Ar dažādām traumām 2011. gadā pēc palīdzības ir vērsušies 19144 bērni

Ar dažādām traumām 2011. gadā pēc palīdzības ir vērsušies 19144 bērni

04. Jun 2012, 10:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dati rāda, ka visvairāk traumas bērni gūst tieši mājas apstākļos – 54% gadījumu. Savukārt SEB Dzīvības apdrošināšanā pēc atlīdzības pārsvarā vēršas vecāki, kuru bērni guvuši traumas ārpus mājas brīvā dabā - braucot ar riteni, paslīdot vai ziemā slēpojot, kā rezultātā 2011. gadā SEB Dzīvības apdrošināšana atlīdzībās izmaksājusi turpat 25 tūkstošus latu.

2011. gadā pēc palīdzības Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā ir vērsušies 19144 bērni un viņu vecāki. Izplatītākās traumas ir apdegumi, dzīvnieku kodumi, saindēšanās, kā arī neuzmanīga rīcība uz ceļiem. Visbiežāk traumas bērni gūst mājas apstākļos un tie ir 54% (85% gadījumu līdz piecu gadu vecumam), savukārt brīvā dabā traumas gūst – 15% bērnu, skolā – 8%.

Salīdzinoši vismazāk traumas bērni gūst transportā vai satiksmes zonā, tie ir tikai 7%, bet citviet – 16%. Latvijā joprojām nav pilnvērtīga traumu reģistra, kas apkopotu datus no visām valsts ārstniecības iestādēm, tādēļ visticamāk šis cipars ir krietni lielāks, jo daļa bērnu ar traumām pie ārsta nevēršas vispār, bet citiem palīdzību nodrošina ģimenes ārstu dienests, vai reģionālās ārstniecības iestādes. Taču no salīdzinošā aspekta Latvija nav sliktākajās pozīcijās bērnu traumatisma aspektā – arī citās pasaules valstīs, pat augsti ekonomiski attīstītās, nav izdevies pilnībā izskaust šo problēmu, krietni mazināt atsevišķās pozīcijās – gan.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurgs Jānis Upenieks:Bērnu traumatisms ir izteikti vecuma problēma, kas nozīmē, ka katrā vecuma grupā ir savi „melnie punkti”. Jaundzimušajiem un zīdaiņiem līdz gada vecumam, šādi „līderi” ir kritieni no augstuma un apdegumu traumas. Mazbērna periodā (1-3- gadu jauni) – apdegumi un aizrīšanās/saindēšanās ir tās lietas, kas bieži vien dod iemeslu slimnīcas apmeklējumam. Pirmsskolas vecumā prevalē traumas saistībā ar ceļu drošību un aktīvo atpūtu. Skolas vecuma bērniem bieži nākas saskarties ar dzīvnieku kodumiem un traumām fizisko aktivitāšu laikā. Šajā vecuma grupā ļoti iemīļots pārvietošanās veids ir velosipēds, skrituļslidas un skeitbords. Pieaugušajiem jāatceras – bērni mācās nevis no teorijas grāmatām, bet no saviem tuviniekiem. Vienmēr ar savu rīcību paši rādām pareizu piemēru un tādā veidā mācām bērnam, kā pareizi uzvesties un parūpēties par drošību, braucot ar riteni, skrituļojot vai kā citādi aktīvi atpūšoties.”

SEB dzīvības apdrošināšanas valdes priekšsēdētājs Ints Krasts: „Bērni ir un paliek bērni – aktīvi iepazīstot pasauli gadās arī traumas, kuras pēc mūsu datiem pārsvarā gūst brīvā dabā -  braucot ar riteni, paslīdot vai ziemā slēpojot. Līdz ar to biežākie atlīdzību izmaksu gadījumi ir saistīti ar plaukstas locītavu, apakšdelma un rokas pirkstu lūzuma traumām. Ja salīdzinām gada griezumā, tad 2011. gadā būtiski - par aptuveni 70% - pieauga gan atlīdzību skaits, gan izmaksu apjoms, kas kalpo kā finansiāls atbalsts vecākiem negaidītā situācijā”.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas dati liecina, ka 2009. gadā pēc palīdzības ir vērsušies 16918 bērni, 2010. gadā – 16263, savukārt 2011. gadā pēc palīdzības vērsās 19144 bērni.

Ieteikumi vecākiem:

  •  Rūpēties par šķietami sīkām, bet būtiskām lietām - piesprādzēt bērnus automašīnā vai lietot ķiveres, braucot ar   velosipēdiem, jo šāda neuzmanība var maksāt dzīvību!
  •  Noteikti jāuzmana bērni, kamēr tie rotaļājas, jo viņi pamanās nokrist jebkur - no skapjiem, krēsliem, dīvāniem       vai pat izkrist pa logu!
  •  Tikpat svarīgi ir sekot līdzi tam, ko bērns liek mutē, jo dažkārt mazajos vēderos nonāk brīnumu lietas. Ne mazāk būtiski ir runāt un izskaidrot bērniem elementāras lietas, kas jāievēro, lai izvairītos no negadījumiem.
  •  Ja bērns ir guvis smagu traumu, pēc iespējas ātrāk dodieties pie ārsta.
  • Atcerieties, ka jūsu pirmklasnieks ir apdrošināts. Ja ir noticis negadījums, atlīdzības pieprasītājam ir jādodas uz tuvāko SEB bankas filiāli, kur jāiesniedz pieteikums apdrošināšanas atlīdzības izmaksai. Papildus informācija par bērnu apdrošināšanu atrodama SEB mājas lapā www.seb.lv sadaļā "Pirmklasnieka apdrošināšana".