22. decembris - Sniega kupenas un Sniegpārsliņas #mansmaterialuskapis

22. decembris - Sniega kupenas un Sniegpārsliņas #mansmaterialuskapis

22. Dec 2017, 13:47 [BEZsaistē] Rasa Vītola [BEZsaistē] Rasa Vītola

Sniegs. Ziemassvētkos to visvairāk gribās, vai ne? Baltu pūku, kas klāj zemi un dod klusu un iekšēju mieru. Lai arī slapjš un auksts, tomēr tik skaists. Bet šķiet, ka arī šogad mums svētki (visticamāk) būs bez sniega, un ja tāds būs, tad ļoti slapjš un ātri kūstošs. Tad jau jāķeras pašiem radīt sniega pasaku mājās. Apņēmīgi meklēju šķēres un papīru, tūlīt sāksim griezt, bet jā… mani bērni vēl neprot lietot šķēres tik prasmīgi, lai izdotos skaistas sniegpārslas. Lokām, rādu šādi, rādu tā… nekā neasanāk. Es jau pievērtu acis, teiktu, ka arī tas izgrieztais papīra mučkulis rokā ir skaista sniegpārsla, bet rakari paši redz atšķirību starp manis radīto un viņu. Tad nu atkal atskan brēciens “Nisanāk!”

Meklēju rokā ergoterapeites ieteikumus par pareizu šķēru turēšanu un kā trenēt rokas, lai šķēres būtu arvien vieglāk vadīt. Tā nu tapa papīra lentes šķēru treniņiem (sniega kupenas – kaut kā jau jāsasaista tas, ka mamma griež pārslas, bet mazie kkādus tur papīriņus, nē – tās mums ir sniega kupenas – bārkstainas, pūkainas, apaļas, kantainas utt. ).

Kas nepieciešams?

  • Šķēres
  • Marķieris
  • Balts papīrs (A4 dalīju ar 3, lai sanāk tādas kā balta papīra lentes, kuras mazai rokai daudz vieglāk noturēt)

Darba gaita:
Sagriežu baltas papīra lentes. Uz tām ar raustītu līniju sazīmēju dažādus griežšanas ceļus. Dod bērniem lai trenējas. Svarīgi ir stāstīt un rādīt pareizu šķēru pozīciju un kā tās turēt. Viesturam (tūlīt būs 4 gadi) bija diezgan grūti vēl griezt lentēs pa līnijām, tādēļ pašam sākumam der arī lentīšu smalcināšana sīkos gabaliņos.

Mūsu ergoterapeites ieteikumi Albertam par šķēru lietošanu:

  • Sēdēt taisni, kājas 90 grādu leņķī
  • Šķēres ņemt tā, lai augšējā šķēru lodziņā ir īkšķis, apakšējā – rādītājpirksts un zeltnesis.
  • Elkoni tur piespiestu pie sāna un taisni, lai šķēres pozicionētu pareizi – ar asumiem uz augšu un leju, nevis horizontāli.
  • Papīra gabalu tur otrā rokā tā, lai tas nelokās un ir viegli vadāms, iespējami tuvu griezuma vietai. Uzmanām mazos pirksteļus.
  • Galvenais atgādināt, lai šķēres tiktu pozicionētas taisni – ar šo vigrūtāk iet Viesturam. Viņš lieto kreiso roku, un nez kāpēc ļoti grib elkoni celt gaisā un šķērītes pozicionēt horizontāli. Tā “nisanāks”, jo tad šķēres var arī negriezt un papīrs iesprūst starp asmeņiem.

Lūk ieskatam, kā mums ar šo treniņu gāja.

Tā kā mammai ar šķērēm draudzība jau gadiem ilga un cieša, un rokas klausa labi, nolemju puišiem uztaisīt balviņu par labu darbu un sagriezt daudz un dažādas sniegpārlsiņas, lai paši var dekorēt istabu ar sniegu.

Lūk kā es taisu – ir protams daudz un dažādi veidi kā griezt, bet man ļoti patīk apaļās sniegpārslas. Te var apskatīt arī dažus manā Pinterestā piesprausos ideju saišķus skaistākām sniegpārslām.

img_20171222_1257401975503072.jpg

Sākumā izgirež četrstūri, to pārloka uz pusēm, lai veidojas trīsstūris. Trīsstūra vienu malu loka tā, lai veidotos aptuveni 60 grādu leņķis. Tad otru lielā trīsstūra malu loka pretī līdzīgi, līadz veidojas “tulpes” forma.

img_20171222_1258351698123287.jpg

Tad “tulpīti” vēl vienu reizi loka uz pusēm. Nogriež lieko un iegūst pamatiņu sniegpārslas griezšanai. Es jau esmu iemanījusies nezīmēt un vērojot paraugu griezt, tomēr ja jūties nedroši, var uz pamatiņa uzzīmēt un izgriezt.

Man sanāca skaista “Jumīšu” sniegpārsliņa. 

img_20171222_122002_11822746987.jpg

Galu galā radām vēl vienu pielietojumu zaram, ko biju atstiepusi no Daugavmalas. Tajā var sakārt arī papīra sniegpārslas, ne tikai fancy karstlīmes brīnumus.

img_20171222_124159_2744416091.jpg

Lai Jums radoša diena un daudz, daudz SNIEGA!!!

---

Aicinu Jūs sekot arī manam blogam FACEBOOK vai  man pašai iekš INSTAGRAM

---

Gribu arī teikt lielu paldies Māmiņu Klubam - ierakstus vienmēr paceļ un arī Facebook dalījās. Paldies. Tas dod lielāku motivāciju radīt, rakstīt un darboties tālāk!

---

Aicinu arī piedalīties mana bloga konkursiņā.

  • Līdz 23. decembrim arī Tu vari paspēt kopā ar savu bērnu radīt vienu vai vairākas radošās aktivitātes (nav būtiski vai tieši Ziemassvētkiem, vai vispārīgi - kā strādā un darbojies mājās kopā ar savu bērnu).
  • Uzrakstīt par to Facebook, vai Instagram ierakstā - obligāti pievienojot haštagus/mirkļbirkas #bezsaiste un #mansmaterialuskapis
  • Ievēro - Facebook ierakstiem jābūt publiski redzamiem, lai Instagram es redzētu Tavu ierakstu, Tev uz konkursa laiku 'jāaslēdz' profils lai to var redzēt visi lietotāji.

Kas būs konkursa balvā?
Par to gan rakstīšu atsevišķā blogā vēl, bet ieskatam - šīs jaukās meldru mantiņas var rotāt arī Tavu Ziemassvētku eglīti, atliek tikai piedalīties! 

Lai Jums radoši darbiņi un jauks šis svētku gaidīšanas laiks! 

20171216115407-27975.jpg