Svarīgākais, kas tev būtu jāzina par bērna imunitātes stiprināšanu ziemā

02. Dec 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aukstais laiks līdzi atnesis iesnas, klepu un citas saslimšanas. Kā šajā laikā stiprināt bērna imunitāti, lai vīrusi mestu līkumu, vaicājām bērnu veselības ekspertei Sanitai Mitenbergai.

Imunitātes kritumi

Katram bērnam imunitātes stiprināšanā ir vairāki posmi, viens no kuriem ir tieši imunitātes sasmazināšanās, kas novērojama līdz jaundzimušā 28. dzīves dienai, jo šajā periodā bērnam vēl nav izstrādājušās antivielas. 

Pēc Sanitas Mitenbergas teiktā, otrs imunitātes samazināšanās posms seko brīdī, kad bērns sniedzis aptuveni gada vecuma, savukārt trešais – 3-4 gadu vecumā, šiem posmiem sasaistoties ar bērnudārza gaitu uzsākšanu. Bieži vien imunitāte bērnam nostabilizējas vien brīdī, kad sasniegti aptuveni 6 gadi. Savukārt vēlāk imunitātes kritumi var tikt novēroti arī pusaudžu gados, kad bērna organismā norit hormonu izmaiņas. Meitenēm tas var būt aptuveni 10-12 gadu vecumā, bet zēniem – sasniedzot 12-14 gadu slieksni. 

Imunitātes kritumus var izraisīt arī jauna vide, kas bērnā izraisa stresu, jo viņš tiek nošķirts no mammas.

Kā ziemas laikā stiprināt imunitāti

Ja no vasaras krājumiem saldētavā saglabājušās ogas – dzērvenes, upenes, avenes –, ir īstais laiks tās celt galdā, lai palīdzētu bērnam stiprināt imunitāti, jo, kā norāda bērnu veselības eksperte, gripas sezona šogad jau ir sākusies.

Gadījumā, ja bērns jau ir saslimis, tad atceries, ka svarīgi ir palielināt uzņemtā šķidruma daudzumu, kas palīdzēs ātrāk izvadīt no organisma vīrusus un atveseļoties. Kā skaidro Sanita Mitenberga, šķidrums ir svarīgs arī ikdienā, jo sevišķi laikā, kad sākusies apkures sezona, kas padara sausāku gaisu telpās, līdz ar to izžūst gļotāda un bērns kļūst daudz uzņēmīgāks pret vīrusiem. Cik daudz šķidruma dienā bērnam būtu jāizdzer? Ārste teic: “Veselam 2 līdz 3 gadus vecam bērnam ikdienā vajadzētu izdzert vismaz litru ūdens, tostarp tējas, savukārt, ja bērns jau ir saslimis, tiem dienā vajadzētu būt 1,5l šķidruma.”

Ja bērnu jau skārusi saslimšana, ārste iesaka dot dabīgas izcelsmes produktus, kas satur vairāk C vitamīnu, kas ne tikai stiprina imunitāti, bet arī paātrina izveseļošanos. 

“Ir ģimenes, kuras gripas laikā lieto ķiplokus, taču jāatceras, ka maziem bērniem, līdz 3 gadu vecumam, tos nav ieteicams lietot tiešā veidā, jo tie var kairināt kuņģa zarnu traktu,” norāda ārste. Viņa iesaka ķiploka daiviņas šajā gadījumā ievietot krellītēs, kas izveidotas no šokolādes olās esošajām plastmasa oliņām, kuras caurdur, lai no tām izdalītos ķiploku smarža, kas profilaktiskos nolūkos atgrūdīs vīrusus.

Zelta likumi imunitātes stiprināšanai:

  • Regulāri vēdini telpas;
  • Rūpīgi mazgājiet rokas;
  • Pārģērbieties pēc pārnākšanas mājās no skolas, bērnudārza un darba;
  • Ģērb bērnu pārdomāti – atceries, ka bērna termoregulācija ir savādāka nekā pieaugušam cilvēkam;
  • Nodrošinies, lai bērnudārzā bērnam būtu rezerves cimdi, zeķes, maiņas apģērbs;
  • Labs palīgs imunitātes stiprināšanā ir pilnvērtīgs miegs.