Kādi pabalsti ir ārzemēs?

Kādi pabalsti ir ārzemēs?

02. Apr 2013, 12:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējo nedēļu laikā nerimst kaislības par 8 latu ģimenes valsts pabalstu. Izrādās, citas valstis ir daudz dāsnākas. Kāda ir situācija ārzemēs, lasi Māmiņu Kluba apkopojumā!

MĀMIŅU KLUBA VIEDOKLI PAR 8 LATU PABALSTU LASI ŠEIT!

ANGLIJA

Statutory Maternity Pay

Šis izmaksas veids ir paredzēts sievietēm, kuras pirms grūtniecības iestāšanās un grūtniecības laikā bijušas darba attiecībās. Pirmās 6 nedēļas tiek izmaksāti 90% no vidējās nedēļas algas. Nākošās 33 nedēļas tiek izmaksāts standarta pabalsts £135.45 apmērā vai arī 90% no vidējās nedēļas algas, ja tā bijusi mazāka par £123.06. Tā kā šis pabalsts skaitās kā ieņēmumi, tad no tā tiek ieturēti arī nodokļi.

Maternity Allowance

Tie, kam nepienākas SMP, vai arī tās sievietes, kas grūtniecības laikā mainījušas darbu un tās, kas periodiski bijušas bez darba vai arī grūtniecības laikā saņēmušas vien nelielu atalgojumu, un arī pašnodarbinātās - var pretendēt uz šo pabalsta veidu. Maternity Allowance maksā 39 nedēļas. Jūs saņemat standarta pabalstu - £135.45 vai 90% no savas vidējās nedēļas algas, ja tā bijusi mazāka par £135.45.

Employment and Support Allowance

Ja neatbilstat augstākminēto pabalstu kritērijiem, ir trešais pabalsta veids. Tiesa, tā saņemšanai jāmaksā noteiktā apmērā nodokļus trīs turpmākos gadus vai jāpierāda, ka tev ir zemi ienākumi. Nedēļā tiek maksāts - £71, ja jums ir vairāk kā 25 gadi. £56.25 - ja jums ir mazāk kā 25 gadi. Pēc 13.nedēļām pabalsta apmērs tiek palielināts. 

Paternity Pay

Divas nedēļas pēc mazuļa piedzimšanas, tētis var saņemt no sava darba devēja £135.45 vai 90% no savas nedēļas darba algas, ja tā ir zemāka par norādīto summu. Pie tam, tētim jāstrādā šajā darba vietā vismaz 26 nedēļas uz laiku, kad topošā māmiņa vēl ir gaidībās 15.grūtniecības nedēļā. Tāpat tētiem ir iespēja izņemt arī 2 nedēļu atvaļinājumu pēc mazuļa dzimšanas.

Jobseeker's Allowance

Te ir divi iespējamie izmaksas veidi:

Income-based Jobseeker's Allowance and Income Support

Ja nestrādājat un jūsu ienākumi ir zemi, jūs varat pretendēt uz šo pabalstu. Šo pabalstu var saņemt vai nu tie, kas nestrādā, vai arī tie, kas strādā mazāk kā 16 stundas nedēļā. Arī vīram vai partnerim jāstrādā mazāk kā 24 stundas nedēļā. Pie tam, jums aktīvi jāmeklē darbs. Šo pabalstu var saņemt arī tad, ja jau saņemat kādu no augstākminētajiem pabalstiem. Izmaksas summa ir atkarīga no jūsu vecuma, ģimenes lieluma un citiem ieņēmumiem.

Contribution-based Jobseeker's Allowance

Ja nestrādājat vai strādājat mazāk par 16 stundām nedēļā, bet pēdējo divu gadu laikā esat maksājusi nodokļus noteiktā apmērā un varat strādāt tik stundas, cik jums ļauj jūsu māmiņas pienākumi (bet ne mazāk par 16 stundām nedēļā), jūs varat pretendēt uz šo pabalstu. Pabalstu izmaksā 26 nedēļās un tā apmērs ir fiksēts. 

Avots: https://www.gov.uk/jobseekers-allowance

Child Benefit

Jebkura Anglijā dzīvojošā māmiņa saņem no mazuļa dzimšanas līdz viņa 16 gadu vecumam Child Benefit. Par pirmo bērniņu saņemsiet £20.30, par katru nākamo  - £13.40 nedēļā. 

Avots: http://www.hmrc.gov.uk/childbenefit/

Tax Credits

Šis ir kaut kas līdzīgs nodokļu atmaksai, jo tie ir tādi kā nākotnes nodokļi, ko valsts jums dod kredītā. Ja tu strādā mazāk par 40 stundām nedēļā un alga ir mazāka par £26000 gadā, tu vari saņemt gan Tax Credit, gan Child Tax Credit, ja tev ir bērni. Summas atkarīgas no gada ienākumiem, nomaksātajiem nodokļiem, no tā, vai esat precējies vai nē, jo arī uz partneri var noformēt Working Tax Credit. 

Avots: http://www.hmrc.gov.uk/taxcredits/start/who-qualifies/what-are-taxcredits.htm

Sure Start Maternity Grant

Šis ir tāds kā patīkams bonuss £500 apmērā, to izmaksā valsts par pirmā bērniņa dzimšanu. Lai šo pabalstu saņemtu, jāiesniedz dokumenti jau grūtniecības laikā (11 nedēļas pirms dzemdībām) vai arī pirmo trīs mēnešu laikā pēc dzemdībām. Protams, jūs varat saņemt arī pārējos sev pienākošos pabalstus.

Ir arī pašvaldību atbalsts. Tā kā Anglijā nodokļi jāmaksā pašvaldībai, par to, ka tu tur tā kā dzīvo, neatkarīgi no tā, vai strādā vai nē, tad arī pašvaldība šo pabalstu izmaksā. 

Council Tax Benefit

Tā ir tāda kā nodokļu atlaide. Nodokļu apmēri atkarīgi no jūsu dzīvojamās platības, no tā, cik šajā platībā ir personu, kas vecākas par 14 gadiem. 

Housing Benefit

Ja atbilstat vajadzīgajiem kritērijiem, pašvaldība var jums palīdzēt samaksāt arī īri par dzīvojamo platību. 

NORVĒĢIJA

Lai saņemtu jebkādus pabalstus šeit, jābūt reģistrētam Norvēģijā un jābūt personālajam numuram. 

Dekrēta atvaļinājums ilgst vai nu 46 nedēļas ar 100% ikmēneša pabalstu, vai arī 56 nedēļas ar 80% ikmēneša pabalstu. Lai saņemtu dekrēta pabalstu, Norvēģijā jābūt strādājušai vismaz 6 mēnešus no pēdējiem 10 mēnešiem, kas te pavadīti. Pabalsts tiek aprēķināts pēc gada ienākumiem. 

Te dekrētā dodas maksimāli 3 nedēļas pirms dzemdībām. Un no 1.jūlija dekrēta atvaļinājums tiek pagarināts par vēl 3 nedēļām. 

To gan saņemt nevar katra mamma, bet tikai tā, kas nesaņem dekrēta pabalstu. Tas nozīmē, ka abus šos pabalstus nevar saņemt, jāizvēlas viens. Pieteikties šim pabalstam var jau sākot no 26.grūtniecības nedēļas. Un to izmaksā aptuveni 3 nedēļas pirms dzemdībām. 

Par katru bērnu no dzimšanas līdz 18 gadu vecumam valsts maksā katru mēnesi 970kr(92ls). Ja bērns dzimis Norvēģijā, tad pabalsts tiek piešķirts automātiski pēc bērna reģistrācijas. 

Norvēģijā bērnus dārziņā sāk sūtīt ātri - pat pirms gada vecuma. Tāpēc, ja bērniņš neiet dārziņā līdz divu gadu vecumam, jums izmaksā pabalstu, tā teikt, auklītes nolīgšanai. No 12 līdz 18 mēnešu vecuma par mazuli jums maksā 5503kr (512ls), bet no 18 līdz 24 mēnešiem, saņemsiet - 3300 kr (307ls) mēnesī. 

Tāpat var saņemt arī pabalstu par to, ka īstais tēvs nedzīvo kopā ar bērniem un nemaksā par bērniem alimentus, pabalsta apmērs - 1430kr (133ls) mēnesī.

SPĀNIJA

Dekrēts te ir tikai 16 nedēļas. To var ņemt vai nu līdz dzemdībām, vai arī no bērna dzimšanas brīža. Vienīgais, tiek ņemts vērā, ka mammai pēc dzemdībām vajadzīgas 6 nedēļas, lai atjaunotu spēkus. 

Dekrēta laikā māmiņa saņem 100% no savas algas.

Bērnu kopšanas atvaļinājums

Pēc tam, kad beidzas dekrēts, viens no vecākiem var ņemt bērna kopšanas atvaļinājumu par bērnu līdz 3 gadu vecumam. Pirmajā gadā jūsu darba devējam ir jāsaglabā jums darba vieta, pēc šī gada viņam jāpiedāvā līdzvērtīgas kvalifikācijas darbs. Tātad - mājās ar bērniņu atrasties var līdz viņa 3 gadu vecumam, bet - bez naudas.

Atļauja barošanai

Ja mamma tomēr nolēmusi atgriezties pēc dekrēta darbā, viņai ir tiesības uz barošanu. Līdz mazuļa 9 mēnešu vecumam mamma var:
- vai nu saīsināt savu darba laiku par 30 minūtēm dienā
- vai arī ņemt 2 pārtraukumus dienā. Pātraukuma garums pusstunda - tieši tik, lai atslauktu pieniņu vai aizskrietu mājās un pabarotu viņu

Mammas, kam bērni ir jaunāki par 8 gadiem, var strādāt saīsinātu darba laiku. Normālu darba dienu 8h garumā var samazināt maksimāli līdz 4 stundām. Tētiem pēc bērna dzimšanas pienākas 13 dienu garš atvaļinājums. 

Te tādas "bērnu naudas" nav. Ja mamma ir darba attiecībās, viņai mēnesī dod 100 eiro, ko maksā līdz bērna 3 gadu vecumam. Šo naudiņu var saņemt reizi mēnesī, bet var saņemt arī 1200 eiro reizi gadā. 

Ģimenēm ar 3 un vairāk bērniem ir atlaides dārziņos un skolās, nekādu citu pabalstu vecākiem nav. 

KRIEVIJA

Te ir divu veidu pabalsti: vienreizējie un ikmēneša. Vienreizējais pabalsts tiek izmaksāts par bērna dzimšanu - to maksā vai nu mammas vai tēta darba devējs vai sociālais dienests, ja abi vecāki nestrādā. Federālais pabalsts ir 13087,61руб - aptuveni 300 eiro.

Ir arī papildus pabalsti, kas ir 10000 līdz pat 150000 руб (no 250 līdz 3750 eiro) - atkarībā no situācijas.

Katru mēnesi ģimene ar vidējiem ienākumiem, kas nepārsniedz iztikas minimumu var pretendēt uz  1071 līdz 4282 руb (no 26 līdz 107 eiro) -atkal, atkarībā no situācijas.

Ja pasaulē nāk jau trešais bērniņš:

- jūs tiekat rindā pirmsskolas izglītības iestādē

- jūs saņemat zemes gabalu individuālas dzīvojamās platības uzcelšanai reģionā, kurā dzīvojat

- jums piemēro atbrīvojumu no transporta nodokļa

- jūs saņemat 50% kompensāciju par maksātajiem komunālajiem maksājumiem

- pēc trešā bērniņa dzimšanas, jūs pretendējat uz nemateriālās palīdzības saņemšanu, tas ir tāds kā sertifikāts, ko var izmantot hipotekārā kredīta dzēšanai, viena bērna skološanai vai arī to var izmantot nākotnes pensijai.

Sertifikāta vērtība ir apmēram 9000 eiro.

IGAUNIJA

Ja bērns dzimis laikā un mamma pirms viņa dzimšanas strādājusi, vecāku pabalsts būs apmēram līdz mazuļa 1 gada un 4 mēnešu vecumam, bet, ja mamma nav strādājusi, tad  - līdz pusotram gadam. 

Pabalsta aprēķins

Pabalstu aprēķina pamatojoties uz pabalsta ieguvēja ienākumiem.

Ja sociālo nodokli par cilvēku maksājusi valsts, tad šī naudiņa netiek uzskatīta par pabalsta ieguvēja ienākumiem. Tāpat netiek ņemts vērā arī tas, cik nopelnīts aiz valsts robežām.

Gada ienākumi tiek dalīti ar mēnešiem, kuros mamma neatrodas grūtniecības un bērna dzimšanas atvaļinājumā. Piemēram, ja mamma grūtniecības un bērna dzimšanas atvaļinājumā dodas 2011.gada martā un tiesības uz vecāku pabalstu tiek aprēķinātas attiecīgi no 2010.gada ienākumiem, tad kopējais viņas 2010.gadā nopelnītais tiek sadalīts 12 daļās. 

Ja mamma pirms tam nav strādājusi, viņai maksā valsts 290 eiro.

Ja mamma iepriekšējā gadā ir strādājusi, bet viņas vidējie ikmēneša ieņēmumi bijuši mazāki par minimālo algu, viņai maksā katru mēnesi pabalstu minimālās algas apmērā - 320 eiro.

Mamma var strādāt un saņemt vecāku pabalstu, bet šī summa nedrīkst būt lielāka par minimālo algu.

Universālie pabalsti:

•bērnu nauda par pirmo bērnu – 19,18 eiro, par trešo un katru nākošo – 57,54 eiro);

•bērna kopšanas pabalsts (19,18 eiro, līdz trīs gadu vecumam – 38,35);

•bērna dzimšanas pabalsts (320 eiro, vienreizējs pabalsts);

Vēl ir šādi pabalsti:

•vientuļā vecāka pabalsts (19,18 eiro);

•adopcijas pabalsts (320 eiro, vienreizējs pab.);

•pabalsts aizbildnim (191,80 eiro);

•pabalsts dzīves uzsākšanai (383,60 eiro, vienreizējs pab.);

•pabalsts ģimenei, kurā ir vismaz 7 bērni (168,74 eiro katru mēnesi);

•pabalsts dienestā esošā bērnam (47,94 eiro).

Bērnu nauda tiek maksāta par katru bērnu līdz 16 gadu vecumam.

Ja dzimst trīnīši, tiek izmaksātas 100 000 kronas (6410 eiro).