīļotāju?

29. Jun 2010, 16:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tu esi kaislīga grāmatu lasītāja, bet Tavs bērns ne par ko nav piedabūjams pie lasīšanas? Lasi nelielos padomiņus un, iespējams, pavisam drīz jums ar bērnu būs par vienu kopīgu laika pavadīšanas veidu vairāk!

 

Katru dienu skaļi lasi bērnam grāmatas

 

Jo vairāk plūstošu lasīšanu bērns dzird, jo labāk. Lasīšana bērnam palielina zināšanas par pasauli, vārdu krājumu, pazīstamību ar rakstīto valodu un padziļina interesi par lasīšanu. Tas ir lieliski, ja arī Tavā ģimenē ik dienu pirms gulētiešanas 20 līdz 30 minūtes tiek veltītas lasīšanai. Sāc lasīt skaļi priekšā jau tad, kad bērniņš vēl ir pavisam mazs bēbītis! Turpini to darīt arī tad, kad bērns ir bērnudārzā un arī vēlāk, kad viņš pats vēlas sev lasīt priekšā. Tad, kad bērns pats iemācīsies lasīt, turpini lasīt priekšā, tomēr atļauj arī viņam nolasīt kādu lapaspusi Tev priekšā.

 

Iestājies bibliotēkā!

 

Publiskās bibliotēkas ir brīnišķīga vieta grāmatu iepazīšanai. Jā, arī maziem bērniem. Vairākās bibliotēkās ir iekārtoti arī bērnu stūrīši ar rotaļlietām un, protams, bērnu grāmatām. Viss, kas vajadzīgs, lai dotos uz bibliotēku, ir reģistrēšanās tajā un bibliotēkas lasītāja kartes iegūšana! Ja Tavs bērns ir pietiekami vecs, viņam vajadzēs pašam savu lasītāja karti (par konkrētu vecumu jautā vietējā bibliotēkā), bet, kamēr bērns ir vēl mazs, jūs kopīgi varat doties uz bibliotēku un paņemt grāmatas lasīšanai.

 

Ved bērnu uz bibliotēku vismaz reizi nedēļā

 

Gan jau kāds padomās- tā gan būtu bērna spīdzināšana katru nedēļu vest uz bibliotēku. Protams, grāmatu mīlestība ir tieši atkarīga no tā, ko Tu domā par grāmatām- vai Tu lasi grāmatas ar prieku vai tikai pāršķirsti jaunākos žurnālus. Veidojiet rituālus un došanās uz bibliotēku varētu būt viens no tādiem!

 

Iegādājies īpašu maisiņu vai somu tieši bērna grāmatām. Tajā varēs grāmatas gan uz, gan no bibliotēkas, kā arī glabāt grāmatas, kuras netiek lasītas.  Pavadiet bibliotēkā pietiekami daudz laika, lai bērns nejustos steidzināts. Iedrošini viņu iepazīt vidi un palīdzi viņam atrast tās grāmatas, ko viņš vēlas. Nekautrējies lūgt arī bibliotekāres padomus.

 

Izrunājiet grāmatā lasīto!

 

Runā ar bērnu par lasīšanu. Sasaisti notikumus savā ģimenē ar stāstiem, ko bērns ir lasījis vai dzirdējis. Ja ir iespēja, pēc grāmatas lasīšanas noskatieties arī filmas versiju par grāmatu. Pēc filmas noskatīšanās salīdziniet lasīto grāmatā un skatīto filmu!

 

Kopā ar bērnu dodieties uz publiskām lasīšanas nodarbībām, autordarbu prezentācijām un citiem lasīšanas pasākumiem!

 

Publiskajās bibliotēkās bieži ir satikšanās, stāstu laiki, nodarbības un autoru prezentācijas. Dodoties uz bibliotēku, izpēti arī programmu Tavā bibliotēkā. Piemēram, rīt Ventspils bibliotēkā notiek Visu svēto dienas pasākums skolēniem.

 

Kad pamani bērnā interesi par grāmatām, iegādājieties grāmatas kopā vai atsevišķi!

 

Tuvojas Ziemassvētku laiks un grāmata mazam grāmattārpiņam būs īstā dāvana! Grāmatnīcu piedāvājums ir tik plašs, ka  ikvienam bērnam atradīsies kas piemērots- vienalga, vai tā būs bilžu grāmata, uzdevumu grāmata, stāstu vai pasaku grāmata, grāmata ar dažādiem palīgrīkiem. Atliek vien izvēlēties!

 

Radi bērnam ērtu lasīšanas vietu!

 

Lasīšanai draudzīga vide ir ļoti svarīga. Parūpējies, lai mājās būtu kāda vieta, kur bērns grāmatu varētu lasīt netraucēti no TV vai citiem ģimenes locekļiem. Neaizmirsti arī par labu apgaismojumu un ērtu sēžamo.

 

Apmeklējiet mājas lapas par iemīļotiem autoriem un ilustratoriem

 

Daudziem autoriem un ilustratoriem ir mājas lapas par viņu grāmatām, īsu biogrāfiju un aktivitātēm bērniem. Dažiem izdevējiem ir aizraujošas mājas lapas, piemēram, par Hariju Poteru vai „Krēslu”.

 

Vienreiz nedēļā gatavojiet maltīti, izmantojot bērnu pavārgrāmatu!

 

Bērnu pavārgrāmatas izmantošana bērnu ievadīs ne tikai grāmatu pasaulē, bet arī gatavošanas mākslā. Turklāt tas būs arī jauki un interesanti pavadīts laiks kopā.

 

Iegādājies bērnam labu vārdnīcu un lietojiet to regulāri

 

Lai paplašinātu vārdu krājumu, neatsverams palīgs ir vārdnīca. Mazākiem bērniem noderēs bilžu vārdnīcas, savukārt lielāki bērni var izvēlēties arī kādas no pieaugušo vārdnīcām. Vārdnīcu izmantošana ir arī lielisks veids, kā apgūt vārdiņus no citām valodām.

 

Lai veicas izaudzināt lasītgribošus bērnus!

30. Oct 2009, 17:45

galvenais neuzspiest lasīt,ar laiku grāmatas tik un ta sāks intresēt un sāks lasīt😀

29. Oct 2009, 14:50

Jā, ir labi, kad bērns lasa grāmatas, bet vai tā nav uzspiešana? Tomēr katrs bērns ir individualitāte. Protams tā bērns paplašina savu valodu utt. Bet vai neradīsies riebums pret grāmatu lasīšanu liekot bērnam iet uz bibliotēku un liekot lasīt grāmatas, ja viņam nav tādas vēlmes?!