Vistas gaļa - veselīga un uzturā nepieciešama

25. May 2015, 15:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jā, tā nu tas ir, pat mazulim augot, ir nepieciešams daudzveidīgs uzturs, kurā jābūt iekļautiem gan visiem organisma pilnvērtīgai attīstībai nepieciešamajiem vitamīniem, gan mikroelementiem, gan šķiedrvielām. Vistas gaļā ir mazāk kaloriju, kā liellopu gaļā, bet toties - tā ir lielisks proteīna avots, kas var būt svarīgi ne tikai augošam bērnam, bet arī pieaugušajam. Vairāk par vistām mums pastāstīs Putnu fabrikas "Ķekava" pārstāvji un uztura speciāliste Lizete Māldere.

Vistas gaļā ir ļoti daudz olbaltumvielas

Gaļa ir viens no veidiem, kā uzņemt olbaltumvielas, tajā ir daudz neaizstājamo olbaltumvielu, kas ir īpaši svarīgi gan barojošām mammām, gan augošajiem mazuļiem. Vēl gaļā ir daudz B grupas vitamīni un dzelzs, kas arī ir svarīgs mazuļiem jau piebarošanas vecumā.

Vistas gaļa, vairāk vai mazāk, ir pilnīgi visiem pieejama, bet gaļa jāsāk ieviest uzturā lēnām, atkarībā no mazuļa vecuma un fiziskās attīstības. Aptuveni no astoņu mēnešu vecuma to var sākt darīt, bet jāatceras, ka tomēr liesas, viegli sagremojamas gaļas ir jāpiedāvā daudzveidīgi - izvēloties ne tikai vistas, bet arī truša vai tītara gaļu.

Kā Ķekavas vistas nonāk līdz veikalu plauktiem

Visa produkcija tiek ražota no vistām, kas audzētas tikai pie mums. Tiek iziets cauri visam vistas augšanas periodam dabīgā veidā. Rodas oliņa, tad cālīši, kas ierodas pie mums no Zviedrijas selekcijas stacijas, tad cālīši putnu kūtīs atbilstošā siltumā, ar atbilstošu apgaismojumu, cālītim augot termoregulācija mainās, barība tiek piemeklēta atkarībā no cālīša vecuma.

60-70% kviešu graudi, ko audzē mūsu pašu zemnieki, ēd mūsu cālīši un vistiņas.

Zaļās kvalitātes zīme svaigai gaļai ir tieši Ķekavas vistu svaigajai gaļai, tas ir tituls, atzinības un kvalitātes zīme vienlaikus. Katru dienu Ķekavas Putnu fabrikā strādā Pārtikas Veterinārais dienests, kas arī ir svarīgi, lai nodrošinātu pietiekošu kvalitāti produkcijai.

Tiek ievērotas visas dzīvnieku turēšanas normas - gan attiecībā uz ēdināšanu, gan uz audzēšanu, gan uz turēšanu. Ievēroti tiek gan stingrie mūsu pašu, gan arī Eiropas savienības noteikumi. Hormoni Ķekavā nekad nav bijuši un arī nebūs lietoti gaļas apstrādē, jo tādas lietas tiek ļoti stingri kontrolētas, un kvalitāte ar tādām lietām nesaskan.

Tātad - gaļu droši uzturā var lietot arī bērni.

Kā pagatavot gaļu, lai tā nezaudētu vērtīgās uzturvielas

Jāiegādājas svaiga gaļa, nevis saldēta, un tikai tad, katrs pēc saviem ieskatiem, gaļu gatavo. Mazuļiem var tvaicēt, vārīt, sautēt kopā ar dārzeņiem, var cept cepeškrāsnī, vārīt zupas. Ja cepam, tad cepam, līdz vistiņa ir zeltaina, nepārcepot to. Tāpat arī jāskatās, kādas garšvielas likt, cik daudz tiek lietots sāls.

Bērniem ēdienu nedrīkst gatavot ar garšas pastiprinātājiem, asām garšvielām. Ierobežojumu uz gaļas lietošanas biežumu nav. Jālieto vismaz 2 reizes nedēļā.

Mazulim vistas gaļu ir vieglāk sagremot, bet jāzina arī, ka pat vistām ir dažādas šķirnes, un katrai šķirnei gaļa arī var atšķirties, var būt gan sīkstāka, gan mīkstāka gaļa. Vārīta un sautēta vistas gaļa vislabākā būs mazuļiem. Vēlāk var nogaršot arī ceptu gaļu, grilētus ēdienus, kas ilgāk būs bērna puncītī.

Cāļa gaļa būs maigāka par vistas gaļu, bet vistas gaļa būs piemērotāka zupām, buljoniem, ar vairāk taukiem. Jo vecāks dzīvnieks, jo intensīvāka, bet sīkstāka gaļa.

Pērkot gaļu veikalā, jāpievērš uzmanību vienmēr gaļas lietošanas termiņiem.

Kas jāzin par gaļas uzglabāšanu

Svaiga vista būtu jāpagatavo divu dienu laikā, ja negatavojam, līdz pat gadam varam to uzglabāt saldētavā. Bet jāatceras, ka atsaldējot, zūd B grupas vitamīni, kas ir ūdenī šķīstoši.

Vienmēr labāk ir gatavot un mazulim pasniegt svaigu, lai arī saldēšana ir pieļaujama.

Pikniku sezonai piemēroti ēdieni, kas ietaupa laiku

Vasarai ideāli ir jau nedaudz sagatavotie produkti pakās - ar mērcēm, dažādās receptēs gatavoti, bez speciāliem garšas pastiprinātājiem, kas rada pieradumu vai vēlmi uzēst vēl un pievienot garšvielas.

  • Gatavas vistas filejas
  • Vistu stilbiņi marinādēs
  • Vistu spārniņi

Un tā varētu turpināt. Ekspertu garšas uz grilētāju šķīvja - tas ir tas, ko iesakām izmēģināt šajā vasarā!

Atcerieties arī par drošību piknika un grilēšanas laikā!

Māmiņu Klubs

20150520130419-94684.jpg