7 iemesli, kāpēc bērnu vajadzētu apskaut pēc iespējas biežāk

7 iemesli, kāpēc bērnu vajadzētu apskaut pēc iespējas biežāk

22. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apskāvieniem piemīt liels spēks. Tas pierādīts arī zinātniski, jo, kā liecina amerikāņu psihoterapeites Virdžīnijas Satiras izpētītais, dienā ir nepieciešami 8 apskāvieni, lai saglabātu labu veselību, bet 12 apskāvieni dienā jau veicina arī personisko izaugsmi. Tas attiecas tikpat labi uz pieaugušajiem, kā uz bērniem.

Protams, ir cilvēki, kuri no apskāvieniem labāk izvairās, jo to nosaka arī mūsu ziemeļnieku raksturs, taču, pat ja neesi no tiem, kuriem patīk ikdienā apskauties, bērnu gadījumā met savu atturīgumu pie malas un apskaujies. Jo biežāk un sirsnīgāk, jo labāk.

Lūk, 7 iemesli, kāpēc vajag apskaut bērnus!

Garīgā un emocionālā tuvība. Apskāvieni sniedz psiholoģisku komfortu, liekot saprast otram, ka esi blakus un atbalstīsi viņus. Tiek uzskatīts, ka apskaušanās laikā tiek ražots oksitocīns, kas atbildīgs par laimes sajūtu.

Bērns būs noturīgāks pret stresu. Zinātniski pierādīts, ka bērniņi, kurus bieži apskauj, daudz labāk tiek galā ar stresa situācijām. Tas, savukārt, nozīmē, ka samazinās arī iespēja bērnam nākotnē saslimt ar depresiju, hipertensiju, cukura diabētu.

Veids, kā nomierināt. Arī bērniem gadās sliktās dienas un brīži, kad viss ir slikti un viņi netiek galā ar savām emocijām. Šajās reizēs apskauj bērnu, tā liekot sajust, ka viņu atbalsti un akceptē un viņam nav jākrīt uz grīdas, jākliedz vai jāniķojas, lai iegūtu tavu uzmanību.

Stimulē garīgo attīstību. Apskāvieni stimulē taustes receptorus, kas smadzenēm sūta signālus, nodrošinot ne tikai pozitīvas emocijas, bet arī paātrinot domāšanas attīstību, aktivizējot domāšanas procesus un veicinot nervu sistēmas nobriešanu.

Bērniņš labāk aug. Lai arī cik dīvaini tas pirmajā momentā, varbūt, izklausītos, Korejas pētnieki veikuši pētījumu, novērojot divas mazuļu grupas. Vienas grupas bērniņi saņēma vecāku uzmanību un apskāvienus, bet otri tika atstāti bez uzmanības. Pētījumā secināts, ka mazuļi, kuri biežāk bija kontaktā ar vecākiem, auga un attīstījās labāk. Iespējams, tas saistīts ar dažādām hormonālām reakcijām. Starp citu, noteikti būsi arī piefiksējusi, ka puķes, par kurām rūpējamies, aug daudz labāk nekā tās, kuras atstātas aizmirstībai.

Zemāks saslimstību risks. Izrādās, cilvēki, kurus biežāk apskauj un kuri izjūt tuvinieku atbalstu, daudz retāk saslimst ar infekcijas slimībām vai arī tās norit vieglākā formā. Iespējams, šo cilvēku imūnsistēmas darbību pozitīvi ietekmē zems stresa hormona līmenis. 

Uzlabojas ķermeņa vispārējais fiziskais stāvoklis. Priekšlaicīgi dzimušiem bērniņiem, kuri regulāri saņem māmiņas un tēta apskāvienus un glāstus, retāk diagnosticē sirds un asinsvadu, elpošanas sistēmas problēmas, tāpat arī šie mazuļi labāk pieņemas svarā.

 

Domājams, ar šiem argumentiem ir pilnīgi pietiekami, lai jau tūliņ pat saviem bērniem dāvātu apskāvienu un viņus samīļotu.