Rūta: Dzemdību sagatavošanas kursos ieguvām neatsveramas zināšanas!

Rūta: Dzemdību sagatavošanas kursos ieguvām neatsveramas zināšanas!

03. Jun 2012, 19:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēnesis paskrējis vēja spārniem un aiz muguras palikušas četras lieliskas lekcijas topošo vecāku sagatavošanai. Saņemts zīmodziņš mātes pasē par gatavību ģimenes dzemdībām un iegūtas neatsveramas zināšanas. Un jau pavisam drīz varam gatavoties gaidīt ģimenes pieaugumu.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!


Lekcijas sākumā pārstāve no Cilmes šūnu bankas informēja par iespējām paņemt jaundzimušā nabassaites asiņu cilmes šūnas un to uzglabāšanu un izmantošanu. Sākotnēji iegūtā informācija ieinteresēja apsvērt šādu iespēju, tomēr vēlāk iegūtās zināšanas par dzemdībām un nabassaites lomu jaundzimušā dzīvē lika stipri vien pārvērtēt šo piedāvājumu.

 

Abas lekcijas par sagatavošanos dzemdībām vadīja vecmāte Baiba Zelka. Pateicoties viņai esmu ieguvusi pašpārliecību un neviens mani nevarēs sabaidīt, ka dzemdības ir kaut kas šausmīgs. Katram šis notikums ir ļoti individuāls un attieksmei ir liela nozīme dzemdību procesā. Man noteikti nav bail, varētu teikt, ka es pat ar lielu nepacietību gaidu dzemdības, jo rezultāts ir tā vērts – mums būs burvīgs bērniņš.

 

Morāli sievietei jābūt gatavai dzemdēt jau no 37.nedēļas, jo bērniņš ir pilnībā attīstījies un gatavs ieraudzīt savus vecākus, tomēr var nākties arī gaidīt līdz 42.nedēļai. Runā, ka sievietēm, kurām ir garš un neregulārs mēnešreižu cikls, puikas mēdz nesteigties ar nākšanu pasaulē. Tātad no 37.nedēļas neatņemama rokas somiņas sastāvdaļa ir pase, mātes pase un kaut kas pakešveidīgs (ja sākās ūdens noplūšana).

 

Ja līdz šim pats dzemdību process man likās vislielākā mīkla, tad šajā lekcijā noteikti uzzināju daudz jaunas informācijas. Līdz šim biju iedomājusies, ka viss sākās ar ūdeņu noiešanu (un vēlams publiskā vietā) – mazāk filmas vajag skatīties. Par sākumu var liecināt arī kontrakcijas. Cerams, ka sapratīšu, kad man sāksies īstās kontrakcijas. Un tad vēl tās viltus kontrakcijas. Tomēr mūs kārtīgi noinstruēja, kā tad var atšķirt viltus no īstajām kontrakcijām, tādēļ ceru, ka lieki neskriešu uz dzemdību iestādi.

 

Ja līdz šim biju dzirdējusi par trīs dzemdību posmiem, tad šajā lekcijā tiem pievienojās vēl viens posms:

  1. Atvēršanās;
  2. Izstumšanās;
  3. Placentārais;
  4. Agrīnais pēcdzemdību posms.

 

Atgriežoties pie nabassaites pārgriešanas. Bērniņam piedzimstot, viņš vēl joprojām ir piesaistīts mammai ar nabassaiti, kas pulsē. Jaundzimušais ienākot šajā pasaulē vēl nemāk elpot, līdz ar to nabassaite kalpo kā papildus skābekļa saņemšanas avots. Mazais bērniņš iemācās elpot 5-30 minūšu laikā, kā arī no nabassaites tiek saņemtas pēdējās asinis, kas mazajam nebūt nav nevajadzīgas.

 

Ir labi būt sagatavotam (un šie kursi patiešām sagatavoja mani un sniedza trūkstošās zināšanas), tomēr, lai arī cik zinoši mēs būtu, jāatceras, ka dzemdību iestādes personālam ir lielāka pieredze un derētu ieklausīties viņu teiktajā.


Topošā tēta komentārs:

 

Ceturtā un pēdējā nodarbība bija par dzemdībām. Nodarbības iesākumā no cilmes šūnu bankas pārstāves saņēmām informāciju par iespējām uzglabāt sava bērna cilmes šūnas iespējamām nākotnes vajadzībām. Vienmēr biju domājis, ka cilmes šūnas no nabassaites ir vienkāršs saites gabaliņš, tomēr, cilmes šūnas atrodas nabassaitē esošajās asinīs, kuras arī tiek uzglabātas.

 

Kad sākās pati nodarbība, bija ļoti patīkami sagaidīt to pašu lektori, kura vadīja pirmo nodarbību – dzemdību nama vecmāti Baibu Zelku, uzreiz radās sajūta, ka esam jau kādu brīdi pazīstami, līdz ar to arī gaisotne bija vēl mājīgāka kā parasti. Nodarbības laikā ļoti daudz runājām par dzemdību priekšvēstnešiem, kādos gadījumos uz dzemdību nama iestādi ir jāsteidzas un kādos nav vēl jābrauc, pat ja īstās dzemdības jau ir sākušās. Uzzinājām arī to, kas ir jāņem līdzi uz dzemdību iestādi, kas ir gļotu korķis, kontrakcijas, kā tieši ‘tek ūdeņi’, kāds ir visa dzemdību procesa ilgums un periodi. Domāju, ka ļoti daudz runājām tieši jauno tēvu nevis māmiņu dēļ, jo visdrīzāk tieši mēs būsim tie, kuri centīsies pēc iespējas ātrāk tikt līdz dzemdību vietai, mobilizēt radus un personālu, lai gan līdz īstajam dzemdību brīdim laika vēl daudz.

 

Dzemdību posmus vajadzētu pārzināt jebkurai jaunajai māmiņai un vēl labāk tos ir jāpārzina jaunajam tēvam, jo īpaši, ja viņš grib piedalīties dzemdībās, jo tieši vīrietis būs tas, no kura viņa mīļotā sieviete centīsies saņemt vislielāko atbalstu visa procesa laikā. Pirmajā nodarbībā mēs uzzinājām, ka bērnam ir svarīgs pirmais tiešais kontakts ar mammu (skin to skin), patīkami saviļņoja arī fakts, ka tāds pats kontakts var būt jaundzimušajam arī ar tēti :)

 

Nedaudz biju pārsteigts par epidurālo anestēziju, ka tā nemaz nepalīdz visu sāpju gadījumos un citreiz pat var rasties dzemdību komplikācijas, līdz ar to tas ir ne tikai dārgs process, bet arī tikai nosacīti efektīvs un noteikti nav tā lieta, uz kuru vajadzētu paļauties kā būtisku atvieglojumu dzemdību laikā.

 

Liels paldies ‘Māmiņu Klubam’ par iespēju apmeklēt šīs nodarbības. Ne mirkli nenožēloju mūsu izvēli un pavadīto laiku, jo iegūtā informācija ir ļoti vērtīga ne tikai bērna gaidīšanas un dzemdību procesā, bet arī turpmākā mazuļa kopšanā.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!