10 ieteikumi, kā mācīt bērnu dzīvot videi draudzīgi

10 ieteikumi, kā mācīt bērnu dzīvot videi draudzīgi

26. Oct 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai vēlies, lai Tavs divus gadus vecais bērns jau agrīnā vecumā sāk novērtēt dabu un pasauli ārpus mājas sienām un izturētos saudzīgi pret visām dzīvajām lietām? Vai tas ir par daudz prasīts? Domājams, ka nē. Patiesībā, ar ģimenes atbalstu un norādījumiem tas ir pilnīgi iespējams.

Mēs dzīvojam šajā vidē, lai mēs par to rūpētos, un mūsu izdarītās izvēles ietekmē vides nākotni. Bērni, kas attīsta savu dabisko pasauli un videi draudzīgus ieradumus agrīnā vecumā, būs labāk sagatavoti videi draudzīgu lēmumu pieņemšanai pieaugot.

Līdzās pastāvēšana dabiskajai pasaulei ne vienmēr notiek uzreiz, drīzāk tiek veidota ar apzinātiem ģimenes lēmumiem. Tātad, ko mēs varam darīt, lai mācītu bērnu dzīvot videi draudzīgi?

1. Iekopiet nelielu dārzu! Audzējiet zirņus, burkānus, tomātus vai citus dārzeņus un garšaugus kopā ar saviem bērniem! Dārzkopība kopā ar saviem bērniem rada atzinību par dabisko pasauli, kā arī izpratni par to, kā lietas aug un mainās. Dārzkopība palīdz mūsu bērniem attīstīt lepnumu, īpašumtiesības un atbildību. 

2. Izveidojiet kādu rotaļlietu, izmantojot materiālus, kuri ikdienā tiek iemesti atkritumos. Viena no idejām, kuru var izmantot, ir izveidot rokassprādzi no bērnu pārtikas iepakojuma korķīšiem.

3. Ja plānojat iegādāties ko jaunu savam mājoklim vai bērnistabai, domājiet par to, cik ilgi šīs lietas jums kalpos. Laba ideja, kā ietaupīt naudu un likt bērniem domāt par lietu ilgmūžību, ir iegādāties transformējamas mēbeles, kas kalpos ļoti ilgu laiku vai kuras iespējams nodot tālāk citiem ģimenes locekļiem.

4.Ļaujiet bērnam uzklāt galdu, izmantojot auduma salvetes. Ja jūs to darīsiet katru dienu nākamo nedēļu laikā, tas kļūs par rutīnu un papīra / vienreizlietojamās salvetes kļūs par pagātni!

5. Dodieties pastaigās pa mežu vai pļavu un ievāciet sezonas augus presēšanai! Runājiet ar saviem bērniem par dažāda veida augiem un dzīvniekiem, ko redzat un dzirdat. Veltiet laiku, lai atgultos uz muguras un vērotu mākoņus. Izbaudiet laiku esot pie dabas un ievērosiet, ka bērni daudz biežāk smaida! No spiestajiem ziediem variet veidot skaistus mākslas darbus un apsveikumus!

6. Ļaujiet bērnam iesaistīties atkritumu šķirošanas procesā! Tas ne tikai iemācīs bērnam to, ko iespējams pārstrādāt, bet arī ļaut viņam aktīvi piedalīties ģimenes pienākumu pildīšanā. Kad piena paka ir iztukšota, bērns var uzgaidīt, kamēr to izskalojat, saspiest un iemest attiecīgajā atkritumu spainī. Bērns būs ļoti lepns, ka var palīdzēt.

7. Apmeklējiet jums tuvāko atkritumu apsaimniekošanas objektu! Pilnīgi iespējams, ka tur tiek piedāvātas bērnu ekskursijas un skaidrots, kā notiek atkritumu šķirošana un pārstrāde. Tas būs labs veids kā visai ģimenei kopā domāt par atkritumu samazināšanu, atkārtotu izmantošanu un pārstrādi! 

8. Ļaujiet bērnam kāpt kokos. Ak, jūs to darāt katru dienu? Lieliski – tas ir nepieciešams, ja ne, atrodiet lielisku kāpšanas vietu netālu no jūsu mājām. Mūsu bērniem ir jāveido saikne ar dabu, lai iemīlētu to! 

9. Apmeklējiet saimniecību, kura piedāvā lasīt un ievākt augļus, ogas un dārzeņus pašiem! Tā bērniem rodas zināšanas, kad augļi un ogas nogatavojas un kā notiek novākšanas, lasīšanas process. Bērniem rodas zināšanas par to, kur rodas un kā aug ēdiens, kas nonāk mūsu šķīvī. 

10. Rotaļāšanās, izmantojot dabas materiālus - Dubļu virtuve. 

Raksts tapis sadarbībā ar Martu Loginu un zīmolu bērniem Nature King. Marta ir sieva Raimondam un mamma trīs meitenēm, kuras tiek skolotas mājmācībā. Nature King ražo ilgtspējīgas un mūsdienīgas mājlietas bērniem.

Instagram: @marta.logina

www.natureking.lv