Vai pirmsskolniekam vajag vitamīnus?

Vai pirmsskolniekam vajag vitamīnus?

03. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mācību gada sākums un bērnu dārza gaitu uzsākšana ir īsts stress bērnam. Organisms strādā intensīvā režīmā, adaptējas jaunajai situācijai, cīnās ar baktērijām un vīrusiem. Daudzas māmiņas aizdomājas par to, lai nostiprinātu bērna imunitāti ar vitamīnu un minerālvielu palīdzību. Vai tādi ir vajadzīgi un kā lai izvēlas piemērotākos? Stāsta uztura speciāliste Inese Siksna.

"Vitamīni bērniem, tāpat kā pieaugušiem, nepieciešami visu laiku, jo tie nodrošina svarīgu procesu norisi organismā. Pēc vasaras, kuras laikā mēs salīdzinoši lielos daudzumos lietojam augļus un ogas, organisms jūtas spēcīgs, tas ir paguvuis akumulēt pietiekoši daudz spēka jaunajam mācību gadam", - stāsta Inese Siksna.

Un tomēr, kā stāsta uztura speciāliste, ja vasaras laikā nav izdevies pietiekoši daudz laika pavadīt svaigā gaisā, un bērna ēdienkartē nav bijis pietiekoši daudz svaigu dārzeņu, augļu un ogu, mācību gada sākumā būtu vēlams pavērot bērna organisma stāvokli, lai nepieciešamības gadījumā spētu izvēlēties kādus organismu spēcinošus līdzekļus.

"Protams, ideālā gadījumā visas nepieciešamās vielas būtu jāiegūst uztura veidā, jo neskaitot vitamīnus un minerālvielas, produktos ir arī citas fizioloģiski aktīvās vielas, kas roku rokā ar vitamīniem atstāj labvēlīgu ietekmi uz mūsu organismu. Jā un arī bērniņam ir patīkamāk ēst košu, sulīgu augli,nekā dzert tabletītes no iepakojuma", - paskaidro Inese Siksna.

Saprotams, mūsdienās ražotāji ir parūpējušies par to, lai vitamīni būtu ne tikai interesantas formas, krāsas un izmēru, bet arī to garša būtu patīkama. Bet tik un tā speciāliste atgādina, ka noteikti ir jāpārbauda produkta sastāvs, jo ļoti bieži šie vitamīni var saturēt pārtikas piedevas, ko mēs negribētu nemaz lietot vai arī, no kurām mēs izvairāmies, izvēloties pārtikas produktus.

"Ja bērniņš nelieto kaut kādus noteiktus produktus, netiek nodrošināts pilnvērtīgs uzturs. Tādā gadījumā jānoskaidro, ko šis produkts sniedz bērna organismam, un jāpadomā par to, vai nebūtu jāuzņem kaut kas papildus", - iesaka uztura speciāliste.

Piemēram, ja bērniņš nedzer pienu un neēd piena produktus, obligāti jāparūpējas par to, lai bērns saņemtu preparātus, kas satur kalciju.

Neskaitot aktīvas rotaļas, sporta nodarbības un pastaigas dārziņā, bērniņam jānodarbojas arī ar lietām, kas nodarbina viņa prāta spējas, tāpēc ir ļoti svarīgi stimulēt arī bērna smadzeņu darbību.

"Tā kā tagad dienas kļūst īsākas un ātrāk paliek tumšs, ziemas periodā smadzēnu darbības uzlabošanai var lietot zivju eļļu, kurā ir D vitamīns. Taukskābes, ko satur zivju eļļa, palīdz nodrošināt adekvātu neirotransmitteru darbību, tādā veidā palīdzot bērnam mācību procesā", - paskaidro Inese Siksna.

Tai pat laikā speciāliste uzsver, ka vitamīnu pārdozēšana var izraisīt dažādus sarežģījumus, tāpēc izvēloties vitamīnu kompleksu, jānoskaidro, vai šie vitamīni der konkrētā vecuma bērnam, un vai to sastāvā esošās vielas nepārsniedz noteiktu dienas normu, atceroties, ka daļu vitamīnu mēs iegūstam ar pārtikas produktiem.

Veiksmīgu mācību gada sākumu!

Māmiņu Klubs