Dzelzs preparāti var veicināt aizcietējumu veidošanos

Dzelzs preparāti var veicināt aizcietējumu veidošanos

04. Jun 2012, 13:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Aizcietējumu problēma sākās pirms pus gada, kad sāku lietot dzelzs preparātus. Vēders bieži sāp un ir uzpūties. Cik dienas tas var neiziet? Un kādi produkti jālieto uzturā, lai būtu normāla vēdera izeja (no šķiedrvielām, piemēram, putrām, man rodas aizcietējums)?

Konsultē RAKUS, stacionāra "Linezers" ķirurgs - proktologs Kaspars Snipe.

„Teorētiski vēderam būtu jāiziet reizi dienā. Tad, ja tas nenotiek katru dienu, ilgstoši akceptējams tas nav, bet īslaicīgi tā varētu būt.

Tomēr vēdera aizcietējums un tā radītās sekas ir tikai aisberga redzamā daļa. Noteikti ir jāmeklē šīs problēmas cēlonis,” saka Kaspars Snipe.

Speciālists atklāj, ka šajā gadījumā ir nepieciešami divi izmeklējumi: kolona tranzīta laiks un, ja tajā atklāsies izmaiņas, noteikti jāveic arī defekogrāfija.

„Šie divi izmeklējumi uzrāda, vai aizcietējums konkrētajā gadījumā ir ķirurģiska vai terapeitiska problēma, jo no tā būtiski atšķiras turpmākā rīcība,” skaidro Kaspars Snipe.  

Tomēr proktologs uzsver, ka jebkurā gadījumā, ik dienu ir jāuzņem pietiekams šķidruma un šķiedrvielu daudzums!

„Izdzert ieteicams divus līdz divarpus litriem šķidruma diennaktī, un apēst - 200 līdz 300 gramiem dārzeņu.

Jāsaka, ar šķiedrvielām bagāti produkti aizcietējumu veidošanos neveicina, gluži pretēji! Šajā gadījumā ļoti iespējams, ka problēma rodas dzelzs preparātu dēļ, jo tie viennozīmīgi kavē zarnu satura kustību un rada aizcietējumus,” stāsta Kaspars Snipe.

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Delikāti par sieviešu intīmās veselības problēmām