Kas ir nakts enurēze bērniem?

Kas ir nakts enurēze bērniem?

03. Mar 2010, 09:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nakts enurēze ir bieži sastopama problēma daudzās ģimenēs. Pēdējie pētījumi liecina, ka ASV nakts enurēze ir aptuveni 5 līdz 7 miljoniem bērnu. Kā liecina ārsti, arī Latvijā bērnu skaits, kas cieš no slapināšanas gultā, ir ievērojams.

 

Nakts enurēze trīs reizes biežāk ir sastopama zēniem nekā meitenēm.Diemžēl, pētījumi liecina, ka tikai trešdaļa ģimeņu , kurās ir šī problēma, griežas pēc palīdzības pie profesionāļiem.

 

Par enurēzi

 

Nakts enurēze ir neapzināta urinācija tikai nakts laikā. Tā ir normālā urnpūšļa iztukšošanās, kas notiek nepiemērotos un sociāli nepieņemamos apstākļos un laikā.

 

Atceries, ka slapināšana gultā nav slimība, bet gan stāvoklis, kas var tik ārstēts sekmīgi un pastāvīgi.

 

Var izdalīt vairākus enurēzes veidus, atkarībā no tās cēloņiem:

 

· Atkarībā no diennakts laika:

 

Nakts enurēze - urinācija miega laikā

 

Dienas enurēze vai urīna nesaturēšana - urīna nesaturēšana dienas laikā

· Atkarībā no citu simptomu klātbūtnes

 

Monosimptomātiska vai nekomplicēta nakts enurēze- urinācija gultā, nakts laikā bez citiem simptomiem, kas saistīti ar urīnceļu vai gremošanas sistēmas slimībām.

Polisimptomātiska vai komplicēta nakts enurēze - urinācija gultā, kas saistīta ar simptomiem, kuri sastopami arī dienas laikā (biežāka urinācija, hroniski aizcietējumi)

 

· Atkārībā no simptomu parādīšanās sākuma

 

Primāra nakts enurēze- urinēšana gultā bērnam, kurš pa nakti nekad nav bijis sauss.

 

Sekundāra nakts enurēze - urinēšana gultā bērnam, kurš pirms tam vismaz sešus mēnešus ir gulējis pa nakti sauss (bieži saistāma ar emocionāla stresa periodu, kā piemēram jaunāka brālīša vai māsiņas piedzimšanu, stresu skolā, nāvi ģimenē, vecāku šķiršanās uc.)

 

Nakts enurēze nav attiecināma uz bērniem, kuri nav sasnieguši piecu gadu vecumu. Garīgi atpalikušiem bērniem, šis vecums attiecināms, kad ir sasniegti 4 mentālās attīstības gadi. Ir jābūt divām vai vairāk gultas slapināšanas epizodēm nakts laikā, lai uzstādītu nakts enurēzes diagnozi 5-6 gadus vecam bērnam, un vienai vai vairāk epizodēm mēneša laikā, berniem, kuriem ir seši un vairāk gadi.

 

Piecu gadu vecumā 15-25 % bērnu urinē gultā nakts laikā, un ar katru nākamo attīstības gadu to daudzums samazinās par 15%, tādējādi 8% zēnu un 4% meiteņu 12 gadu vecumā slapina gultu nakts laikā; tikai 1-3% pieaugušo, joprojām slapina gultu. Aptuveni 15-25% nakts enurēze ir saistīta ar kādu citu slimību.

 

Kāpēc?

 

Šāds jautājums rodas pēc ilgstoši mazgātiem palagiem un negulētām naktīm. Bieži vien mēs - vecāki, vainojam bērnus par to, ka ar viņiem tas notiek, jo mumsmvienkārši pietrūkst spēka un pacietības tikt ar šo problēmu galā. Diemžēl uz jautājumu “kāpēc mans bērns vēljoprojām čurā gultā?” nav viennozīmīgas atbildes, jo akts enurēzes izcelsme var būt saistāma ar dažādiem iemesliem. Būs nepieciešami ilgstoši izmeklējumi, līdz noskaidrosi, kāpēc tas notiek tieši ar tavu bērnu! Mēs minēsim dažus no tiem:

 

· Iedzimtība


Ja ģimenē, kādam no vecākiem bērnībā ir bijušas līdzīgas problēmas, tad tās var atkārtoties arī viņu bērniem vairākās paaudzēs. Diemžēl ir visai augsts iespējamības procents bērnam ciest no enurēzes, ja kāds no vecākiem ir bērnībā piedzīvojis to pašu. Ja abi vecāki ir bērnībā slapinājuši gultā - 70 % gadījumu tas notiks arī ar bērnu.

 

· Psiholoģiskie faktori.

 

Nakts enurēze var būt saistāma ar emocionālu stresu un pārdzvojumiem. Psihoterapeiti un bērnu psihiatri min fizisku un emocionālu vardarbību ģimenē kā vienu no enurēzes cēloņiem. Taču pārdzīvojumi bērnam var būt visdažādākie - jaunākā brālīša vai māsiņas piedzimšana; vecāku attiecību pasliktināšanās; stress skolā; pārbīlis utml. Taču to nav jāuztver kā bērna tīšu nepaklausību un niķošanos! Atceries, ka bērns nav vainīgs, ka ar viņu tas notiek!

 

· Problēmas, kas saistītas ar urīnizvadsistēmas darbības traucējumiem.

 

Nakts enurēze var būt sastopama bērniem ar mazāku urīnpūsli, urīnceļu iekaisumu gadījumā, kā arī tad, ja ir anatomiskas urīnizvadceļu attīstības anomālijas (urīnizvadkanāla mugurējās daļas vārstule zēniem, ektopisks urīnizvadkanāls meitenēm).

 

· Virsnieru hormona - vazopresīna samazināta izdalīšanās.

 

Sakarā ar šī hormona samazinātu izdalīšanos nakts laikā, notiek pastiprināta urīna veidošanās, kam seko urīna nesaturēšana.

 

· Miega traucējumi.

 

Bērniem ir ļoti ciešs miegs un grūtības pamosties, lai arī gribas čurāt.

 

· Nervu sistēmas attīstības traucējumi.

 

Lēnāka nekā parasti centrālās nervu sistēmas attīstība.

 

· Muguras smadzeņu attīstības anomālijas- ar to saistīti darbības traucējumi.

· Hroniski aizcietējumi.

· Diēta- ir hipotēzes, ka piena produkti, citruss augļi, šokolāde, produkti ar mākslīgajām krāsvielām un saldinātājiem var būt saistīti ar nakts enurēzi.

 

Atceries! Nakts enurēze nav saitāma ar pārmērīgu šķidruma uzņemšanu pirms gulētiešanas, kā arī tā nav psihiska vai ar uzvedības traucējumiem saistīta parādība. Tas nav saistāms ar bērna slinkumu celties augšā naktī, lai nokārtotu savas vajadzības.

 

Jau rīt lasi par enurēzes ārstēšanu!

 

Uzzini vairāk: www.enureze.lv!

16. Aug 2009, 11:21

pareiz jau Tu ilzukss saki,ka tas laikam jums ir gēnos.....

15. Aug 2009, 11:22

saprotu cik grūti ir mammām,jo mans brālēns nu jau pieaudzis bērns(8,gadi) ilgi slapināja gūltu,veda pie ārstiem,bet bez rezultātiem....un beigās pargaja(pat īsti nezinu kā)

16. Aug 2009, 11:21

pareiz jau Tu ilzukss saki,ka tas laikam jums ir gēnos.....

15. Aug 2009, 11:22

saprotu cik grūti ir mammām,jo mans brālēns nu jau pieaudzis bērns(8,gadi) ilgi slapināja gūltu,veda pie ārstiem,bet bez rezultātiem....un beigās pargaja(pat īsti nezinu kā)