Infografika: Kurā vietā Latvijas vecāki piedzīvo "bedri"?

Infografika: Kurā vietā Latvijas vecāki piedzīvo "bedri"?

21. Sep 2012, 14:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas dzimstība grimst un piedzīvo straujāko lejupslīdi tautas pastāvēšanas vēsturē. Lai gan demogrāfiju Valda Dombrovska valdība tika pasludinājusi par prioritāti, darbos tas nav rezultējies. Var ar jauno budžetu kas mainīsies? To uzzināsim jau pavisam drīz, tomēr demogrāfs Ilmārs Mežs un "Nākotnes Fonds" ar šo infografiku demonstrē - kurā brīdī vecāki ar bērniem piedzīvo vislielāko atbalsta zudumu>>

Šajā attēlā redzam, cik liels ir atbalsts bērna pirmajos dzīves gados, kad tas samazinās un iztrūkst pavisam. 

Lasi vairāk>>

Tapis demogrāfijas veicināšanas plāns. Vecākiem sola lielāku atbalstu

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 21. Sep 2012, 11:06

Sandija pašai man ir 24 gadi UN jā es varu teikt,ka esmu jauna mamma, iet jau visādi, bet,ja mēs paši neko nedarīsim un būsim tikai tie,kas čikstēs,ka neiet ,viss ir slikti, nekāda labuma nebūs. Mēs esam tie,kas bērnam rāda piemēru un ir jāiet un jādara, jāmeklē iespējas un tad viss būs labi 😉

Un nedomāju,ka liela nozīme ir vecumam, nesaku,ka nav, bet arī vēlāk jau ar bērniem ir iespēja sevi pilnveidot un likt augt sev, justies labi un līdz ar to bērnam/bērniem 😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 21. Sep 2012, 11:02

es atceros, cik grūti bija ar pirmo bērnu gados jaunai, bet kaut kā izturējām. Ar otro un privāto uzņēmējdarbību protams daudz vieglāk.

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 21. Sep 2012, 10:56

Latvijā strādājot algotu darbu pat citai māmiņai nesanāk māmiņalga 195ls. Kur nu vēl par nestrādājošu māmiņu [50ls ]

Skumji.
Latvijai vēl augt un augt. Taču tur augšā sēdošie domā vien par sevi

lauvinja lauvinja 21. Sep 2012, 10:56

Ja strādātu sociālā atbalsta sistēma, tad sieviete varētu izvēlēties dzemdēt studiju vecumā un saņemt maznodrošinātā pabalstu vai dzemdēt 30-gados un saņemt normālu māmiņalgu. Valstiski izdevīgāk būtu, ja sieviete dzemdētu visus trīs vienu pēc otra 30-gados, max īsā laika periodā (zinu, ak ir valsts, kur šāda shēma tiek veicināta, ja visi trīs dzimst ar mazu atstarpi, tad par trešo pabalsts ir ievērojami lielāks kā par pirmo), visus palaiž pirskolas iestādē un atgriežas apritē, vienlaikus ģimene ir spējīga pati pēc tam par saviem mazuļiem parūpēties ar salīdzinoši nelielu valsts atbalstu.

Savukārt stimulējot valstiski dzimstību jaunām sievietēm, visticamāk valsts būs spiesta vecākus ar mazuļiem uzturēt no valsts budžeta krieti ilgāku laika periodu, kas valstiskā līmenī nav izdevīgi.

lauvinja lauvinja 21. Sep 2012, 10:52

Darbs un nodarbinātība vajadzētu būt vienlīdzības zīme = spēja uzturēt ģimeni (te varētu gari un plaši diskutēt par atalgojuma līmeni LV), līdz ar to būtu jābūt vīram uzturēt sievieti ar mazu bērnu, jo bērnu plāno (!) abi!

Tīrās studentu ģimenes ir īpaša kategorija, bez tam, ne visas būtu liekamas vienā tarbā, jo mūsdienās ir dikti populāri kļūt par mūžīgo studentu, bet valsts interesēs viennozīmīgi ir neaudzināt pabalstu saņēmēju paaudzi, vēljovairāk tāpēc, ka samislt problēba ar pensijas vecuma cilvēkiem, pensionēšanos vecumu un dzīvildzi. Skarbi, bet fakts!

Bez tam ir jānodala divas lietas - sociālais pabalsts - māmiņalga un sociālais pabalsts maznodrošinātajiem, un piem. studentu ģimnenītes gadījumā, viņiem būtu jābūt iespējai dabūt maznodrošinātā pabalstu.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 21. Sep 2012, 10:42

Turklāt, ja gribam,lai ģimenē būtu vismaz 3 bērni, lai kaut cik "atražotos", tad pirmo būtu jādzemdē nevis darba pieredzes bagātai 30-gadniecei, bet jaunai sievietei agrīnos 20-tos.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 21. Sep 2012, 10:41

Tomēr nevar nodarbinātību likt kā pirmo tieši jaunajai mātei - tas nozīmē, ka bērnu radīšana nevar būt nekāds šķērslis pārtraukt darba gaitas. Ko darīt, ja sieviete ir studente un arī vīrs, piemēram, ir students? Principā bērnus radīt nedrīkst,tas ir kā pašnāvība. Bet arī abortu ne visi grib izvēlēties.

lauvinja lauvinja 21. Sep 2012, 10:38

Nu jā, atslēgas vārds ir nevis pabalsts un bērnu dārzs, bet "darbs" un "nodarbinātība" 😉

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 21. Sep 2012, 10:32

Man šķiet, ka lielākais atbalsts būtu šī te pēctecība- vispirms pabalsts līdz 1,5 gadu vecumam un tad reāli arī bērnudārza vieta. Protams, būs vecāki, kuri vēlēsies,lai bērns sēž mājās līdz 3 gadu vecumam, bet šādai iespējai vajadzētu būt. Arī tas radītu stabilitāti par to,kas un kā būs rīt, jo ja mammai jāatgriežas darbā, vieta bērnudārzā nav, pēkšņi tiek zaudēts darbs, auklei vai bd samaksāt nevar un.. sākas apburtais loks..

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 21. Sep 2012, 10:30

Ja ir sasniegti pabalsta griesti un ienākumi pirmajā gadā ir mazāki nekā reālā alga, īpaši jau neko atlikt nevar, jo tāpat ir regulārie maksājumi un citas vajadzības un ar mazo gluži mājās sē'det arī negribas- tāpat gribas kādu skoliņu apmeklēt vai ko citu..

lauvinja lauvinja 21. Sep 2012, 10:27

Vispār jau dzīvojot mājās ar mazo, izdevumi ir mazāki, nekā ejot uz darbu un var mazliet plānot savas finanses, laikā kad saņem pabalstu ik mēnesi atlikt daļu, lai būtu no kā iztikt to pusgadu, kad pabalsts ir neliels 😉

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 21. Sep 2012, 10:26

Protams! Tas ir ļoti ļoti nepieciešams!

lauvinja lauvinja 21. Sep 2012, 10:25

Tas ko es redzu kā risinājumu LV - ir mazās uzņēmējdarbības atbalsts (reāls, dzīvē, ne uz papīra), iespējams šo to var aizņemties no Igaunijas, kur kādreiz bija iespēja mazajiem un mikro uzņēmumiem līdz 5 gadiem nemaksāt uzņēmuma ienākuma nodokli, ja tos līdzekļus atgriež apritē un izaugsmē. Vai no Vācijas, kur katrs mazais uzņēmējs ir gaidīts VIDā un saņems kvalificētu konsultāciju, ne kā pie mums, katrs stāsta ko citu un beigās viss izrādās citādāk....

lauvinja lauvinja 21. Sep 2012, 10:22

Igaunijai nebija "krīzes". ....

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 21. Sep 2012, 10:22

piekrītu

lauvinja lauvinja 21. Sep 2012, 10:22

Ar bērna iekārtošanu bērnu dārzā nekas nebeidzas, bērna izglītībai skolas vecumā ir nepieciešami daudz lielāki līdzekļi, jo šobrīd bez maksas iespējas ir ļoti ierobežotas.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 21. Sep 2012, 10:21

Igaunija krīzes laikā NEPĀRTRAUCA ģimeņu atbalsta politiku. Mums -abām valstīm, šī bija ļoti līdzīga. Es vēl tagad atceros to sarunu ar toreizējo Labkl ministru Auguli , kurš apgalvoja, griežot no visus iespējamos atbalstus vecākiem (galvenajai grupai, kam atņēma atbalstu! ), ka tam nebūs nekāda sakara ar dzimstību. Un tagad? Igaunija pierādīja, ka ar konsekventu demogrāfijas politiku var daudz ko izdarīt , kamēr mūsējie, atvainojos, nedara neko. Tie daudzie "plāni", kas ir tapuši un arī pēdējais ģimenes valsts politikas rīcības plāns, ir nieki. Tas neko neatrisinās.
Vispār jautājums, vai jelkas kaut ko vispār te vairs var atrsināt? izņemot imigrācijas vilni, protams

lauvinja lauvinja 21. Sep 2012, 10:21

Kamēr LV ir šāds bezdarba līmenis kā pašlaik un reāli valsts nekādi normāli neveicina mazo un vidējo uzņēmējdarbību (ja neskaita uz papīra), dzimstības veicināšana ar mākslīgi uzpūstām māmiņalgām, situāciju padarīs vēl sliktāku, jo beidzoties māmiņalgai, lielākā daļa dosies pēc sociālajiem pabalstiem, kuriem nebūs līdzekļu, jo nodokļu maksātāju skaits ir tik cik ir. Nevar viens nodokļu maksātājs uzturēt pāris pensionāru, bezdarbnieku un čupu dīkdieņu!

lauvinja lauvinja 21. Sep 2012, 10:19

Bērnu dārzu problēma = pašvaldību nevēlēšanās šo risināt, nevis reāla problēma. Bez tam šo var mierīgi risināt īstermiņā bez milzu pašvaldības ieguldījumiem, bet tas nav izdevīgi daudzviet, jo amatpersonu ienākumi no investīciju projektiem ir lielāki nekā no privātās- publiskās partnerības projektiem.

Bez tam Rīgā vēl ir neizmantotas rezerves "krievvalodīgie bērnu dārzi".

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 21. Sep 2012, 10:18

Turklāt, Igaunijā ir progresīvais atbalsts par otro un trešo bērnu.
No visām Baltijas valstīs demogrāfijas atbalsta ziņā LV ir viss...dīgāk. Un nav arī politiskās gribas šo visu risināt

1 2