Māmiņu Kluba tikšanās ar Zviedrijas karalieni - bērnu tiesības un to ievērošana

Māmiņu Kluba tikšanās ar Zviedrijas karalieni - bērnu tiesības un to ievērošana

20. Mar 2013, 12:06 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Šā gada martā Māmiņu Klubam bija iespēja iepazīties ar Zviedrijas bērnu tiesību aizsardzības sistēmu, viesoties vadošajās organizācijās, kas rūpējas par bērniem, gūt milzum daudz noderīgas pieredzes, ko varētu pārmantot arī Latvija, un bija tas gods tikties arī ar Zviedrijas karalieni Silviju, kas tieši 20.martā ierodas vizītē Latvijā, lai kā starptautiskās organizācijas «Mentor International» fonda prezidente, atklātu semināru «Ieguldīt jaunatnē - Latvijas nākotnē».

Zviedrija ir zināma kā bērnu tiesību citadele. Daudzas iniciatīvas, ko plaši pielieto pasaulē, ir dzimušas tieši šajā valstī. Vai zinājāt, ka 1976.gadā tieši Zviedrija pieņēma pilnīgu bērna fiziskas sodīšanas aizliegumu? Bērnu un cilvēku tiesību ievērošana ir šīs valsts pamatprincips, kas arī izpaužas likumos,lēmumos un attīstības stratēģijās.

 Zviedrijā ir arī vislielākais dzimstības pieaugums no Eiropas valstīm. Vislabvēlīgākā zeme, kur laist pasaulē mazuļus. Uz Stokholmas ielām varēju pārliecināties, ka māmiņas un tēti, kas stumj katrs pa 3 (!) mazuļiem ratiņos, nav retums.

 Ierodoties valstī, aplūkoju standarta reprezentāciju bukletus kā fakti par Zviedriju, jau otrajā lappusē redzams attēls ar tēti un mazuli - ahā, karjeras, biznesa un bērna audzināšanas apvienošanas iespējas ir tās, kas liek jauno ģimeņu ekonomiskos pamatus un rada vislabvēlīgāko vidi bērnu radīšanai. Bija ko padomāt, kā tas ir mūsu valstī, kur vecāki pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma ar lielām grūtībām var atgriezties darbā - daudzu gadu laikā tā arī neesam pratuši likvidēt rindas bērnudārzos.

 Dzimumu līdztiesība ir vēl viens pamatu pamats, uz kura stabili stāv Zviedrija. Kamēr mēs te kašķējamies par sīkumiem un bērnu grāmatiņām (atcerēsimies kaut vai skandālu par Labklājības ministrijas izdoto Kad Kārlis bija Karlīna..) , dzimumu līdztiesība Zviedrijā nodrošina, ka abi vecāki vienlīdzīgi izmanto bērnu kopšanas atvaļinājumu, tas tiek stimulēts ar bonusiem, lai māte un tēvs vienādi izmantotu savas mazuļa kopšanas tiesības. Salīdzinājumā - Latvijā tikai 5 % tēvu izmanto savas tiesības kopt bērnus, līdz ar to zaudējot tik būtisko saikni un savu lomu bērna attīstībā.

 Galvenie principi, pēc kādiem dzimstības veicināšanas politikā iet Zviedrija, ir bērnu intereses centrā, dzimumu līdztiesība, bērna aprūpes savienošana ar darba dzīvi un bez maksas izglītība. Zviedrijā nav bērnudārzu problēmu, bērni brīvi var izvēlēties savu mācību iestādi, katrs bērns var iegūt augstāko izglītību bez maksas.

 Ar Zviedrijas progresīvo “bērns visa centrā” sistēmu, kas tik ļoti atbalsta jaunos vecākus un reāli palielina dzimstību, Māmiņu Klubu iepazīstināja Zviedrijas Institūts, kas uzaicināja vairākus žurnālistus no dažādām pasaules valstīm, lai mēs varētu ieraudzīt dažādos bērnu tiesību aspektus.

 Šīs iepazīšanās vizītes laikā mūsu delegācijai bija tas gods tikties ar Zviedrijas karalieni Silviju - bērnu un jauniešu tiesību patronesi. 

 Māmiņu Kluba tikšanās ar karalieni notika karaliskās ģimenes galvenajā pilī Stokholmā. 

20130319195352-94516.jpg

Ieejot pilī, mūs sagaida smaidīga mazuļa fotogrāfijas - pils gatavojas mazās princeses Estelles kristību izstādei. Bērni centrā princips ir ievērots arī karaliskajos apartamentos!

 Karaliene Silvija ir iesaistījusies daudzās labdarības organizācijās, sniedzot atbalstu bērniem-invalīdiem, kā arī atklāti un drosmīgi iestājusies pret bērnu tiesību pārkāpumiem un bērnu seksuālo izmantošanu, kas valstiskā līmenī ir palīdzējis šīs problēmas risināt.

 Viņas sirdsdarbs ir fonds “Childhood” (“Bērnība”, www.childhood.org) ), par kura darbību viņa pastāstīja Māmiņu Klubam nelielā intervijā:

 “Pirms 16 gadiem es izlēmu darīt kaut ko pati bērnu labā un nodibināju “Childhood” fondu, kas strādā ar tādiem jautājumiem kā labdarība, palīdzība krīzē nonākušajiem un bērnu seksuālā izmantošana, Mums ir organizācijas filiāles Zviedrijā, Brazīlijā, ASV un Vācijā. Šajos gados fonds ir dažādi atbalstījis vairāk kā 600 dažādus projektus, kas vēlas palīdzēt bērniem. Mēs ļoti cieši sadarbojamies ar dažādām iniciatīvām un organizācijām, palīdzam gan finansiāli, gan ar padomu.

20130319194709-67260.jpgŠī mazā rokassprādze ar daudziem krāsainiem akmentiņiem simbolizē bērnu tiesību konvencijas punktus un tas ir mūsu fonda simbols.

 Kopā ar Viņa karalisko majestāti karali Gustavu pirms diviem gadiem mēs ieviesām tradīciju atbalstīt bērnu tiesības, sasaucot pasaules ekspertu forumu pie mums Stokholmas pilī, lai kopīgiem spēkiem rastu risinājumu bērnu un jauniešu atbalstam. Arī šogad, 22.martā, atkal norisināsies šāds forums, kurā pulcēsim lielo, globālo kompāniju pārstāvjus, lai runātu par tēmu “Bērni - tā ir daļa no jūsu biznesa” un veicinātu korporatīvo atbildību bērnu problēmu risināšanā pasaulē.

 Es vienmēr esmu gribējusi saprast, kā  un cik paši bērni zina savas tiesības? Esmu sasaukusi tiesībsargus un ekspertus un man ir teikuši, ka tikai katrs piektais bērns zina vai dzirdējis par bērnu tiesībām, tāpat arī skolotāji, pedagogi un citi bērnu aprūpē iesaistītie nepārzina tās pietiekami. Tāpēc es vēlos, lai pasaules eksperti nāk kopā un diskutē par šīm tēmām, lai pēc iespējas vairāk cilvēku uzzina par bērnu tiesībām. Es cenšos runāt par valstu prezidentiem, vadītājiem par to, cik svarīgi ir apzināties bērnu stāvokli valstī, nabadzības risku, risināt šīs problēmas.”

 Māmiņu Klubs jautā - kādus instrumentus iesakāt lietot, lai cīnītos pret bērnu nabadzību? Latvijā ir ļoti liels bērnu īpatsvars (43 %, pēc Eurostat pētījuma), kas ir pakļauti nabadzības un sociālās atstumtības riskam - kā risināt šo problēmu un ietkmēt politiķu lēmumus par labu bērnu atbalstam?

 “Mēs esam darbojušies arī Latvijā - pirms vairākiem gadiem, tieši pēc neatkarības atgūšanas palīdzējām bērnu atbalsta sistēmas sakārtošanā. Kā ieviest bērnu tiesības valstī, kas tikko izveidojusies, kā strādāt ar bērniem? Palīdzēju ar savu pieredzi un padomu. Atceros, ka tolaik jūsu valstī bija jaunās māmiņas ar mazuļiem, kas dzīvoja uz ielas vai nabadzībā savās mājās un bija redzams, ka šīm māmiņām ir ļoti grūta dzīve. Svarīgi tolaik bija saprast, cik ļoti būtiski ir iedot bērnam normālus dzīves apstākļus? Arī bērnu dzīvošana bērnunamos - apstākļi bija grūti un tik daudz bērnu dzīvoja jūsu valstī valsts aprūpē! Tas, protams, nav labi priekš bērniem uzaugt bērnunamos un mēs centāmies runāties ar vadītājiem, uzturējām kontaktus 5-6 gadu garumā, līdz viņi paši varēja turpināt šīs iniciatīvas - kā ir labāk bērnam? Mēs esam bijuši klāt jūsu valstī.”

 Māmiņu Klubam atliek vien cerēt, ka arī Latvijā par bērnu tiesībām un dzīves apstākļu uzlabošanā par patroniem iestāsies amatpersonas, kas uzskatīs šo svēto darbu par savu misiju un izrādīs politisko gribu samilzušās problēmas risināt, lai Latvija beidzot kļūtu par ģimenēm un bērniem draudzīgu zemi!

 Intervēja Sandija Salaka, Māmiņu Kluba vadītāja Baltijas valstīs. Kontakti: 29395519

Foto: Māmiņu Klubs; Zviedrijas Institūts

www.maminuklubs.lv

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 19. Mar 2013, 20:15

Paldies par interesanto ieskatu, mums vēl ir kur augt un augt!