Naktsmiers. Kad tas atkal kļūst par mieru?

Naktsmiers. Kad tas atkal kļūst par mieru?

17. Oct 2012, 09:30 princesemince princesemince

 

Diezgan saprotami, ka, ienākot ģimenē mazam bērnam, ierastais ritms ir izjaukts, tai skaitā naktsmiers. Katrā ģimenē tāda naktsmiera atgūšana, kāds tas bijis līdz bērna ienākšanai, notiek dažādi. Šoreiz padalīšos, kā tas noticis mūsu ģimenē, jo mums tas notika nedaudz atšķirīgā tempā kā vairumā ģimeņu. Varbūt kādam šī pieredze ļaus iegūt ko jaunu, sev noderīgu, varbūt iegūt mierinājumu.

Pirmais mūsu bērna dzīves mēnesis bija līdzīgs kā vidēji par to raksta bērnkopības grāmatās – ar 2-4h miega un 30-60min nomoda periodiem diennakts laikā. Kā pēc ieteikumiem – gulēju kopā ar bērnu (tajā laikā arī katrs savā gultā), kad jutos sagurusi, neatkarīgi no diennakts laika. Otrajā dzīves mēnesī bērnam sākās jau ilgāki nomoda periodi, īsāki miega periodi, kā arī vieglā iemigšana pašam bija beigusies. Tad atklājām, ka bērnam patīk iemigt un gulēt uz vēdera. Iemigšana notika uz mana vēdera, tad pārliku iemigušo mazuli viņa gultiņā. Pirmās dienas tas bija jocīgi, bet redzēju, ka mazulis pats groza galvu, maina puses, vairs neuztraucos. Naktsmiers arī kļuva jau ilgāks – līdz pat 5-6h miega no vietas. Pamazām gan dienas laikā sākās grūtības ar gulēšanu ne uz mana vēdera. 3 dienas ļāvu mazajam rādīt, ka viņš tomēr negulēs nekā savādāk, labāk paliks nomodā, tad sapratu, ka nav ko tik mazam bērnam laupīt miegu, un pēc iemigšanas atstāju viņu guļam uz sava vēdera, tāpat agrāk vai vēlāk tas beigsies. Reizēm pati iemigu, reizēm lasīju, bet tā mēs abi dienas vadījām vairākus mēnešus (konkrēti līdz 5 mēnešu vecumam). Uz nakti gan bija tāpat kā iepriekš – aizmiga savā gultiņā, naktsmiega kopējais ilgums bija ap 12h, ar vienu mošanos pēc 5-6h.

No 5 mēnešu vecuma mums sākās „jautrās” naktis. Bērns modās ik pa 40min – ar apbrīnojamu precizitāti – kā dienā, tā naktī. Pēc pirmā šāda mēneša vērsāmies pie ģimenes ārsta, kurš teica to pašu, ko jau zināju tāpat, tādēļ arī necēlu pārmēru lielu trauksmi – zīdaiņi naktīs mēdz negulēt. Pēc otrā tāda mēneša jau sāku nedaudz sagurt, dienas laikā bērnu guldināju ratos, kuri bija visas 40min viņa miega jākustina, taču naktī vēlējos kaut cik atpūsties – diezgan cilvēcīga vēlme. Ģimenes ārstam vēl joprojām bija tas pats sakāmais, bet es uzprasījos pēc konsultācijas pie neirologa. 8 mēnešu vecumā bērnu atrādījām neirologam, kurš noteica „viņš jums tāds aktīvs”, vēl piebilstot, ka bērni mēdz atkārtot dienas laikā apgūto. Jāatzīst, bērns ne tik daudz centās miegā atkārtot dienas laikā apgūto, bet vienkārši, kā pagāja 40min, tā miegā sāka diezgan histēriski kliegt – ne knosīties, ne šņukstēt, bet uzreiz kliegt. Īsti pat nebija pamodies, tādēļ vēl sanāca tādu mazu kaut kā modināt, jo ilgāk gāja laiks, jo tramīgāka kļuvu. Tā turpinājām dzīvot, cerot, ka pāries, ka arī mūsu miers atgriezīsies, jo bērni taču aug ātri.

Apmēram bērna 9 mēnešu vecumā sanāca saruna ar draudzeni (viņa ir fizioterapeite), pļāpājām par bērniem, tad teicu, ka, jā, viss kārtībā, tikai tas miegs tāds interesants. Viņa ieteica vērsties pie osteopāta (par tādiem pat dzirdējusi tajā laikā nebiju). Tā kā biju, varētu pat teikt, izmisuma stāvoklī, jo ne dienā, ne naktī nebiju gulējusi jau 5 mēnešus (1x nedēļā gāju gulēt otrā istabā, ar bērnu naktī kopā bija vīrs, bet nu tāpat caur aizvērtām durvīm dzirdēju viņa kliegšanu, tā kā nepārtraukts miegs tāpat nesanāca), pieteicos pie osteopāta. Apmeklējuma laikā tika pieļauts, ka cēlonis nemierīgajam miegam nebija meklējams vien bērna aktivitātē. Katrā ziņā pēc osteopāta (kopā bija 3 apmeklējumi) nostabilizējās dienas miegs, arī naktīs kļuva labāk – ar nepārtrauktu 2-3h naktsmiegu.

Biju lasījusi, ka dažiem bērniem nakts miegs nostabilizējas, kad 3 mēnešus kā patstāvīgi staigā. Sagaidot 1 gada 2 mēnešu vecumu, kad bērns bija vajadzīgos 3 mēnešus patstāvīgi staigājis, nekas nemainījās – tās 3-4 reizes naktī bērns modās, raudāja, reizēm miegā bija izkāpis no gultas un kur aizgājis, citreiz vienkārši uz grīdas pamodās, tāpat arī bieži raudāja miegā.

Ķēros pie nākošā iespējamā „salmiņa”, pēc kura bērnam naktsmiegs varētu kļūt nepārtraukts – krūts ēšana naktī. No 1 gada 3 mēnešu vecuma beidzu barot naktī, pieļaujot, ka, pirmkārt, sāks naktīs gulēt, otrkārt, vispār atteiksies no krūts ēšanas, lai arī biju apņēmusies barot līdz 2 gadu vecumam (par manu krūts barošanas pieredzi esmu rakstījusi agrāk ). Nu ko, bērns patstāvīgi staigā, krūts ēšana naktī vairs nav, knupi nelietoja no 1 gada vecuma , kas nu vēl varētu nebūt „kārtībā”, kādēļ bērnam vēl joprojām nav nepārtraukta naktsmiera.

Nonācām pie cita neirologa, jo kādu laiku jau bijām neizpratnē ar bērna attīstības īpatnībām vispār, jo mūsējais, nez kādēļ, bija nedaudz atšķirīgs savās darbībās kā pārējie viņa vecuma bērni. Šeit arī saklausījām savu „spriedumu” attiecībā uz naktsmieru – šāda temperamenta bērni vidēji naktīs sāk gulēt 4 gadu vecumā, bet ne vēlāk par skolas vecumu. Varat vien iztēloties, kādas ir sajūtas, kad pusotra gada laikā neviena nakts nav gulēta, dienā spēj tikai noskrieties, bet te pasaka, ka vēl vidēji divarpus gadi būs tieši tādi paši. Eh, bet nu dzīvojam tālāk. Pateicos Dieviņam, ka varu neatgriezties darbā, jo pēc negulētas nakts mazliet vieglāk ir tikai aprūpēt bērnu nekā koncentrēties atbildīgiem darba pienākumiem un vēl vakarā turpināt mājas darbiņus, tai skaitā aprūpēt bērnu. Ap bērna 2 gadu vecumu man iestājās krīze, kad diezgan maz vairs spēju saņemties bērnu izglītot (cik nu viņš to vispār pieļāva), bet vairāk tā jau izskatījās pēc tādas automātiskas pieskatīšanas.

Ap bērna 3 gadu vecumu nonācām pie homeopāta, kas mums sniedza ļoti pozitīvu pieredzi . Katrā atkārtotajā apmeklējumā homeopāte apjautājās, vai nav uzlabojies arī naktsmiers. Patiesībā es šo jautājumu „laidu gar ausīm”, jo biju jau saradusi ar domu, ka līdz 4 gadu vecumam vismaz, es naktī no bērna puses tikšu modināta vairākas reizes. Kad jutos iztukšota, gāju pagulēt kādu nakti otrā istabā, lai bērna mierināšanu uzņemas vīrs, bet kopumā sapratu – izmaiņas naktsmierā nav tik drīz sagaidāmas. Lai arī bērnam jau kādu laiku nebija problēmas aizmigt pašam , tomēr naktis bija tādas, kādas nu tās bija, neskatoties, ka principā bijām izmēģinājuši visus iespējamos ieteikumus bērna nepārtrauktam naktsmieram.

Šobrīd mūsu bērnam ir gandrīz 3 gadi 7 mēneši, un varu lepoties, ka bērns ir uzlabojis „vidējo statistiku”, jo jau pusotru mēnesi NAKTĪS GUĻ NEPĀRTRAUKTU NAKTSMIEGU!!! Pagaidām vienīgais „bet” ir tas, ka viņš palūdza, lai naktī pie viņa gultas ir maza gaismiņa, taču patiesībā tas ir sīkums. Man interesants šķiet fakts, ka apmēram pēdējos 3-4 mēnešus viņš diennaktī kopumā noguļ vairāk stundas nekā vecumā pēc 1 gada.

Šobrīd ir tā, ka tieši es cenšos atkal mācīties gulēt nepārtrauktu naktsmiegu, jo tas, ka trīsarpus gadus esmu katru nakti modināta vairākas reizes, atstājis zināmas sekas. Pirmās naktis, jā, nogulēju no vakara līdz rītam, bet, kad miega bads bija likvidēts, atgriezās izveidotais režīms ar biežo mošanos. Domāju gan, ka ar laiku tas pāries, jo naktsmiers ar traucējumiem nav dabīga cilvēka izpausme. Patiesībā miegs ar traucējumiem vai sistemātiski maz miega naktīs ir rādītājs, ka pieaugušajam vajadzētu pašam vērsties pie neirologa, bet ceru, ka tiktāl neaizies.

Novēlu visiem negulētāju vecākiem izturību, jo, ticiet man, ar laiku tas nokārtosies! Varbūt arī jūsu mazulis apsteigs „vidējo statistiku” un nenāksies gaidīt ne līdz 4 gadu vecumam, ne skolas vecumam.

 

princesemince princesemince 17. Oct 2012, 13:06

nu jau es varu teikt, ka esmu kārtīgi izgulējusies, bet pirmajās nedēļās gulēju pa 9-10h naktsmiegā 😀
kā jau es te zemāk arī minēju, man vieglāk bija, ka tomēr tā bērna gulta ir blakus, jo bija reizes, kad, esot nemitīgā miega badā, pat īsti pamosties nepaspēju, jau automātiski cēlos, bet tad gāzos. tad nu otra istaba galīgi manā prātā nebija nekas prātīgs, lai arī citi saka, ka tad tieši varot labi izgulēties, jo nedzirdot bērna grozīšanos miegā.

Ambera_2012/ Jelgavas MK Ambera_2012/ Jelgavas MK 17. Oct 2012, 12:45

Rodrigo arī ir aktīvs bērns , bet iesākumā gulēja labi . Tagad neatceros , bet laikam uz gada vecumu nu nebija naktis, ka nepamostos vairākas reizes. Vai nu padzerties vajag, vai knupītis pazudis, vai vienkārši sasapņojies. Tad man likās , ka tas ir normāli.Ģimenes ārste arī teica, ka bērnam ir saraustīts miegs ,no dienas iespaidiem. Ka līdz 3 gadu vecumam bērns var negulēt visu nakti no vietas ciešā miegā.Protams, es jau biju pieradusi , ka vairākas reizes jāmierina pa nakti bērns. Kamēr gulēja redeļu gultiņā mūsu istabā bija vieglāk. Pēc 2gadu un 5 mēnešu vecuma Rodrigo uzradās sava istaba un sava gulta. Līdz ar to man nācās dažkārt pa vairākām reizēm staigāt pie viņa mierinot viņu. Vai uz podiņa gribēja, vai atkal padzerties, vai slikts sapnītis. Tikai ap 3 gadu vecumu sāka gulēt visu nakti nepamostoties, bet protams, ar izņēmumiem. Kā jau visiem bērniem.
Man jau bija apgrūtinoši , kad vairāk pa 6 reizēm pa nakti jāceļas no savas gultas un jāiet sēdēt iemidzināt dēliņu. Es nestādos priekšā , ko darīt, ja ceļas ik pēc 40 minūtēm 😥
Ceru, ka tavs bērniņš drīz atpūtīsies saldā miedziņā un Tu varēsi kārtīgi izgulēties. Es esmu cilvēks , kurš ja neizguļās tik cik vajag esmu šausmīgi īgna , gan jau ka lielākai daļai tā ir. Es ar savu mazo varēju pa dienu gulēt , jo tomēr diendusu vismaz 1,5h mazākais pagulēja savā gultiņā.

princesemince princesemince 17. Oct 2012, 11:04

lai man pašai nebūtu traucējoša bērna dīdīšanās naktī, mums mazā gulta stāvēja perpendikulāri lielajai pie tā gala, kur sanāk galvas - bērna gultas galvgalis saskārās ar manu gultas galvgali, tā es varēju viņu aizsniegt, taču tās kustības sanāca nost no manis. bērns arī it kā redz mammu, taču mamma netraucē viņam gulēt, jo nav cieši līdzās. bija arī laiks, kad gultas stavēja paralēli blakus, bet tad redeļu mala bija līdz pusei nolaista, lai bērns automātiski miegā nepārveļas uz lielo gultu. bija arī laiks, kad mala bija pilnībā uzlaista, kamēr bērns sāka gulēt tikai savā gultā.
īsāk sakot, mēģiniet un atrodiet savu labāko risinājumu - mēs mēģinājām dažādi.

princesemince princesemince 17. Oct 2012, 10:54

nē, nu lielākai daļai jau tomēr ir tā, ka līdz ar krūts ēšanas naktī izbeigšanu sākas normāls naktsmiers. vēl lielai daļai ir tā, ka tiešām, kad bērns sāk patstāvīgi staigāt, gan no krūts ēšanas naktī atsakās pats, gan sāk gulēt nepārtraukto miegu.
un tomēr - visiem šis nestrādā 😀 var būt izņēmuma gadījumi.

princesemince princesemince 17. Oct 2012, 10:51

viens no ieteikumiem ir pielikt mazuļa gultu tā, lai nav jāskraida, bet vari sēdēt savā gultā un ar roku mazo aizsniegt, varbūt pat gulēt savā gultā, bet bērnu aizsniegt. man pāris reizes ir gadījies pusmiegā gāzties, tad veiksmīgi esmu iekritusi savā gultā.
otrs ieteikums - tās dažas naktis, kamēr mazais pierod pie savas gultas, jāpadežūrē tētim, kurš pasaka, ka mammīte guļ un ka mazajam jāguļ savā gultiņā. vislabāk jebkuras pieradināšanas sākt veikt naktī uz piektdienu, jo, pirmkārt, piektdiena ir pēdējā darba diena, tātad nebūs visu nedēļu jābūt sanīkušam, un jo tad sanāk 3 naktis līdz nākošai darba nedēļai, tātad atkal tētis nevar attaisnoties, ka visu nedēļu būs jābūt sanīkušam. tas, protams, ja vīrietim ir tradicionālā darba nedēļa 😀

princesemince princesemince 17. Oct 2012, 10:45

kaut kādā ziņā mans mērķis ar šo rakstīto bija apgāzt arī tos mītus, ka:
1.tieši krūts ēdāji naktīs neguļ, jo manējais taču krūti neēd naktīs, ui, cik ilgi, kā arī krūti vispār neēd jau turpat 2 gadus;
2.kamēr lieto knupi, naktīs modīsies, jo knupi nelieto vēl ilgāk nekā beidzis krūti ēst;
3.kad vertikalizēšanās notikusi, bērns nemostas, jo miegā beidzis atkārtot prasmes, tā kā staigā arī jau gana sen.

princesemince princesemince 17. Oct 2012, 10:37

mēs savu arī līdz pusotram gadam otro nakts daļu ņēmām blakus, jo tā bija vieglāk, gulta arī pietiekami liela. tomēr tieši neirologs paskaidroja, ka mēs bērnam traucējam - tas, ka viņš naktī kustās pa gultu, meklējot brīvu vietu, norāda, ka vajadzētu gulēt pašam savā gultā, lai arī it kā bērns vēlas mammu tuvumā. un tur nav nekāda sakara ar to, cik daudz mamma ar bērnu dienā darbojas - vienkārši ir tādi bērni un viss. kad bija tas pusotrs gads, paskaidrojām bērnam, ka nu naktī viņš gulēs tikai savā gultā, 3 naktīs to pieņēma. protams, kad naktī pamodās, sēdēju blakus gultiņai, to pusstundu mierināju, kamēr iemiga, bija posms, kad turēju visu nakti roku, bet kustīgums miegā kļuva nedaudz mazāks. vismaz man pašai neviens vairs ar papēdi acī netrāpīja un matus neplēsa tajās niecīgajās miega minūtēs, kas naktī bija dotas 😀

princesemince princesemince 17. Oct 2012, 10:33

pirmoreiz man "jumts aizbrauca" ap kaut kādu bērna 9 mēnešu vecumu - pāris nedēļas vakaros sēdēju otrā istabā, vīrs jau sen kā guļ, bet es nevaru aiziet, jo man ir panika, tā kā zinu, kā es sākšu iemigt, tā mazais būs augšā, nomierināšu, kā sākšu iemigt, tā mazais augšā un tā visu nakti (tas pats arī dienā, jo reizēm centos pagulēt dienā, tācu nekas nesanāca). reizēm sēdēju līdz 2iem naktī, vienkārši blenžot griestos... un klausījos, kā vīrs visas tās mošanās reizes mierina bērnu.
tāds nosacīts miers man iestājās pēc bērna 2 gadu vecuma, pārdzīvoju savu "sadegšanu", kad visu gribējās mest pie malas, pēc tam kaut kā ar skaidru galvu pieņēmu lietas tādas, kādas tās ir.
līdz tiem 2 gadiem noteikti viegli nebija arī tādēļ, ka apkārt šādus gadījumus nevarēja sastapt pārāk daudz, vismaz ne tos, kad bērns negulētu līdz tādam vecumam, bet bija "pamācītāji", kas turpat vai pārmeta, ka mūsu bērnam ir šādi. bija bērni, kam bija paaugstināts kustīgums, bet tie pārsvarā naktīs gulēja. neizdevās satikt ģimeni, kur bērns vienlaikus ar paaugstinātu kustīgumu būtu arī nakts negulētājs.
iespējams, ka tas miers ir arī tādēļ, ka periodiski esam braukuši pie kādiem speciālistiem, kas saprotamā valodā, bez pārmetumiem par liekiem traucējumiem, ir skaidrojuši, ka bērns ir vesels, līdz ar ko viss bijis atkarīgs no laika. tādās situācijās jau nav variantu, kā tikai šo nezināmo laiku gaidīt. domāju, daudz ļaunāk būtu, ja bērnam tiešām konstatētu kādas nenovēršamas veselības problēmas, kuras nevarētu labot pat ar laiku. jā, tā vilšanās un dusmas tāpat šad tad piemeklēja - nu, kāpēc ar mums tā, lai gan patiesībā Dieviņam jāpasakās, ka mums ir tik vesels un gudrs bērns 😀