Veģetārisms grūtniecēm un bērniem- PAR vai PRET?

Veģetārisms grūtniecēm un bērniem- PAR vai PRET?

12. Dec 2010, 12:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan daudzi uzskata, ka veģetārisms ir ceļš uz veselību, harmoniju un labklājību, vajadzētu apsvērt visus par un pret, ja runā par veģetārismu topošajām māmiņām un bērniem.

 

Protams, veģetārisms nav strikta diēta, tas vairāk ir kā dzīvesveids. Atteikšanās no dažādiem produktiem uzturā pēdējos gados ir gandrīz vai modes lieta. Dažs neēd gaļu ētisku nosacījumu dēļ, cits –, saudzēdams veselību, vēl kāds atsakās tikai no maizes.

 

Esot tādi trīs veģetārisma zelta likumi:


-Nemitīgi iepazīt jaunus produktus un apgūt arvien jaunas receptes! Dārzeņu, riekstu, augļu klāsts ir tiešām plašs! Mēģini iepazīt arī citu valstu kultūru un ēdienus, gatavojot, piemēram, ēdienu ķīniešu gaumē.

- Ēd daudzveidīgi! Piemēram, Latvijā vien ir ap 30 veidu dārzeņu! Ja Tu no sava šķīvja noņem gaļu vai zivi, bet neko vietā neliec, tas ne pie kā laba nenovedīs! Ēdienam jābūt dažādam un dažādas var būt arī garšvielas un piedevas! Tāpat vari izmantot dažādas pagatavošanas metodes- vārot, cepot, tvaicējot, sautējot, blenderējot utt.

- Lai kur un ko ēstu, vienmēr izmanto "šķīvja shēmu", lai uz šķīvja atrastos gan pietiekami daudz uzturvielas, gan sāta.

 

 

Tātad- ko Tu domā par veģetārismu? Varbūt arī Tava ģimene ir veģetārieši? Pastāsti, kāda ir jūsu ikdienas ēdienkarte!

 

Jau pirmdien Māmiņu Kluba radio raidījumā runāsim par un ap veģetārismu bērniem un topošajām māmiņām! Tiekamies pirmdien LR1 plkst.15:00!

13. Mar 2010, 21:28

Mums ģimenē neviens nav veģetārietis. Vīrs vispār nespēj iedomāties maltīti bez gaļas. Man arī gaļa garšo. Parasti ēdam cūkas un vistas gaļu-liellopu ļoti reti.
Kad bērniem sākām dot gaļu-sākām ar jēru,tad truša gaļu-tagad jau ēd to,ko mēs.
Es domāju,ka jāēd to,kas garšo un katrs tak pats spēj izlemt ko ēst.
Par bērniem-nu es tā kā tomēr par to,ka jādod gaļa,bet nemaz nenosodu tos vecākus,kas nedod mazajiem gaļu-tā jau katra paša darīšana.
Par desām un pelmeņiem piekrītu runcienei-tā nav normāla barība...

Muuna Muuna 12. Mar 2010, 16:25

pati esmu pa pusei veģetāriete - negaršo man ne cūkgaļa, ne liellopu gaļa. Ēdu tikai vistu un arī tikai reizēm. Kad mazajam vajadzēs dot gaļu, droši vien nāksies "iemīlēt", bet noteikti neēdīsim bieži. Man nav nekādas pārliecības, bet vienkārši negaršo un laikam jau arī bērnības trauma bērnudārzā ir nostrādājusi. Bēbi par veģetārieti neaudzināšu, bet arī ar gaļu arī nepārbarošu.

12. Mar 2010, 15:50

Es domāju, ka to kā ēst ir jāizvēlas "rīcībspējīgam" cilvēkam, nevis ja tev kautko uzspiež, piemēram vecāki pasaka - tu esi mūsu bērns, tu gaļu neēdīsi - nju tā nedrīkst!!!!
katram pašam ir sava izvēle, ko viņš grib un ko nē!!!
un visa šita filozofija priekš manis ir sveša....

12. Mar 2010, 12:03

Man ģimenē veģetārisms nav svešs - mana 17 gadīgā pusmāsa ir veģetāriete jau gadus 4 - 5. Tā bija viņas izvēle, un mēs to nenosodījām. Tēva brāļa sieva arī kļuva par veģetārieti pirms kāda laika, trešo bērniņu iznēsāja kā veģetāriete. Tagad domā, kā audzināt trešo bērnu - kā veģetārieti vai neveģetārieti. Mazajam tikai 4 mēneši. Man tas šķiet normāli. Kā arī drauga māsa ir veģetāriete. Piekrītu, ka nepieciešama ēdienu daudzveidība. Pati izvairos ēst nekvalitatīvos pusfabrikātus - man ir jāredz, no kā kotletes, piemēram, gatavotas. Vispār esmu par veģetārismu, manu acu priekšā iepriekš minētie ģimenes locekļi ir kļuvuši veselīgāki, slaidāki, harmoniskāki, būdami veģetārieši. Par veģetārismu bērniem... tā laikam ir katras māmiņas izvēle, es gan dodu bērnam biezeņus ar gaļu - ar vistu, tītaru, liellopu gaļu.