Kā Ziemassvētkos izmantot tehnoloģijas klātbūtnes radīšanai?

Kā Ziemassvētkos izmantot tehnoloģijas klātbūtnes radīšanai?

24. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemassvētki tradicionāli ir laiks, kad satiekamies plašākā ģimenes lokā, apciemojot vecvecākus, attālākus radus un draugus. Tomēr šogad Ziemassvētku svinēšanai un tuvāko sveikšanai būs jāatrod jauni risinājumi, ņemot vērā šī brīža epidemioloģiskos ierobežojumus. Kā liecina mobilo sakaru operatora BITE veiktās aptaujas dati*, aptuveni puse jeb 53% sabiedrības šogad savus tuvākos, kurus nesatiks klātienē, plāno sveikt ar zvana vai videozvana palīdzību. Arī biedrība “Dr.Klauns” atzīst, ka brīžos, kad nav iespējams satikties, tehnoloģijas kļūst par būtisku palīgu.

Pandēmijas un epidemioloģisko ierobežojumu dēļ šogad Ziemassvētku un arī Jaunā gada svinības nebūs iespējamas plašā radu un draugu lokā. Tāpēc sveikšanai un kopā būšanai būs jāizmanto mobilās tehnoloģijas – viedtelefoni, planšetes u.tml.

Kā liecina BITES veiktās aptaujas dati, teju katrs otrais Latvijas iedzīvotājs plāno savus tuvākos, kurus nesatiks klātienē, sveikt telefoniski ar zvana vai videozvana starpniecību, jo uzskata, ka tā iespējams panākt vismaz daļēju klātienes sajūtu. Tikmēr teju trešdaļa sabiedrības jeb 27% aptaujāto plāno nosūtīt apsveikuma īsziņu, jo tā, viņuprāt, var ātri apsveikt tos, kurus svētkos neizdosies satikt. Mazāk – vien 12% plāno nosūtīt apsveikuma pastkarti, jo uzskata, ka tā ir daudz personīgāka un svētku sajūtu raisoša.

“Šis laiks ir pierādījis, cik noderīgas var būt tehnoloģijas, turklāt ne vien attālinātās mācībās vai darbā, bet arī kopā būšanas radīšanā, savstarpējo attiecību veidošanā un otra cilvēka uzmundrināšanā. Piemēram, BITE šomēnes finansē 500 Dakteru Klaunu darba stundas slimnīcās, palīdzot uzmundrinot mazos pacientus šajā trauksmainajā laikā. Decembrī viņi ir paguvuši iepriecināt jau 450 bērnus. Taču karantīnas apstākļos Dakteri Klauni šo pašu darbu tikpat veiksmīgi veic arī attālināti, ar mobilo ierīču starpniecību. Tuvojoties svētkiem, mums visiem noteikti jāatceras, ka tehnoloģijas rada dažādas iespējas, kā radoši organizēt svētku procesu, lai arī šogad tie ikvienam sniegtu piepildījumu,” saka BITES Korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja Una Ahuna - Ozola.

Biedrības “Dr. Klauns” vadītāja Marianna Milovska apstiprina, ka biedrībai šī gada pavasarī patiešām bija jāpielāgojas jaunajai situācijai – Dakteri Klauni nevarēja viesoties slimnīcās pie mazajiem pacientiem, un viņu iepriecināšana notika attālināti. Gūtās iemaņas noder arī tagad. Turklāt viņi ir nonākuši pie vairākām atziņām, kas ir aktuālas arī šobrīd.

“Protams, klātienes kontakts ir neaizstājams, jo mēs visi vēlamies satikt savus mīļos un apskaut viņus, sakot gaišus vārdus šajos svētkos. Taču, kad personiska tikšanās nav iespējama, tehnoloģijas kļūst par īstu brīnumu! Tās ir glābiņš šajā tik sarežģītajā situācijā, kurā mēs visi atrodamies. Tā ir liela laime, ka mēs visi varam kaut virtuāli būt tuvāk viens otram, satikt sev tuvos cilvēkus digitāli un dalīties ar prieku,” atklāj M. Milovska.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, BITES tehnoloģiju eksperti ir apkopojuši trīs vienkāršas idejas, kā vērtīgi izmantot tehnoloģijas Ziemassvētku vakarā kopā būšanas radīšanai un aktivitāšu īstenošanai.

# Ziemassvētku dzejoļu skaitīšana var notikt digitālajā vidē

Dzejoļu skaitīšana ir neatņemama Ziemassvētku vakara sastāvdaļa. Tehnoloģijas – gan viedtālruņi, gan planšetdatori, gan portatīvie datori - sniedz daudz un dažādas iespējas, lai šogad to īstenotu digitālajā vidē. Šim mērķim var izmantot dažādas saziņas platformas, kur vienlaikus var saslēgties pat  vairāki desmiti cilvēku, piemēram, mobilo lietotni “Google Duo”. Taču tikpat labi to var īstenot arī tādās mums pazīstamās saziņas platformās kā “Zoom”, “WhatsApp”, “Skype” u.c. Papildus tam, daudzas saziņas platformas piedāvā iestrādātus “filtrus” un fonus, lai dzejoļu skaitīšana var notikt patiešām radoši, piemēram, pie digitālās eglītes vai zem digitāli sniegoša sniega.

# Spēles var būt vakara galvenā aktivitāte arī attālināti

Vienlaikus, saziņas platformas var kalpot kā “tikšanās vieta”, lai spēlētu radu un draugu lokā iecienītas spēles. Tās var būt gan digitālās spēles, ko piedāvā dažādas spēļu platformas, gan tradicionālās galda vai ballīšu spēles. Ar tehnoloģiju palīdzību “Alias”, mēmais šovs, “Scrabble” vai visiem labi zināmie “Kuģīši” (pazīstama arī kā “Kuģu kauja” vai “Kartupeļi”) var būt tikpat aizraujoši kā klātienē.

# Filmas un koncerti attālināti, bet visu tuvāko lokā

Ziemassvētku vakarā var pievērsties arī mierīgākām nodarbēm. Ģimenes, radi, draugi un paziņas vienmēr var “saslēgties” videozvanā, lai kopīgi noskatītos kādu Ziemassvētku filmu, piemēram, tādas zināmas filmas kā “Love Actually” (“Tāda ir mīlestība”) vai “Kā Grinčs nozaga Ziemassvētkus” u.c. Daudzveidīgs filmu piedāvājums ir video platformā “Go3”. Taču tikpat labi tas var būt kāds Ziemassvētku koncerts.

*Aptauju veica mobilo sakaru operators BITE 2020. novembrī, sadarbojoties ar pētījumu aģentūru “Norstat Latvija”. Tajā piedalījās vairāk nekā 700 respondentu vecumā no 18-74 gadiem visā Latvijā.