Veselīgs uzturs, svaigs gaiss un pozitīvas emocijas – viss, kas nepieciešams bērna imunitātei!

Veselīgs uzturs, svaigs gaiss un pozitīvas emocijas – viss, kas nepieciešams bērna imunitātei!

03. Nov 2015, 14:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Stiprināt bērna imunitāti nekad nav par vēlu! Turklāt rudens ir gadalaiks, kas piedāvā bagātīgas dabas veltes, kuras varam izmantot, lai nodrošinātu bērna organismam nepieciešamo.

Kā stiprināt mazuļa veselību, stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Daira Brenča.  

Runājot par imunitāti jeb veselības veicināšanu jāsaka – imūnā sistēma katram mazulim ir tāda, kāda nu tā, viņam piedzimstot ir. Atkarībā no tās, bērniņa organisms reaģē uz dažādiem kairinātājiem, piemēram, vīrusiem, baktērijām, arī dažādiem laika apstākļiem.

Tad nu imunitātes stiprināšana nozīmē veselības veicināšanu, lai sastopoties ar šiem baciļiem un vīrusiem, mazulis nesaslimtu.

„Galvenais akcents imunitātes stiprināšanā tiek likts uz pareizu ēdināšanu, tātad, sabalansētu uzturu. Jāatceras, ka vecāku mīlestība pret bērnu neiet caur saldumiem, konfektēm un šokolādes sieriņiem, vai citiem našķiem! Tā vietā, pareizi sabalansējot bērna uzturu, mammai un tētim viņu būtu jāradina un jāmāca ēst pareizi! Ikdienas uzturā noteikti jāiekļauj gan ogas, gan augļus, gan dārzeņus, kuros ir daudz dabīgo mikroelementu un dabīgo vitamīnu, kas veicina mazuļa veselību. Veselīgam uzturam noteikti jāpievērš liela uzmanība,” atgādina Daira Brenča.

Maksimāli jācenšas izmantot sezonālos augļus un dārzeņus, turklāt pēc iespējas daudz tos jālieto svaigā veidā. Piemēram, ja mazajam jau ir vairāk kā gads, uz smalkās rīves var sarīvēt burkānu, kāpostu vai bietīti, un šādi viņu pieradināt ēst dažādus dārzeņus, tāpat arī augļus, un dzert svaigi spiestas sulas.

„Šie, veselīgas ēšanas paradumi, veidojas ģimenē. Pēc laika, kad bērniņš jau paaugas un nokļūst citā vidē – bērnudārzā vai skolā – un pedagogs stāsta, ka mazais neēd svaigus dārzeņus, tās ir sekas tam, ka bērns jau no agrīnām dienām pie šādas pārtikas nav pieradināts! Veselīgi ēst ir jāiemāca jau mazotnē, jo svaigi, vitamīniem bagāti produkti ir ļoti svarīgi bērna veselības nodrošināšanai!

Vēl divi būtiski faktori bērniņa veselības stiprināšanā, ko atzīmē pediatre, ir pozitīvas emocijas un uzturēšanās svaigā gaisā. „Arī stress ir veselību graujošs faktors. Turklāt bērni jūt arī stresu, kas māc kādu no vecākiem vai valda pieaugušo starpā, un uz to bieži vien reaģē ar saslimšanu.

Tad vecāki parasti meklē dažādus, veselību veicinošus „brīnumlīdzekļus”, bet tā vietā vispirms būtu jāsakārto vidi, kurā bērns dzīvo. Tātad maksimāli jānodrošina sava mazuļa emocionālā labsajūta, liekot viņam justies mīlētam un aprūpētam!

Tāpat nevienas aptekā nopērkamās tabletītes paciņās vai burciņās, vai ar vislabāko reklāmu izreklamētās, neaizstās dabīgos vitamīnus, ko satur svaigs ābols, bumbieris, dzērvenīte vai mellenīte! Tas ir tas, ko mums devusi daba, tādēļ to vajadzētu izmantot un nenoniecināt.

Protams, ir atsevišķas situācijas, kad bērnam papildus nepieciešams lietot arī aptiekā iegādājamos vitamīnus vai citus, veselību stiprinošus līdzekļus, bet tie ir atsevišķi gadījumi, kurus bērna vecāki jau risina kopā ar ārstu,” skaidro pediatre Daira Brenča.

Kā tu stiprini sava bērniņa imunitāti?