Pirms mazuļa vārda izvēles, uzdod sev 21 jautājumu!

Pirms mazuļa vārda izvēles, uzdod sev 21 jautājumu!

28. Jul 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidāmā mazuļa vārda izvēle ir ne tikai interesants, bet arī svarīgs un dažkārt pat sarežģīts process. Daži sava mazuļa vārdu zina jau pirms mazuļa ieņemšanas, citi nesteidzas ar vārda izvēli pat tad, kad mazulis jau mēnesi vecs.

Piedāvājam tev 21 jautājumu, ko būtu vērts sev uzdot ikvienam no vecākiem pirms mazuļa vārdiņa izvēles.

1. Vai savu mazuli vēlies saukt vārdiņā? Varbūt prāto, ka sauksi savu bērniņu pamatā par zaķīti, kaķīti, mazulīti utt. Padomā, kā izklausās tava bērniņa iedomātais vārdiņš pamazināmā formā.

2. Vai uzskati, ka izrakstoties no dzemdību iestādes mazulim obligāti jābūt vārdam? Varbūt tu uzskati, ka vārdiņu var izvēlēties tikai tuvāk iepazīstoties ar mazuli, tātad - jau mājās.

3. Ja tev gaidāma meitiņa, vai grasies viņu saukt vārdā, kas būtu tavai mammai par godu? Vai varbūt - vīramātei par godu.

4. Vai tavs dēls būs "jaunākais"? Nereti vecāki dēlu nosauc tēva vai vectēva vārdā, radot tādu kā ģimenes tradīciju.

5. Kāds uzvārds būs tavam bērniņam? Šis jautājums ir svarīgs gadījumā, ja katram no jums (vecākiem) ir citādāks uzvārds.

6. Vai tev ir svarīga vārdiņa simboliskā nozīme? Kādas parasti ir Marijas, Līgas un Juri?

7. Vai dosi savam bērniņam vairākus vārdiņus? Pēdējā desmitgadē aizvien biežāk bērniņiem Latvijā tiek doti divi vārdiņi. Anna Marija, Evelīna Paula, Mārtiņš Rojs - kopā ar uzvārdu.

8. Ja mammai un tētim ir dažādas nacionalitātes, kādas piederības vārdiņu dotu mazulim tu? Piemēram, tevi sauc Liene, bet vīru Dmitrijs. Kāds būs vārdiņš dēlam? Jānis vai Jegors?

9. Vai tu dotu priekšroku neitrālam vārdiņam? 

10. Ko darīsi, ja kāds no paziņām "nočieps" tevis izdomāto vārdiņu? Ja esi draugos ar ģimenēm, kurās arī gaidāms ģimenes pieaugums, sarunas par bērna vārdiņu noteikti ir jau bijušas. Bet, ko darīsi, ja draugi ātrāk kļūst par vecākiem un izlemj par labu vārdiņam, kuru gribējāt jūs?

11. Vai sava mazuļa vārda izvēlē iesaistīsi vēl kādu? Vecāko brāli taču arī var iesaistīt jaunākā brāļa vārdiņa izvēlē.

12. Vai dosi savam bērniņam sava bijušā drauga vārdiņu? Gadās arī tā

13. Vai tev patīk, kā skan vārds un uzvārds kopā? Piemēram, Zīle Ozola.

14. Vai sauksi mazuli kādam citam (ne ģimenes loceklim) par godu? Piemēram, tante Gita ir ļoti jauka, kāpēc lai nenosauktu meitiņu viņas vārdā?

15. Vai zini kaut ko par bērna vārda izvēles etiķeti? Jā, ir arī tāda!

16. Vai tad, kad vārdiņš būs izvēlēts, meklēsi vairāk informācijas par šī vārda īpašniekiem? Ar ko tad pasaulē slavenas ir, piemēram, Enijas?

17. Vai dosi bērniņam vārdu, ko kādreiz kā nākamā bērna vārdu izsapņoji kopā ar citu vīrieti?

18. Vai tev patīk tematiskie vārdi? Piemēram, ziedu vai dzērienu vārdi. Margrietiņa, Margarita.

19. Ko tu domā par vecākiem, kas izvēlējušies unikālu vārdiņu savam bērniņam? Te runa ir par kalendāros neierakstītiem vārdiņiem.

20. Vai pieļauj domu par bērna vārdiņa maiņu gadījumā, ja izrādīsies, ka vārdiņš bērnam tomēr nav piemērots?

21. Pirms izvēles kārtīgi padomā, vai vārds nebūs tas, kura dēļ bērnu skolā izsmies, dos viņam dažādas iesaukas. Vārdiņam nedrīkst būt nedz pārprotamas nozīmes, nedz muļķīgu atvasinājumu. Gandrīz visiem bērniem skolā tiek dotas iesaukas, un nereti tās veidojas tieši bērna vārda iespaidā. Padomā, vai tevis plānotais vārdiņš neasociējas ar ko muļķīgu.

Jautājumu avots: lilsugar.com

Kā tu izvēlējies sava bērniņa vārdiņu?