8 idejas, kā veicināt bērna loģiskās domāšanas attīstību

8 idejas, kā veicināt bērna loģiskās domāšanas attīstību

18. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bez loģiskās domāšanas ikdiena būtu grūti iedomājama, jo mūsu dzīve sastāv no dažādām pakārtotām likumsakarībām. Protot saskatīt kopsakarības, veikt loģiskus secinājumus, dzīve kļūst vienkāršāka, taču, vai zināji, ka loģisko domāšanu varam palīdzēt bērnam attīstīt jau no mazotnes?

Loģiskā domāšana ir svarīga bērna attīstības sastāvdaļa, tāpēc meklēsim metodes, kā to attīstīt!

Loģiskajā domāšanā ir svarīgi vairāki etapi - salīdzinājums, analīzes, sintēze un abstrakcija jeb spējas norobežoties no informācijas, kas neattiecas uz analizējamo problēmu. Pirmos trīs posmus varam novērot jau mazulim rotaļājoties ar piramīdu. Viņš aplūko katru piramīdas gredzenu, salīdzinājums - bērns salīdzina gredzenu izmērus un krāsas, savukārt sintēzes etapā viņš jau loģiski sakārto piramīdu.

Vingrinājumi loģiskās domāšanas attīstīšanai:

  • Sāc ar vienkāršāko, iemācot un parādot bērnam dažādas priekšmetu nianses un detaļas - liels, mazs / apaļš, kantains. Varat to pārvērst rotaļā, lūdzot bērnam sašķirot rotaļlietas - vienā kastē liekot, piemēram, mazās mašīnas, bet otrā - lielas, vienā kastē var likt vienas krāsas priekšmetus, otrā - citas krāsas.
  • Ja tavs bērns jau labi runā un prot formulēt vienkāršus teikumus, varat spēlēt arī vienkāršas vārdu spēles. Piemēram, asociāciju spēli - nosauc kādu figūru un bērnam jānosauc priekšmets, kas ir līdzīgs konkrētajai figūrai (Aplis: saule, kanalizācijas šahtas vāks, bumba. Kvadrāts: māja, soma utt). Tāpat arī varat kopīgi meklēt sinonīmus un antonīmus.
  • Ja bērns jau prot skaitīt, izmantojiet to kā rotaļu pastaigu laikā. Skaitiet visu, ko redzat ceļā. Piemēram, šodien pastaigas laikā saskaitiet, cik soliņu ceļā redzēsiet, rīt - cik sarkanas mašīnas. Starp citu, bērna loģisko domāšanu lieliski palīdz attīstīt arī skaitīšana no lielākā uz mazāko skaitli. To varat apspēlēt pavisam vienkārši - dodaties pastaigā ar mērķi saskaitīt 10 autobusus. Sāciet skaitīt: 10, 9, 8… un tā līdz brīdim, kad nonāksiet līdz 0.
  • Kopīgi miniet mīklas, jo tās bērnam palīdzēs saskatīt loģiku un meklēt vienādo un atšķirīgo dažādiem priekšmetiem, procesiem un parādībām. Ņem gan vērā, ka mīklu grūtības pakāpei jābūt atbilstošai bērna vecumam.
  • Tā vietā, lai brīvi laiku pavadītu pie ekrāniem, rodiet iespēju veikt dažādus praktiskos darbiņus, jo tie veicina roku sīkās motorikas attīstību un domāšanu līdzi veicamajam procesam.
  • Redzamā vietā noliec kalendāru un apgūstiet nedēļas dienas, kas palīdzēs bērnam vieglāk izprast tādus jēdzienus, kā “šodien”, “rīt”, “vakar”.
  • Kopīgi spēlējiet bērna vecumam atbilstošas galda spēles, jo tās palīdz ne tikai attīstīt loģisko domāšanu, bet arī veicina koncentrēšanās prasmes.
  • Puzles, puzles, puzles! Noteikti arī jums mājās ir vairākas puzes, kuras stāv plauktā aizmirstas. Celiet tās ārā no tumšā plaukta un kopīgi lieciet bildes!

Foto avots: www.pexels.com