Atbild psihologs: Kas ir normāls pirmsskolnieka miegs?

Atbild psihologs: Kas ir normāls pirmsskolnieka miegs?

20. Dec 2013, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmsskolniekam, pavisam noteikti, miegs palīdz attīstīties labāk, jo, tāpat kā mazuļi, arī lielie bērni aug miegā. Uzzināsim par pirmsskolnieka miegu vairāk. Uz māmiņu jautājumiem atbild psiholoģe Ludmila Paškeviča.

20130405121236-11954.jpg

JAUTĀJUMS

Dārziņā bērns (2 gadi) iemieg ļoti ātri, ar vectētiņu arī, bet ar vecākiem brīvdienās ir problēmas, un vakaros brīvdienās vispār ir grūti bērnu nolikt gulēt, lai gan ir redzams, ka viņam nāk miegs.

ATBILDE

Tāpēc, ka dārziņā visi bērni gulēt iet reizē, reizē iet uz podiņa, un variantu vienkārši nav, mājās viss ir citādāk. Mamma skraida apkārt, lūdzas, mēģina pierunāt, varbūt piedāvā kaut ko apmaiņā pret gulētiešanu, īsāk sakot - tas ir viens no manipulācijas veidiem. Bērns skatās, ko var iegūt no šī visa procesa. Dārziņā visi gulēt iet reizē - nekādu rotaļu, ir klusums, visi guļ, celties augšā nedrīkst, sarunāties arī ne. Pajautājie, kā vectētiņam izdodas bērnu nolikt gulēt, pārņemiet viņa stratēģiju. Mēģināšu minēt - viņš bērnu nemēģina pierunāt, vienkārši nostāda viņu fakta priekšā - mēs tagad iesim gulēt, un viss.

Ja ir problēmas ar podiņu, jāatceras, ka šajā vecumā tas nav kritiskais jautājums. Podiņam vienmēr jābūt pieejamam, un, ja tāds ieradums kā iešana uz podiņa, viņam ir jau dārziņā, parādīsies ar laiku arī mājās, ja vien pārējie mazliet piepalīdzēs. Ap trīs gadu vecumu var izmantot argumentu, ka mamma un tētis iet uz tualeti, un bērnam var teikt, ka viņš arī ir jau liels, un drīz darīs to pašu.

JAUTĀJUMS

Labdien, dēlam ir 3.4 gadi. Līdz 3 gadu vecumam slikti gulēja naktī, cēlās 5-10 reizes! Tagad ceļas 1-3 reizes naktī, un tas vēl ir labi. Bet gadās, ka mostas pat ik pēc stundas. Pirms 3 mēnešiem ģimenē ienāca mazulis, dēls kļūst aktīvāks, bet viņa miegs no tā nemainās.

ATBILDE

Iespējams, ir vērts griezties pie neirologa, jo tādam trauksmainam miegam ir jābūt saviem iemesliem. Pirms ārsta apmeklējuma, pierakstiet un saskaitiet, cik stundu dienā vispār bērns guļ. Iespējams, ka guļ pārāk daudz, tāpēc arī mostas. Tādā gadījumā ir vērts agrāk modināt un vēlāk likt gulēt. Tāpat nozīme ir arī slodzei, kāda ir dienas laikā - vai ir kustību spēles, sports, pastaigas svaigā gaisā? Ja tas viss ir, bet nepietiekošā daudzumā, jāmaina dienas režīms.

JAUTĀJUMS

Dēlam ir 5 gadi, dārziņu apmeklē kopš 2 gadu vecuma. Man ir jautājums par gulēt iešanu. Viņš lūdz, lai guļu viņam blakus, es viņam lasu, mēs runājamies, bet tiklīdz saku, ka man jāiet uz savu istabu, sākas asaras, naktī bieži mostas, klusējot atnāk pie mums un liekas gulēt mūsu gultā. Cenšos skaidrot, bet gandrīz vienmēr iemiegu pie viņa un pēc tam naktī eju prom. Vakarā ir grūti viņu nolikt gulēt, no rīta - ilgi jāmodina un ne vienmēr viņam ir labs noskaņojums. Ar ko tas varētu būt saistīts?

ATBILDE

Jūsu dēlam, visdrīzāk, pietrūkst jūsu. Viņam vienīgais laiks, kad jūs lasāt, komunicējat ar viņu, vienkārši esat kopā ar viņu, ir laiks, kad ejat gulēt. Protams, viņš centīsies šo laiku vilkt garumā, viņš skumst pēc jums. Komunicējat, parunājaties PIRMS miega, pēc iespējas vairāk un intensīvāk, stāstiet viņam, ka viņš ir jau liels puika, un viņam jāguļ savā gultā. Piecu gadu vecumā bērni otro reizi iemīlas savos pretējā dzimuma vecākos, tāpēc centieties sniegt bērnam maksimālu uzmanību. Jums jābūt stingrai attiecībā uz gulēt iešanu.

Vienkārši veltiet laiku bērnam, izveidojiet gulētiešanas rituālu!

Māmiņu Klubs