Pieņemts spriedums „strādājošo vecāku pabalsta lietā”!

Pieņemts spriedums „strādājošo vecāku pabalsta lietā”!

14. Dec 2010, 14:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apstrīdētā norma noteic, ka laikā periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura ir obligāti sociāli apdrošinātā persona (darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), noteikto vecāku pabalstu izmaksā 50 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.



Par apstrīdētās normas atbilstību Satversmei 2009.gadā tika ierosinātas vairākas lietas, kuras tika apvienotās vienā. Izskatītajā lietā tiesa vērtēja apstrīdētās normas atbilstību tiesiskās paļāvības principam un samērīguma principam (izriet no Satversmes 1.panta), vienlīdzības principam (Satversmes 91.pants), kā arī Satversmes 110.pantā nostiprinātajam valsts pienākumam atbalstīt ģimeni un bērnus.


Tiesa secināja:


Vecāku pabalsta mērķis ir kompensēt personai darbā gūstamos ienākumus, kurus tā zaudē bērna kopšanas dēļ, un sniegt atbalstu ģimenei, kurā ir bērns. Vērtējot apstrīdētās normas atbilstību vienlīdzības principam, tiesa secināja, ka nestrādājošie vecāki un strādājošie vecāki neatrodas vienādos un salīdzināmos apstākļos. Personas, kas vienlaikus saņem darba algu un vecāku pabalstu, ir labākā situācijā, nekā tās personas, kas ir bērna kopšanas atvaļinājumā un saņem tikai vecāku pabalstu. Pirmajā gadījumā pēc vecāku pabalsta saņemšanas ģimenes labklājības līmenis palielinās, bet otrajā – paliek iepriekšējā līmenī.


Tādēļ tiesa secināja, ka no vienlīdzības viedokļa ir pieļaujams dažāds pabalsta apmērs strādājošajiem un nestrādājošajiem vecākiem.


Tiesa secināja, ka apstrīdētā norma šobrīd neliedz personai, kura strādā un kurai ir bērns līdz viena gada vecumam, saņemt vecāku pabalstu kā tādu. Tātad, likumdevējs ir saglabājis iespēju visām personām, kuru ģimenē ir bērns līdz viena gada vecumam, saņemt valsts atbalstu – vecāku pabalstu vai bērna kopšanas pabalstu. Tādēļ ir izpildīts Satversmes 110.pantā noteiktais pienākums sniegt atbalstu ģimenēm un bērniem.


Tiesa norādīja, ka tiesiskās paļāvības ierobežošana ir pieļaujama, ja tā kalpo sabiedrības kopējam labumam.


Ieviešot vecāku pabalstu, izveidojās tāda situācija, ka ģimenes varēja izvēlēties vecāku pabalstu noformēt uz viena vecāka, proti, tā vecāka vārda, kurš pirms bērna piedzimšanas bija saņēmis lielāku atalgojumu. Piemēram, ģimenē, kurā līdz bērna piedzimšanai viens no vecākiem nestrādāja, bet otrs strādāja, pabalstu saņēma nevis tas no vecākiem, kurš nestrādāja un atradās kopā ar bērnu (sociālais pabalsts – bērna kopšanas pabalsts būtu 50 latu apmērā), bet gan tas, kurš strādāja un saņēma algu (vecāku pabalsts). Savukārt gadījumos, kad abi vecāki pirms bērna piedzimšanas bija strādājuši, viņi vecāku pabalstu lūdza piešķirt tam, kuram ir lielāka alga, lai gan mājās ar bērnu palika otrs vecāks, kuram vecāku pabalsts būtu jāsaņem 70 procentu apmērā no savas vidējās algas.


Šādā veidā izmantots vecāku pabalsts nonāca pretrunā gan ar Satversmes tiesas spriedumā lietā Nr. 2006-07-01 izteiktajām atziņām, gan ar valstī spēkā esošo sociālās apdrošināšanas sistēmu, jo izveidojās tādu personu grupa, kuras bērna kopšanas laikā nebija sociāli apdrošinātas.


Līdz 2008.gada 1.janvārim bērna kopšanas pabalsts bija viens no sociālā pabalsta veidiem un tika maksāts no valsts pamatbudžeta. Vecāku pabalsts, pieņemot politisku lēmumu, tika ieviests kā viens no sociālās apdrošināšanas veidiem. Taču sociālās apdrošināšanas iemaksu likme netika mainīta.


Vecāku pabalsts, likumdevējam neparedzot papildu sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi, ievērojami pasliktināja valsts sociālā budžeta stāvokli. Viens no iemesliem, kādēļ sociālās apdrošināšanas budžetā izveidojās tik liels deficīts, bija tas, ka vecāku pabalsts tika nepārdomāti noteikts par sociālās apdrošināšanas veidu. Vecāku pabalstu izmaksāšanai 2008.gadā tika izlietoti aptuveni 66,7 miljoni latu (plānoto 26 miljonu vietā), bet 2009.gada pirmajā pusgadā – aptuveni 43 miljoni latu.


Tas, ka vecāku pabalstu bez jebkādiem ierobežojumiem maksā arī nodarbinātajām personām, gan neatbilst sociālās apdrošināšanas būtībai, gan rada būtiskus izdevumus sociālajā budžetā. Tādēļ tika pieņemts lēmums atteikties no strādājošo vecāku pabalsta izmaksas: likums „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 2009.gadā tika grozīts, izslēdzot iespēju strādājošajiem vecākiem saņemt vecāku pabalstu. Tomēr jaunā kārtībā netika ieviesta uzreiz, proti, tika paredzēts 306 dienu pārejas periods.


Pārejas periodā valsts turpina sniegt atbalstu arī strādājošajiem vecākiem, tomēr ierobežotu finanšu resursu dēļ pabalsta apmērs ir samazināts par 50 procentiem. Tomēr arī pārejas periodā valsts nodrošina tādu pabalstu, lai tas pildītu savu funkciju – atbalstīt ģimeni, kurā ir bērns.


Tādēļ tiesa secināja, ka apstrīdētā norma saglabā līdzsvaru starp konkrētās personas tiesisko paļāvību un sabiedrības tiesībām uz ilgtspējīgu valsts sociālās apdrošināšanas sistēmu un sabalansētu valsts budžetu.


Tiesa atzina, ka apstrīdētā norma atbilst Satversmes 1.pantam, 91.pantam un 110.pantam.


Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā dienā, kad tiks publicēts laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Sprieduma teksts ir pieejams arī Satversmes tiesas mājas lapā: http://www.satv.tiesa.gov.lv/upload/spriedums_2009-44-01.htm

16. Mar 2010, 14:35

edel-
es rakstīju par sevi un svau ģimeni-es un mans vīrs-Mēs-nedomājām par naudu ieņemot bērnus.....
Par ko domāji Tu-es nezinu-es runāju par svei un izteicu savas domas.
Kad beidzot pienāks diena,kad Te varēs izteikt savu viedokli normāli...

15. Mar 2010, 20:49

Es jau labu laiku vairs nečīkstu par to,ka slikta valsts-jā valsts ir galīgi garām,bet es vismaz patreiz vēl prom braukt negribu un tāpēc nav jēgas ņemties. Ieņemot bērnus mēs nedomājām par naudu,piekrītu,ka bērnus jāuztrur vecākiem. Jādara un jācīnās,nav jēgas čīkstēt,jo no tā pilnīgi nekas nemainīsies. Jā,citās valstī sir labāk,ir lielāki pabalsti,bet citās valstīs vispār ir cits dzīveslīmenis,cita audzināšana,cita izglītība un cita dzīves uztvere.
Ir taču izvēle-varat braukt,ja gribat...Dzīve ir tāda kāda viņa ir-esam piedzimuši šajā valstī-ja nepatīk ir izvēle.
Es par to,ka nedrīkst nokārt rokas-jādara,lai kaut kas būtu. Sen jau skaidrs,ka mūsu valdība ir tāda kāda tā ir...

15. Mar 2010, 16:50

Piekrītu muunai, jo arī domāju, ka īsti pareizi nebija, ka pabalstu saņem strādājošie, bet nepareiza bija tā pēkšņa nogriešana bez pārejas perioda. Tā gan ir netaisnīga, jo ir neiespējami vienā brīdī pārkārtot dzīvi.

Muuna Muuna 15. Mar 2010, 16:44

es piekrītu 'pasmaidi' ieprikšējam komentāram un arī daļēji 'sanital'. Lēmums ir ok, lai arī kā mums nepatīk, tikai kur tad palika pārejas periods??? Šo lēmumu par tiem 50 % pieņēma, kad jau biju stāvoklī un jau labu laiku un kad šādi topošie vecāki bija rēķinājušies ar konkrētiem apstākļiem pēc bērna piedzimšanas... Nogrieza un viss bez kādiem pārejas periodiem. Tik vien, cik saglabāsies tie nogrieztie 50% arī pēc tā maija tiem, kas jau saņem.. Neuzskatu par taisnīgu šī likuma pieņemšanu bez pārejas perioda attiecībā uz strādājošiem vecākiem tiem, kas uz likuma pieņemšanas brīdi jau gaidīja mazuļus..

15. Mar 2010, 16:27

Apnikusi šitā nīdēšana, ka viss te tik sūdīgi, nu brauciet prom uz savu laimīgi zemi, tiešām tāda sajūta, ka viss mutē jāiedod!!!
Pašiem ar ir kaut kas jāsasniedz, nevis tikai jāgaida, tā jau ir - kāda tauta mēs esam, tādu valdību arī esam pelnījuši!

15. Mar 2010, 16:05

Tūlīt mani nories kā riebīgu suni vai vēl nez ko, bet es pilnībā piekrītu šim satversmes tiesas lēmumam, nu nebija normāla pie mums tieši šī konkrēta pabalsta sistēma, pabalsts, pēc manām domām, reāli ir jāsaņem tam vecākam, kurš ir mājās ar mazo, jo pamatdoma ar šo pabalstu ir, lai nemainās kopējie ģimenes ienākumi pēc bērna dzimšanas ne uz labo, ne slikto pusi.
Protams, tomēr jāatzīst, ka valsts atbalsts ģimenēm ar bērniem, kuriem tagad neiet diezko spīdoši, nav pietiekams.
Un, mīļās mammas, neskatīsimies tikai uz Anglijas piemēru, piemēram, Nīderlandē bērnu kopšanas atvaļinājums ir tikai 3 mēnešus, pēc tam jāiet strādāt un bērns jāliek diezgan dārgos maksas bērnu dārzos.

15. Mar 2010, 16:03

Es vairs nebrīnos. Labi, ka draugu no aprīļa atkal sūta uz Somiju - dzīvosim daudz maz kā cilvēki, lai arī vairāk šķirti nekā kopā. Es, piemēram, no šīs valsts tuvāko 2-3 gadu laikā taisos uz Vāciju. Esmu jau sākusi darīties šajā virzienā. Nu nav te dzīves! Mana ģimene ir izmētāta pat visu pasauli - Krievija, Anglija, Spānija, un neviens netaisās braukt atpakaļ, neviens... lai kā arī skumtu pēc ģimenes un draugiem, kas palikuši te. Protams, te neko nepadarīsi. Tā mūs bērni izaug bez vecākiem, kuriem vaiga sviedros bez atpūtas jādragā, lai bērnam apmaksātu to pašu dārziņu.

15. Mar 2010, 15:50

Kā ir ,tā jādzīvo........

15. Mar 2010, 15:45

Dace - pilnīgi piekrītu, mans brālis dzīvo Anglijā, maksā naudiņu kā nākās😀 Tagad saņēma 3istabu dzīvokli - valsts piešķīra. Tagad gaida otro mazuli😀😀😀 Un mazais ir vēl puncī, bet naudiņu jau valsts uz grāmatiņu uzliek (nezinu kā pareizi sauc to kontu). Vot to es saprotu!
BET LATVIJA TIKAI ATŅEM

15. Mar 2010, 15:42

Vajag uzzināt pie kāda advokāta vai var pārsūdzēt starptautiskajā cilvēktiesību tiesa

15. Mar 2010, 15:40

Mana draudzene ar gimeni pārcēlās uz Angliju.Tur viņai svešas Valsts pilsonei maksā tādus pabalstus,ka pat doma par strādāšanu nenāk prātā,bet te...

15. Mar 2010, 15:39

Vai pastāv iespēja šo lēmumu apstrīdēt starptautiskajā cilvēktiesību tiesā?

15. Mar 2010, 15:37

Tiesa norādīja, ka tiesiskās paļāvības ierobežošana ir pieļaujama, ja tā kalpo sabiedrības kopējam labumam.

Protams, sabiedrības kopējam labumam kalpo viss, ko var atņemt ģimenēm ar bērniem!
Nezin kādēļ pašu tiesnešu algu samazināšana tika atzīta par prettiesisku.

15. Mar 2010, 15:34

Man metās nelabi no šīs valsts, kur dzīvoju. Kādreiz teicu ka nekad nepametīšu šo valsti, jo te esmu dzimusi, te ir manas saknes utt - TAGAD domāju savādāk, gribu pēc iespējas ātrāk braukt prom! Galu galā man jādomā par savu dēlu nākotni un labsajūtu. Bet te Latvijā es tikai savus bērnus nomerdēšu badā☹

Man otram dēlam ir 7 mēneši, tašlaik man darbs ir, tā kā esmu b.kopšanas atvaļinājumā. Mani jau pabrīdināja, ka es palikšu bez darba rudenī.

Man vīrs strādā - ir armijas cilvēks, alga samazināta līdz 150 Ls, tagad atkal taisās samazināt pavasarī vai rudenī līdz 100 Ls. Mēs jau tā knapi galus savelkam ar visu bērna naudu, kas būs pēc 5 mēnešiem?! Nezinu, pat bail domāt.

Es jūtos ka sunītis izmests no laivas, bet apkārt ir ūdens, bet zemi nevaru saskatīt☹ Mēs izmirstam

15. Mar 2010, 15:08

Valsts nodrošina tādu pabalstu, lai tas pildītu savu funkciju – atbalstīt ģimeni, kurā ir bērns.Smieklīgi!!!Lai salīdzina kādi pabalsti ir citās valstīs un tad runā par funkciju pildīšanu.