5 vienkāršas spēles, kas attīstīs bērna radošo domāšanu

5 vienkāršas spēles, kas attīstīs bērna radošo domāšanu

24. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažādas izglītojošas spēles ir lielisks veids, kā palīdzēt bērnam attīstīties un pilnveidot dažādas noderīgas prasmes. Tāpēc izmēģini mūsu sagatavotās piecas spēles, kas veicinās bērna radošo spēju attīstīšanu!

Bērnam īpaši pie sirds neiet klasiskā mācīšanās, kas nozīmē sēdēšanu pie grāmatām un uzdevumu lapām, taču viņi labprāt uztver dažādas spēles un labprāt šajos procesos iesaistās. Svarīgākais – izvēlēties bērna vecumam atbilstošas spēles, lai tās nebūtu ne par grūtu, ne arī par vieglu. Tas nozīmē, ka nevajag no četrgadnieka jau prasīt lasītprasmi vai arī sarežģītus matemātiskus vingrinājumus. Šīs rotaļas palīdzēs bērnam trenēt runu, atmiņu, uzlabot loģisko domāšanu un, kas zina, iespējams, arī pamanīt kādu bērna talantu.

Uzmini emocijas! Vislabāk šo spēli spēlēt visai ģimenei. Sadalieties divās komandās un viens no jums lai dodas vidū un attēlo jebkādas emocijas (prieku, bēdas, laimi, sajūsmu). Pretinieka komandas uzdevums ir šo emociju uzminēt. 

Arhitekts. Šī spēle lieliski piemērota bērniem no piecu gadu vecuma un labi veicina radošo domāšanu. Iztēlojieties ar savu bērnu, ka viņš ir arhitekts, kurš saņēmis sarežģītu pasūtījumu Uzdevums sastāv no vairākiem nesaistītiem vārdiem, kurus kopā saliekot bērnam jāizdomā pasūtītāja sapņu māja. Piemēram: puķu pods, karote, soma. Arhitekts var izlemt, ka pasūtītājam patiks somas formas māja ar karogu kātu, kas līdzinās karotei, un piemājas baseinu puķu poda formā.

Problēmu risināšana. Šī spēle palīdzēs bērnam uz jebkuru problēmu paskatīties no cita skatpunkta un to risināšanai, iespējams, pieiet no radošās puses. Piemēram, izaicini bērnu atrast pēc iespējas vairāk risinājumu problēmai, kad pēkšņi, ejot pa ielu, saplīst kurpe. Ko darīt? Var, protams, doties uz tuvāko apavu darbnīcu, var veikalā nopirkt līmi un salīmēt, var uzvilkt uz saplīsušā apava somā esošo maisiņu un ar to izlīdzēties, lai tiktu līdz mājām, kur kurpi sašūtu.

Radošais zīmējums. Bērna priekšā uz galda saliec trīs rindiņas – vienu ar pupiņām, otru ar zirņiem, bet trešo ar ķirbju sēkliņām (protams, vari izmantot jebko citu, kas atrodamas mājās, piemēram, dažādu krāsu vai formu makaronus) –, un lūdz no tiem izveidot ornamentu.

Dodaties ceļojumā! Tagad, kad paliekam mājās un ceļošanas iespējas ir ļoti ierobežotas, mēs varam ņemt talkā iztēli. Apsēdies kopā ar bērnu uz paklāja (ja nav paklāja, vari uz grīdas izklāt segu vai dvieli) un pasaki bērnam, ka tas ir lidojošais paklājs, kurš jūs aizvedīs uz jebkuru vietu. Ļauj bērnam iztēloties, kur dosieties, ko sastapsiet ceļā, ko redzēsiet galmērķī.