Drīz rudens. Sākam domāt par rūdīšanos

Drīz rudens. Sākam domāt par rūdīšanos

13. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja arī jūsu mājās pagājušajā ziemā biežs "viesis" bija dažādas saslimšanas, varbūt atceries ārsta ieteikumu padomāt par bērna norūdīšanu, lai nākamā ziema neatkārtotos tāda pati? Katrā gadījumā, ja iepriekš par rūdīšanos nebiji domājusi, tad ir laiks apdomāties, jo līdz vīrusu sezonai vairs nav tālu.

Vairs nav ilgi jāgaida līdz rudenim, kad līdz ar krāsainajām lapām gaiss kļūs vēsāks, vējš brāzmaināks. Saīsinoties arī dienasgaismas ilgumam, gan mūsu, gan bērnu organisms piedzīvos stresu, kas līdzi nes infekcijas, vīrusus, palīdz baktērijām veiklāk uzbrukt mūsu organismiem.  

Protams, vari sevi šaustīt, ka par rūdīšanos nesāku domāt jau agrāk, taču "hei", nekas vēl nav nokavēts! Sāc soli pa solim pamazām, nepārcenšoties un necenšoties norūdīt bērnu pārāk strauji, jo galvenais norūdīšanās pamatprincips ir nekaitēt organisma veselībai. Zini, ka bērni, kas norūdīti jau no mazām dienām, slimo retāk nekā viņu vienaudži un vieglāk pielāgojas arī vides maiņai.

Te gan der atcerēties, ka uzsākot norūdīšanos uzreiz nevajag cerēt uz ātru rezultātu, vai arī pārcensties, bērnam liekot mazgāties aukstā ūdenī. Tā vietā speciālisti iesaka bērnu nepakļaut nevajadzīgam stresam un norūdīšanos uzsākt pakāpeniski. Tas nozīmē, ka iesākumā ar aukstu ūdeni nomazgā seju, pēc tam vari ar aukstā ūdenī saslapinātu dvieli noslaucīt kaklu. Svarīgākais, lai šis process bērnā radītu interesi nevis negatīvas emocijas.

Norūdīšanās pamatprincipi:

  • norūdīšanās procedūrām jābūt regulārām nevis tikai tad, kad par to atceries, vai arī tad, kad parādās laiks;
  • sāc ar īsākiem norūdīšanās vingrinājumiem, tos ar laiku paildzinot;
  • padari rūdīšanos par rotaļu;
  • pastāvīgi uzraugi bērna pašsajūtu, veselību, nekādā gadījumā nepieļauj ķermeņa atdzišanu;
  • rūdīšanās vingrinājumus papildini ar fiziskām aktivitātēm un masāžu, jo tas palīdzēs sasniegt vēl labākus rezultātus.

Bērniņus vecumā līdz gada vecumam vari sākt norūdīt, pēc vannošanas ierastajā temperatūrā pazeminot vanniņā ūdens temperatūru par dažiem grādiem. Noteikti seko līdzi bērna pašsajūtai un, ja viņam šāda aktivitāte nepatīk, to pārtrauc un pamēģini atkārtot citu dienu.

Bērniem vecumā no viena gada līdz trijiem gadiem vari noslēgt ikvakara mazgāšanos ar 26 - 28 grādu vēsa ūdens dušu. Pēc tās norīvē bērnu ar dvieli.

Vecākiem bērniem vari piedāvāt kontrasta dušas, kas nozīmē, ka 1 - 2 minūtes tiek pavadītas zem siltas dušas, bet pēc tam uz nākamajām 15 sekundēm temperatūra tiek pazemināta par 3 grādiem. Atkārtojiet to 5 - 10 reizes, noslēdzot procedūru ar siltu dušu. Ar laiku termperatūru dušā vari samazināt vēl nedaudz.

Ja bērnam nepatīk duša, varat rūdīties ar kāju vanniņām. Tam tev būs vajadzīgas divas vanniņas, kurā vienā ielej aptuveni 38  grādus karstu ūdeni, bet otrā - aptuveni 35 grādus vēsu ūdeni. Lai bērns kājas divas minūtes tur vannā ar karsto ūdeni, bet pēc tam 10 sekundes vēsajā ūdenī. Pakāpeniski palieliniet laiku, kas tiek pavadīts aukstajā vannā. Rūdīšanos pabeidziet ar silto vannu.

Pie norūdīšanas pieder arī bērnistabas vēdināšana. Vasarā ļauj bērnam gulēt pie atvērta loga, savukārt pārējos gadalaikos pirms gulētiešanas kārtīgi izvēdini istabu, lai bērns aizmigtu vēsā un svaigā gaisā.

Uzsākot norūdīšanos, atceries, ka procedūras nevar uzsākt pēkšņi un tikpat pēkšņi tās arī pārtraukt. Svarīgākais - pirms sākat rūdīties, pārliecinies, ka ir pagājušas vismaz trīs nedēļas kopš bērna pēdējās slimošanas un bērns jūtas vesels un ir ar labu pašsajūtu.

Noteikti atceries, ka norūdīšanās procesam bērnā jārada prieku!