Noderīgas gudrības, kas iegūtas Klaudijas Hēlas meistarklasēs

Noderīgas gudrības, kas iegūtas Klaudijas Hēlas meistarklasēs

19. Aug 2010, 12:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

27. novembrī uz hendlinga nodarbību pulcējās vecāki ar mazuļiem līdz 6 mēnešu vecumam, lai uzzinātu jaunāko par bērniņa ikdienas aprūpi, iegūtu atbildes uz saviem jautājumiem un vērtīgu pieredzi.

 

{pic:1}

{pic:2}

Apkārt plosās vīrusi, tāpēc svarīga ir personīgā higiēna. Lai to ievērotu, noderīgs līdzeklis ir roku dezinfekcijas līdzeklis Septivon, kas bez ziepēm un ūdens palīdz likvidēt mikrobus no rokām. Arī māmiņas pirms nodarbībām lietoja šo līdzekli, lai pasargātu sevi un savu mazuli.

 

Divas no māmiņām, kuras apmeklēja šo nodarbību, izmēģinās šo līdzekli un pastāstīs arī Tev, kā viņai tas patika un vai palīdzēja izsargāties no vīrusiem!

 

{pic:3}

Fizioterapeite Klaudija Hēla nodarbībās stāsta ne tikai par to, kā pareizi mazuli celt, velt, ģērbt, nest, bet arī par to, kādas rotaļlietas izvēlēties, lai bērniņš augstu fiziski vesels.

 

 

Kādas rotaļlietas izvēlēties mazulim pirmā gada laikā?

 

 

Bērniņam no dzimšanas līdz 3 mēnešiem rotaļlietas nav vajadzīgas. Svarīga ir vecāku klātbūtne.

 

Kad bērns sāk atklāt savas rociņas – ap 2, 3 mēnešu vecumu, tad mēs piedāvājam viņam kādu auduma gabalu, kas varētu atrasties uz pakaviņa vai bērnam blakus. Kad bērns apzināti sāk tvert rotaļlietas, tad piedāvāt viņam nevis skanošus, grabošus grabuļus, bet gan tādas rotaļlietas, ko viņš pats var paņemt, aptaustīt, ielikt mutē, piemēram, burciņu vāciņi, plastmasas bļodiņas dažādos izmēros, koka klucīši dažādos izmēros. Mazākus klučus ļoti labi var satvert un iebāzt mutē pagraušanai. Noderīga ir arī badmintona mušiņa. Šīs visas ir vieglas rotaļlietas, ar kurām bērns pats var darboties.

 

Lielākam bērnam, kad viņš sāk pārvietoties, var piedāvāt bumbas, kuras ripo gan ātri, gan lēni. Lielākam bērnam šīs piedāvātās bļodas var palikt dziļākas, un vienmēr šajās bļodās kaut kam vajadzētu būt iekšā. Noderīga lieta ir arī katli, pa kuriem var sist, piemēram, ar koka karotēm.

{pic:4}

Vēl labs fiziskās attīstības veicinātājs ir dažāda veida, lieluma, dziļuma kastes, kur bērns var ielīst un pēc tam līst laukā. Kastēs var izgriezt arī caurumus, pa kurām var mest iekšā bumbas. Arī pītie grozi būs labs kastu aizstājējs. Ja grozu vai kasti apgāž otrādi, tad uz kastes var ko uzlikt vai bērns var uzkāpt uz kastes vai groza.

 

Arī bērna gultas matraci ap 5 mēnešiem var izkārtot uz grīdas, lai bērns var līst uz matrača un pēc tam lejā.

 

9 mēnešos TOP rotaļlieta ir mušu pletne, kuru vispirms var iztaustīt un pēc tam dzenāt rotaļlietas un bumbas.

 

Tās ir it kā ikdienišķas un vienkāršas lietas, bet viss ģeniālais ir vienkāršs.

 

Ja runā par krāsainajām veikalā pieejamām mantām, tad viņas nav sliktas, bet tās ir vairāk domātas mums, vecākiem. Piemēram, grabulis ir ļoti smags un mazulis sevi var savainot, iebelžot sev ar to pa pieri, jo bērns vēl nespēj koordinēt savas kustības. Tad labāk vecākiem pašiem pagatavot grabuli, lietojot plastmasas pudeles un ieberot tajās iekšā pupas, zirņus, rīsus un citus priekšmetus. Tikai vienmēr gribu atgādināt par drošību – tā ir pirmajā vietā! Ja redzat, ka bērns prot atskrūvēt pudeli, vairs neizmantojiet šo rotaļlietu vai meklējiet citu risinājumu, aiztaisot pudeles korķi.

 

Rudenī iesaku izmantot vairāk dabas veltes, piemēram, kastaņus, ar kuriem var spēlēties tāpat vai savērt krelles, nevis izmantot šīs super- truper rotaļlietas, kas dzied, raud un dara ko citu.

 

Es uzskatu, ka labāk iegādāties koka klucīšus, kas ir dārgāki par krāsainām rotaļlietām, bet tie būs lietderīgāki un ilgstošākam laikam. Savukārt spīguļojošās rotaļlietas būs derīgas īsāku laiku, jo bērns nezina, ko ar to īsti iesākt un viņam ātri apnīk. Savukārt iepriekš minētajām rotaļlietām ir plašs pielietojums, piemēram, bļodu var uzlikt galvā, tajā var iekāpt, uz tās var ko uzlikt vai ko ielikt iekšā. Variācija ir daudz lielāka.

Tāpēc izvēlies mantas, kas bērnam būtu interesantas un liktu darboties mazulim, nevis tikai mirgotu, spīdētu vai grieztos pašas! Bleķa vāciņi, plastmasas krūzītes, pīti grozi un citas ērti satveramas un aptaustāmas lietas ir labākas par sarežģītām un maģiskām (spīdošām, skanošām) rotaļlietām.

 

 

Lūk, izrādās, ka visas krāsainās lietas nemaz nav vajadzīgas. Kā nodarbībā jutās vecāki un ko viņi uzzināja?

 

{pic:5}

 

Antra un Kaspars, Ralfa (3 mēneši) vecāki:

 

Nodarbībā uzzinājām visu, kas bija vajadzīgs, jo bija problēmas ar pareizu hendlingu un precīzāk velšanu. Iepriekš cēlām aiz padusītēm kā mums bija vieglāk, līdz ar to bērniņam radās tonuss un saspringums, bet tagad centīsimies darīt pareizi un piedomāt ikdienā pie tā. Vairāk pastrādāsim un cerams, ka drīz būs arī rezultāti.

 

Kristīne, Solvitas (1 mēnesis) māmiņa:

 

Es nācu ar mērķi, lai uzzinātu, kā darboties ikdienā ar mazuli. Lai gan šis ir otrs bērniņš, daudzas lietas ir aizmirsušās un daudzas lietas ir tādas, ko es pat nezināju, piemēram, kā viņu celt, kā velt, kā autiņbiksītes mainīt. Tad, kad bija pirmais bērniņš, es negāju uz šādām nodarbībām un bērns kaut kā jau izauga, tomēr tagad redzu, cik šīs nodarbības ir noderīgas un svarīgas.

 

Noderīgs bija arī padoms par to, ka nevajag mazulīti bieži likt uz vēdera, ko mēs darījām.

 

Mans vīrs arī vēlējās atnākt uz nodarbību, bet tā kā viņš šodien netika, domāju, ka nākamajā reizē vīrs nāks ar bērniņu.

{pic:6}

{pic:7}

{pic:8}

{pic:9}

 

Ja arī Tu vēlies uzzināt ko jaunu par bērniņa attīstību un apmeklēt hendlinga nodarbības, piesakies, aizpildot anketu zemāk!

 

Hendlinga nodarbības notiek

Māmiņu Kluba studijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

Maksa par nodarbību:

15 lati. Tiem, kas apmeklē Topošo Vecāku skolas nodarbības, maksa- 12 lati.

 

Piesakies kursiem, aizpildot anketu!

 

27. Nov 2009, 19:46

ļoti laba un noderīga nodarbība. Iesaku apmeklēt😀 Tagad vairāk piedomāšu pie tā,kā celt,turēt un darboties ar mazo😀 Paldies Māmiņu klubam,ka organizē šādas nodarbības 😀