Ierasto produktu gardās alternatīvas: kā ikdienā ēst veselīgāk?

Ierasto produktu gardās alternatīvas: kā ikdienā ēst veselīgāk?

29. Jan 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jauns gads ir sācies, un nu laiks īstenot savas Jaungada apņemšanās! Daudzi solījušies šogad ēst veselīgāk, vairāk sportot un kopumā ievērot veselīgāku dzīvesveidu. Kā to panākt, izvairoties no skarbām diētām, bet neatsakoties no gardām maltītēm, stāsta Rimi veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. 

Raksti uztura dienasgrāmatu!

“Pats svarīgākais ceļā uz veselīgāku uzturu ir pārskatīt savu ikdienas uzturu un saprast, ko varētu darīt citādi,” saka Olga Ļubina. “Varbūt tu apēd pārāk daudz ogļhidrātu vai taukus saturošu produktu? To palīdzēs saprast uztura dienasgrāmata, kurā vismaz trīs dienas precīzi pieraksti visu, ko apēd. Pārlasi un pārdomā, ko varētu darīt citādi.” Ja ar dienasgrāmatas ierakstiem nepietiek un paša spēkiem netiec galā, Olga Ļubina iesaka doties uz konsultāciju pie uztura speciālista, kurš palīdzēs saprast, kur slēpjas uztura kļūdas. Taču vairumā gadījumu dienasgrāmata palīdzēs novērtēt, cik daudz lieku našķu nedēļā iegādājies un kādus produktus varētu aizstāt ar veselīgākām, bet ne mazāk garšīgām alternatīvām.

Gatavo mājās!

Pēc uztura dienasgrāmatas izvērtēšanas, iespējams, nonāksi pie secinājuma, ka tavā uzturā prevalē pusfabrikāti un dažādās ēdināšanas iestādēs pirkti ēdieni. Ja tā ir, vislabākais, ko vari darīt savas veselības labā šogad, – sākt ēst vairāk mājās gatavota ēdiena, iesaka uztura speciāliste.

“Gatavojot mājās, tu vari kontrolēt pievienoto tauku, sāls un cukura daudzumu, iegādāties kvalitatīvāku pārtiku, izvēlēties liesāku gaļu un nepievienot ēdieniem saldo krējumu, majonēzi vai citas ar taukiem bagātas mērces un piedevas. Majonēzes vietā izmanto liesāku krējumu vai grieķu jogurtu, tā mazinot uzņemto piesātināto taukskābju daudzumu. Tādējādi tu uzlabo uztura bioloģisko vērtību, padarot to veselīgāku un bagātinot ar vērtīgām uzturvielām,” skaidro Rimi veselīgas ēšanas eksperte. 

Balto miltu vietā – pilngraudu produkti

Olga Ļubina iesaka padomāt, kādus produktus ikdienas ēdienkartē varētu aizvietot ar veselīgākām alternatīvām: “Piemēram, ja ikdienā lieto makaronus no augstākā labuma miltiem, centies tos aizvietot ar pilngraudu makaroniem, bet baltos rīsus – ar brūnajiem. Tā uzņemsi vairāk mikroelementu – minerālvielu, vitamīnu, šķiedrvielu. Šādas izmaiņas uzturā uzlabos gremošanas trakta darbību un mikrofloru, kā arī veicinās zarnu peristaltiku. Pilngraudu produktos atrodamās šķiedrvielas arī mazina glikozes un holesterīna uzsūkšanos. Turklāt pilngraudu produktu lietošana var veicināt ātrāku sāta sajūtu, tādējādi mazinot apēstā ēdiena daudzumu.” 

Dažādo ikdienas maltīti ar eksotiskiem graudaugiem

Iespējams, šogad ir īstais laiks pagaršot produktus, ko pirms tam neesi lietojis uzturā! Izmēģini bulguru, kvinoju, amarantu vai kamutu. Kvinoja un amarants ir īpaši ar to, ka nesatur glutēnu, tāpēc tos uzturā var lietot cilvēki ar autoimūno saslimšanu – celiakiju – vai tie, kuriem jāievēro citas eliminācijas diētas uzskatu vai veselības dēļ. Kvinoja un amarants satur arī vairāk olbaltumvielu nekā kvieši, un kvinojā ir visas esenciālās aminoskābes, ko mūsu organisms nespēj sintezēt pats. Tāpēc īpaši svarīgi to iekļaut maltītēs cilvēkiem, kuri nelieto uzturā dzīvnieku valsts produktus un tāpēc var piedzīvot aminoskābju deficītu organismā. 

Vairāk labo tauku, mazāk – nevērtīgo

Pasaules Veselības organizācija rekomendē izvairīties no piesātināto taukskābju lietošanas ikdienā, lai mazinātu kardiovaskulāro saslimšanu risku. 

“Iesaku izvēlēties liesāko gaļu, piemēram, cūkgaļas kakla karbonādes vietā ņemt cūkgaļas fileju, cūkgaļas karbonādi bez kaula, vistas fileju vai liellopa gaļu. Tāpat ieteicams lietot uzturā piena produktus ar samazinātu tauku daudzumu, piemēram, saldo krējumu aizvietot ar kafijas krējumu, skābo krējumu – ar grieķu jogurtu, bet majonēzi – ar grieķu jogurtu, kam pievienotas sinepes,” iesaka Rimi veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina. 

Mazinot piesātināto tauku daudzumu uzturā, vienlaikus būtu jāvairo uzņemtais labo tauku apjoms, ceļot galdā treknās zivis vai pievienojot ēdienam extra virgin olīveļļu, ķirbju sēklu, valriekstu, avokado vai mandeļu eļļu. Šīs eļļas nav jālieto lielos daudzumos, aptuveni 1–2 tējkarotes eļļas nodrošinās pietiekamu mono- un polinepiesātināto taukskābju uzņemšanu, kam ir svarīga loma organisma imūnsistēmas un hormonālajā darbībā. Šīs eļļas ir ne tikai veselīgas, bet arī garšīgas, tāpēc, pievienojot tās ēdieniem, bagātināsi arī ēdiena garšu!