Kā iemācīt bērnam atpazīt savas emocijas?

Kā iemācīt bērnam atpazīt savas emocijas?

10. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Emocijas ir ļoti svarīgs ķēdes posms starp bērnu un apkārtējo pasauli, veidojot pamatu attiecībām ar sevi pašu un citiem. Tāpat kā jebkuras citas prasmes, kas attīstās pakāpeniski, arī emocionālā attīstība notiek soli pa solim. Mūsu, pieaugušo, pienākums ir bērnam palīdzēt. 

Tieši emocijas un jūtas ir tās, kas ļauj bērnam saprast atšķirību starp labo un ļauno, skaisto un neglīto, apgūt arī prasmi pašam regulēt savu uzvedību.

Ar laiku svarīgi bērnam iemācīt, ka nav sliktu un labu emociju, bet gan pozitīvas un negatīvas emocijas. Bērnam ir jāapgūst, ka ir pavisam normāli piedzīvot dažāda veida emocijas, taču tajā pašā laikā nedrīkst kaitēt ne sev, ne apkārtējiem. 

Kā pieaugušais var palīdzēt bērnam iepazīt savas emocijas?

Emociju atveidošana

Jūs varat spēlēt rotaļu, kuras laikā pieaugušais parāda kādu emociju, bet bērnam tā jānosauc. Kad bērns nosaucis emociju pareizi, mainieties vietām – bērns rādīs emociju, kuru pieaugušajam jāatpazīst.

Rotaļa visai ģimenei – sastājaties aplītī, vienam no ģimenes locekļiem rokās ir bumba. Uzdevums – pamest bumbu citam aplī stāvošajam, saucot emociju. Tam, kurš bumbu noķer, emocija jāattēlo.

Arī citiem ir emocijas

Kopā ar bērnu dodaties pastaigā un novērojat ceļā sastaptos suņus un kaķus. Aicini bērnu atšķirt dzīvnieku emocijas, nosakot tās pēc to uzvedības.

Izstāsti bērnam kādu situāciju no savas bērnības, pastāstot, ka mazotnē tu vai tavs draugs bija ļoti aktīvs un emocionāls, un visas viņa emocijas spilgti atspoguļojās viņa sejā. Pastāsti, ka tev savulaik, kad kaut ko pazaudēji, kāds nodarīja pāri, vai kaut kas sāpēja, pieaugušie teica, ka tu nedrīksti raudāt, jo puikas neraud. Pastāsti bērnam, ka visiem cilvēkiem ir emocijas, visi tās izpauž, tāpēc ir tikai normāli raudāt un pārdzīvot, kad sāp.

Izskatiet kopīgi savus fotoalbumus, koncentrējoties uz emocijām. Kādas emocijas katram no bildē redzamajam ir attiecīgajā brīdī?

Emociju piedzīvošana

Izgatavo lelli, kurai vienā pusē ir priecīga sejiņa, bet otrā – bēdīga. Kad bērns izdzīvo kādas emocijas, izmantojiet lelli, lai bērnam būtu vieglāk izteikt savas emocijas un pastāstīt, par ko lelle šobrīd bēdājas vai priecājas.

Uzdod bērnam atvērtus jautājumus, kas motivē viņus piedzīvot dažādas emocijas. Piemēram, kas tevi visvairāk sadusmo? Kas tev vislabāk patika dzimšanas dienas svinībās?

Emociju apzināšana

Izveidojiet emociju dienasgrāmatu. Pirms gulētiešanas mudini bērnu aizpildīt savu dienasgrāmatu, lai viņš tajā ar dažādām emociju sejiņām atzīmētu, kāda bijusi aizvadītā diena. Lai bērns pastāsta, kas viņā izraisīja šādas emocijas, saskaita, kuras emocijas dienas laikā piedzīvotas visvairāk.

Lieliski, ja kopīgi varat izveidot grāmatiņu, kurā uzzīmētu, kā tikt galā ar dažādām emocijām. Piemēram, kad esmu dusmīgs, dziļi ieelpoju, uztaisu pietupienus vai padzeros ūdeni, kad man kaut kas pietrūkst, mēģinu sev atrast kādu nodarbi, kas aizpildītu laiku, izraudos, dziedu u.tml.

Emociju atpazīšana

Kļūstat par emociju detektīviem! Novērojat citus cilvēkus un mēģiniet noteikt, kādas emocijas ir katram konkrētajam cilvēkam. Mēģinat izdomāt, kāpēc tieši šādas emocijas.