Psiholoģe: Multiplikācijas filmas nedrīkst aizvietot vakara pasaciņu!

01. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai arī jūs dienās, kad nākas palikt mājās, labprāt skatāties multiplikācijas filmas? Tad noteikti iepazīsties ar Rimi emocionālās labsajūtas un attiecību ekspertes, praktiskās psiholoģes Ivetas Aunītes ieteikumiem, kurus noteikti vajadzētu ņemt vērā.

Vecākiem jāskaidro bērnam ekrānā redzamais

Bērniem līdz 3-4 gadu vecumam multiplikācijas filmas nevajadzētu skatīties, tā vietā brīvo laiku vajadzētu piepildīt ar citām aktivitātēm. “Ja mēs tomēr bērnam līdz 3-4 gadu vecumam rādām multenes, šim periodam jābūt ļoti īsam, maksimums 15 minūtēm,” saka psiholoģe Iveta Aunīte. Viņa uzsver, ka par aktīvāku multiplikācijas filmu skatīšanos var runāt pēc 4 gadu vecuma, un tam jābūt gan laika, gan arī saturiskā ziņā kontrolētam procesam. Tas nozīmē, ka bērns multfilmu var skatīties katru dienu, taču jāseko līdzi, lai pirmsskolas vecuma bērnam tā nav garā multene pusotras stundas garumā.

Sākot no četriem līdz pat sešiem gadiem bērni izdzīvo vecumu, kad atdarina citus, tāpēc būtu vēlams, lai tētis un mamma kļūtu par viņa varoņiem, kurus atdarināt un kuriem bērni vēlētos sekot, jo pretējā gadījumā viņi izvēlēties līdzināties kādam multiplikācijas filmu varonim. “Šim varonim var būt nevēlama, negatīva uzvedība, un tad ir lieli riski, ka bērns to attēlos,” saka Iveta Aunīte. Speciāliste teic, ka bērni līdz aptuveni desmit gadu vecumam neatšķir fikciju no realitātes un ekrānā redzēto uztver kā patiesības. Tas nozīmē, ka pieaugušajam ir jāpalīdz, to izskaidrojot. “Mēs audzinām, stāstām, rādām citu piemēru un runājam, runājam, jo ir lietas, kuras vecākiem jāatkārto pat divsimt reižu, līdz bērns to patiešām saprot,” skaidro praktiskā psiholoģe. Viņa piebilst, ka vecākiem obligāti nav jāiepazīstas ar multfilmas saturu, taču ir ļoti vēlams, lai vecāki multenes skatītos kopā ar bērnu, lai varētu komentēt to, ko bērns redz ekrānā, pretējā gadījumā bērnam var rasties izkropļota izpratne par daudziem dzīves jautājumiem. Tajā pašā laikā multiplikācijas filma var izvērsties par audzinošu un ļoti emocionālu sarunu.

Multene nevar aizstāt vakara pasaciņu

Ļoti daudzās ģimenēs multiplikācijas filmas ir glābiņš no rītiem, taču, kā norāda psiholoģe, tas ir pieļaujami, ja ar bērnu ir sarunāts, ka multenes varēs paskatīties tad, kad viņš būs apģērbies, bijis tualetē.

Praktiskā psiholoģe norāda, ka vecākiem jābūt ļoti uzmanīgiem brīdī, kad ekrāns tiek izslēgts: “Lai bērns to uztvertu mierīgi un adekvāti. Ja tas rada kādu negatīvu piedzīvojumu, tad multene patiešām ir tā lieta, ko izmantot kā sviru, pasakot, ka nākamajā dienā šo filmiņu neskatīsies, jo pārdzīvojums ir pārāk liels. Aiznākamajā dienā mēģinām vēlreiz un atkal dodam iespēju paskatīties, mācot bērnam adekvāti izturēties pret ekrānu.”

Atceries, ka multiplikācijas filma nav vakara pasaciņas aizvietotājs!