Sabiedrības veselības speciālisti mudina vasaras mēnešos rūpīgi uzraudzīt bērnus

Sabiedrības veselības speciālisti mudina vasaras mēnešos rūpīgi uzraudzīt bērnus

08. Dec 2009, 15:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 25.jūn., LETA. Vasaras mēnešos bērni un pusaudži gūst divreiz vairāk traumu nekā skolas laikā, tāpēc Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) aicina vecākus neatstāt bērnus bez uzraudzības vasaras brīvdienu laikā.

To, ka brīvdienās traumu ir divreiz vairāk, apstiprina arī mediķi, kas sniedz cietušajiem palīdzību, aģentūru LETA informēja SVA sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Auzāne.

"Mūsu slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā lielākais pacientu pieplūdums ir vasaras mēnešos, kad pēc palīdzības vēršas aptuveni 90 pacienti dienā," informē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu ķirurģe Lienīte Bergmane.

Parasti tās ir traumas, kuras gūtas šūpojoties, braucot ar riteni, skrituļslidām vai skrituļdēli. Bērnu slimnīcas speciālistiem nākas sniegt palīdzību arī bērniem, kuri guvuši traumas ūdenī vai kurus ir sakoduši suņi.

Bergmane aicina vecākus vairāk vērības pievērt bērnu drošībai, lai viņi neapdedzinātos ar karstu ūdeni vai ēdienu, nesavainotos, krītot no ratiem, krēsla vai trepēm, vai arī negūtu elektrotraumas no kontaktligzdām, kas nav aprīkotas ar aizsargmehānismiem, jo šie negadījumi ir pieaugušo bezatbildības sekas.

SVA speciāliste psiholoģe Ieva Šlosberga norāda, ka pieaugušie nevar paļauties tikai uz bērnu saprātīgu rīcību un to, ka bērns jau ir ticis brīdināts. Pēc speciālistes teiktā, vecākiem jāuzņemas atbildība, parūpējoties par to, lai mazi bērni netiktu atstāti bez uzraudzības. Ar pusaudžiem pārrunājot drošības jautājumus, Šlosberga iesaka sarunas gaitā paskaidrot bērnam, ka detalizēta bērna dienas plānu izzināšana nav kontrole vai neuzticēšanās, bet gan patiesas rūpes, lai bērnu pasargātu no emocionāli vai fiziski nepatīkamiem brīžiem.

Traumatisma profilaksē svarīga nozīme ir drošības līdzekļu iegādei. Iegādājoties bērnam velosipēdu, skrituļslidas vai skrituļdēli, vecāki bieži vien nenopērk aizsarglīdzekļus. Ķivere, ceļgalu, elkoņu un plaukstas locītavu aizsargi pasargās bērnu no sāpīgiem savainojumiem, bet vecākiem ietaupīs laiku un naudu, nelaimes gadījumā aprūpējot slimu bērnu, norāda veselības aprūpes speciālisti.

Vasara ir laiks, kad daudzi pilsētnieki izbrauc uz laukiem pavadīt atvaļinājumu. Bērnam, kurš pieradis pie pilsētas dzīvesveida, laukos viss šķiet jauns un interesants - gan malkas krāsns, gan aka, gan piemājas dīķītis vai mājas sargs Duksis. Pieaugušajiem jāpārliecinās, vai bērns izprot, kāds risks viņu apdraud, piemēram, liecoties akā vai aiztiekot krāsns aizbīdni.

Bērnam ir nevis jāiedzen bailes, ka uz katra soļa viņu apdraud briesmas, bet jāmāca izdarīt lēmumus par savas rīcības iespējamām sekām, uzsver veselības aprūpes speciālisti.

Savukārt pieaugušajiem visu laiku ir jāpatur prātā, ka viņi ir tie, kuriem jānes atbildība par bērnu veselību, laimi un drošību, jo arī Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka "vecāku pienākums ir neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes". Cits šī paša likuma pants paredz, ka policijas iestādē nogādājams bērns, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu un atrodas sabiedriskā vietā bez vecāku vai viņu aizstājēju uzraudzības nakts laikā.



Ilze Mežniece 
LETA

Uzzini, kā pasargāt savu bērnu no izplatītākajām vasaras traumām un kā sniegt pirmo palīdzību zīdainim un mazuim jaunajā Māmiņu kluba Vasaras Videožurnālā: http://veikals.maminuklubs.lv/lat/product/?p=4