Kad bērns ir gatavs apgūt burtus?

Kad bērns ir gatavs apgūt burtus?

19. Nov 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērnam sāk interesēt burti? Un kad viņš varētu būt gatavs mācīties burtiņus? Pastāstīs māksliniece Indra Sproģe, kas radījusi grāmatas "Miljons", "Joka pēc alfabēts" un "Māci man, degunlāci", kā arī pedagoģe no Burtiņskolas - Rūta Mīlgrāve.

Kad bērnam sāk interesēt burti?

Patiesībā lasīšanas sākums tas ir sākums tam, kad bērniņš sāk uztvert skaņas. To var uztvert par pašu,pašu lasīšanas sākumu. "Bērniņš vispirms ieklausās māmiņas, tēta balsī un citās skaņās un pēc tam skaņas pašas izvēlas to, ka tās grib būt redzamas. Līdz apmēram 2 gadu vecumam bērni iepazīstas ar skaņām, un ap 2-3 gadiem rodas interese par skaņas attēlu," stāsta Rūta Mīlgrāve.

Viens no veidiem, ko vecāki atzinuši par labu burtiņu un alfabēta apguvē, ir brīnišķīgā Indras Sproģes grāmata "Joka pēc alfabēts".

Par grāmatu pati māksliniece stāsta, ka tas ir ģeniāls un vienkāršs veids, kā iemācīt alfabētu: "Idejas rodas no problēmas – kā iemācīties alfabētu. Tas sākās mirklī, kad manam dēlam bija jāiemācās lasīt. Šausmīgs ir tas process, kad bērnam jāmācās sasaukt kopā burtus. Sākumā uz lapiņām rakstījām burtus, mācījāmies lasīt. Bet tad pienāca laiks Filipam (jaunākais dēls - aut.) mācīties alfabētu, radās ideja par grāmatu. Bērniem vajag, lai burtiem būtu jēga. Īss teikums ar 3 vārdiem, kur kaut kas dara kaut ko. Bērnam tas ir viens mirklis, kad viņš iemācās sasaukt burtus kopā. Un iemācīties lasīt ir tas sarežģītākais posms. Visvieglāk ir tieši iegaumēt burtus."

Kad bērni ir gatavi mācīties burtus?

  • Pirmais brīdis gatavībai liecina par to, ka divgadīgs vai mazāks bērniņš skatās grāmatā, pēta kaut ko un atbild, ka viņš lasa.
  • Pirmais burts, ar kuru vecāki iepazīstina bērnu, ir viņa vārda pirmais burts. Šo burtu sākt uztvert uzreiz diezgan drīz kā sava es simbolu. Ja burtu uzraksta, izgriež vai pielīmē tādās vietās, kur ir bērna vieta vai gultiņa, bērns to burtu var uztvert kā kaut ko īpašu, kā kaut ko, ka sir viņa.
  • Pamazām bērns sāk uztvert citus burtus. Galvenais – neko nesarežģīt. Bērnam burtu mācība nav jāuztver kā kaut kāda nasta. Tam jānotiek ar prieku, viegli un rotaļā.
  • Lasītprasmi var apgūt pat nemanot. Un tas var būt milzīgs pārsteigums visai ģimenei.

"Burti jau nav tikai grāmatās un burtnīcās. Tie ir visur – mājā, pagalmā, dārzā," daloties iespaidos sakāmo nobeidz Rūta Mīlgrāve.

Atdzīvini burtus!

  • Indras Sproģes ideja: ar bērniem izgriezt visus burtus un pielīmēt visur telpā – pie loga, pie sienas.
  • Rūtas Mīlgrāves padoms: burtu pasakās burti ir patiesībā dzīvi tēli. Gluži tāpat kā bērni iepazīstas ar kaķīti un zaķīti. Burtam tiek iedota dzīvība. Tad, kad burtiņi ir dzīvi, tad arī bērnam sarunāties ar viņiem ir vieglāk. Skaņa "ņ" kas ir grūti sastopama latviešu vārdiņos, mums ir atrodama caur tēlu Lauva Ņauva, kas ņaud kā kaķis un dzer pienu. Var izdomāt stāstu par to, ko katrs burts dara.

Māmiņu Klubs

čabule čabule 27. Mar 2014, 18:19

Par radu dvīņiem- viņiem ir 2.5 gadi.. viņiem viena no mīļākajām spēlēm bija burtiņi. Uz skapja augšējā plaukta stāv kartiņas ar burtu un attēlu- otrā pusē tikai burtu. Biju ciemos, viens ved mani pie skapja un rāda uz augšējā plauk '"burti, burti", otrs uzreiz klāt.. tad jāņem kartiņas, jāapsēžas un jārāda viņiem.. un abi sauc, kas virsū ir.. kad parāda R butiņu saka Raitis (drīzāk Aitis), bet G- Gints un mamma Guna (tā arī saka) , V- Valdis.. Tagad jau pat zīmējumus vairs nerāda, parāda burtu un viņi jau zina vārdu, kas ar to sākas.. Grāmatā arī lasa, piemēram L-lācis, A-aitia,U-uguns,V-valdis, A- aita = Lauva 😃 .. tik piemīlīgi, un pašiem prieks par sevi..